Ga direct naar inhoud
Nieuwkoopse Plassen

Nieuws uit Nieuwkoopse Plassen

 • 05 juli 2024 | Juriaan van Leeuwen

  Nieuwe natuur in de Meijegraslanden

  De inrichting voor de nieuwe natuur in een deel van de Meijegraslanden ten zuiden van de Nieuwkoopse Plassen is klaar. Op drie locaties zijn door Natuurmonumenten gebieden ingericht met kruiden- en faunarijk grasland, vochtig weidevogelgrasland, vochtig hooiland, rietmoeras en blauw grasland. Dit is gebeurd in samenwerking met programmabureau Veenweiden Gouwe Wiericke in opdracht van provincie Zuid-Holland.

 • 12 juni 2024 | Natascha Hokke

  Boswachter Rosalie (18) geniet van haar droombaan in de natuur in Midden-Nederland

  Het wisselvallige weer van de afgelopen weken zorgt ervoor dat de recreatie in de prachtige natuurgebieden van Natuurmonumenten dit voorjaar maar mondjesmaat op gang komt. Toch trekt de 18-jarige boswachter Rosalie van Lieshout er meerdere keren per week op uit om toezicht te houden. Als boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) patrouilleert ze onder andere in de Nieuwkoopse Plassen en de omliggende natuurgebieden. “Elke dag maak ik bijzondere dingen mee, dat maakt dit werk zo waardevol”, aldus Van Lieshout.

 • 22 januari 2024 | Juriaan van Leeuwen

  De schop is in de grond in Meijegraslanden!

  Tussen de Nieuwkoopse Plassen en het veenriviertje de Meije liggen de Meijegraslanden. In dit samen met boeren beheerde veenweidegebied komt meer ruimte voor natuur. Na tientallen jaren van gesprek en planvorming is de schop is in de grond gegaan!

 • 28 november 2023 | Juriaan van Leeuwen

  Boswachters varen weer bikkeltochten op de Nieuwkoopse Plassen

  Nu december begonnen is, wordt het stil in het Nieuwkoopse Plassengebied. Hoewel, de boswachters van Natuurmonumenten varen nog tweewekelijks uit met de excursieboot én er is nog genoeg te zien. Ga met een fluisterboot het ijskoude water op. Boswachter Juriaan van Leeuwen nodigt jong én oud uit om in het weekend aan boord te stappen.

 • 03 oktober 2023 | Juriaan van Leeuwen

  Ruygeborg, een gebied in ontwikkeling

  Ten noorden van de Nieuwkoopse Plassen ligt de polder Nieuwkoop. In deze polder wordt een deel ingericht als nieuw natuurgebied. Een combinatie van een moeras, vochtige hooilanden en een weidevogelgebied. In 2011 is de herinrichting van de eerste 50 ha afgerond. Het gebied heeft een natuurlijk waterpeil, dat wisselt per seizoen. In de winter staat het waterpeil hoog en in de zomer laag of soms is het helemaal droog. Het zorgt voor jonge vitale rietlanden, die er elk seizoen anders uitzien. De foto hieronder is van het al bestaande moeras van Ruygeborg I.

 • 03 oktober 2023 | Juriaan van Leeuwen

  Nieuw gemaal draagt bij aan schoner water Nieuwkoopse Plassen

  Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, hoogheemraadschap van Rijnland en Natuurmonumenten werken samen aan de verbetering van de waterkwaliteit in de Nieuwkoopse Plassen. Een nieuw opvoergemaal in de gemeente Nieuwkoop zorgt ervoor dat overtollig schoon regenwater dat valt in natuurgebied De Haeck niet wegstroomt naar de naastgelegen polder, maar terechtkomt in de Nieuwkoopse Plassen zelf. De pomp is 2 oktober in werking gesteld.

 • 27 juni 2023 | Juriaan van Leeuwen

  Natuurmonumenten opent nieuw wandelpad van drie kilometer bij de Nieuwkoopse Plassen

  De Nieuwkoopse Plassen staat bekend om recreatie op het water. Maar je kunt hier ook prachtig wandelen! Vanaf 1 juli is een nieuwe wandelroute geopend: het Oudshoornpad. Deze wandelroute voert je zo vanaf werkschuur De Kievit van Natuurmonumenten in Woerdense Verlaat de Hollandse polders in.

 • 04 april 2023 | Juriaan van Leeuwen

  Tientallen weidevogels broeden weer in de Bovenlanden bij Woerdense Verlaat

  Het is weer een drukte van jewelste in natuurgebied De Bovenlanden. De grutto, tureluur en kievit maken spectaculaire baltsvluchten in de lucht. Ze zijn zeer druk bezig met het bouwen van hun nest en de eerste vogels zitten alweer op de eieren. Ondanks dat het slecht gaat met weidevogelstand in ons land, zijn ze toch nog volop te vinden in polder De Bovenlanden, een natuurgebied grenzend aan de Nieuwkoopse Plassen. ‘Ik raad iedereen aan om ieder voorjaar naar deze plek te komen om de weidevogels te kijken. Het landschap, de bloemen, de vogels, het is hier Holland op zijn mooist.”, aldus boswachter Rob Eenink van Natuurmonumenten.

 • 23 maart 2023 | Juriaan van Leeuwen

  Reactie Natuurmonumenten op berichtgeving verwijderen knotwilgen bij de Groene Jonker

  Op dit moment krijgen we veel vragen in verband met het verwijderen van knotbomen op een parkeerplaats bij de Groene Jonker in Zevenhoven. Hier zijn afgelopen week vijftig knotwilgen verwijderd om de veiligheid op de parkeerplaats te waarborgen en plaats te maken voor een biodiverse struweelhaag.

 • 20 maart 2023 | Juriaan van Leeuwen

  Prachtige blauwborst is weer terug in de Groene Jonker

  De blauwborst is weer terug in de Groene Jonker bij Zevenhoven! Na een lange reis vanuit Afrika is het de eerste rietvogel die terugkeert naar Nederland. “Zo’n klein vogeltje en zo’n lange reis. Ze vliegen zo’n 3000 kilometer. Best ver voor een vogeltje van 13 cm!”, aldus boswachter Peter Verwoerd van Natuurmonumenten. De boswachter legde dit weekend de blauwborst zelf prachtig vast met zijn fotocamera.