Ga direct naar inhoud
Nieuwkoopse Plassen

Ruygeborg

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten en drinken
  • Fietsen
  • Honden niet toegestaan
  • Kanovaren
  • Varen
  • Wandelen
 • Bekijk alle routes
Vrouw in Ruygeborg

Welkom in Ruygeborg

Ruygeborg is een natuurgebied waar vogels zoals de lepelaar, blauwborst en purperreiger naar voedsel zoeken. Het gebied is in 2012 aangelegd en ontwikkelt zich goed tot een kleinschalig, gevarieerd, nat natuurgebied met een open uitstraling.

John Pietersen
John Pietersen

Boswachter van dit gebied

Meer over Ruygeborg

Over het gebied

Ruygeborg is een natuurgebied waar vogels zoals de lepelaar, blauwborst en purperreiger naar voedsel zoeken. Het gebied is jong en zal zich de komende jaren flink gaan ontwikkelen tot een kleinschalig, gevarieerd, nat natuurgebied met een open uitstraling.

 

Zingende blauwborst in riet

Blauwborst

Tegen de Nieuwkoopse Plassen

De aanleg van Ruygeborg (en enkele jaren daarvoor de Groene Jonker) is zeer belangrijk voor het beschermen van de natuur in de Nieuwkoopse Plassen. Samen met De Groene Jonker verbindt Ruygeborg de Nieuwkoopse Plassen met de Vinkeveense Plassen. En er worden nu plannen gemaakt om Ruygeborg I ook direct te verbinden met de Groene Jonker. Deze verbinding wordt nu nog Ruygeborg II genoemd. Planten en dieren krijgen hierdoor meer ruimte om te overleven.

Natuurlijk waterpeil

In Ruygeborg is het waterpeil natuurlijk. Dit betekent dat het waterniveau wisselt per seizoen; hoog (dus nat) in de winter en laag (dus soms helemaal droog) in de zomer. Een natuurlijk waterpeil zorgt voor jonge, vitale rietlanden. Door de wisseling van de waterstanden ziet het natuurgebied er ook ieder seizoen heel anders uit! 

Lepelaar

Lepelaar

Ga mee met de boswachter!

Rondom de Nieuwkoopse Plassen zijn veel activiteiten. Voor jong en oud. Ontdek dit natuurgebied vanuit een bootje op het water, wandelend of pak de fiets. Naast activiteiten die boswachters organiseren, kun je ook zelf op pad met de vele routes in het gebied. 

Ruygeborg

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Ruygeborg

Nieuws

Direct naar