Parkeerbijdrage

Je bent van harte welkom om te genieten van onze natuurgebieden. Het beheer van natuur, erfgoed en recreatieve voorzieningen is kostbaar. Om de kosten eerlijker te verdelen, vragen we een parkeerbijdrage van niet-leden. Leden van Natuurmonumenten parkeren gratis. Zij dragen immers al bij via hun lidmaatschap.

Eekhoorn

Parkeerbijdrage: kosten eerlijker verdelen

Even uitwaaien, een flinke wandeling, een rondje hardlopen of op stap met de boswachter? Je bent welkom in onze natuurgebieden. Om alle bezoekers zo goed mogelijk te ontvangen, zorgen we dat er bijvoorbeeld wandel- en fietspaden, gemarkeerde routes, parkeerplaatsen en bankjes langs de paden zijn. Het beheer van onze natuurgebieden is kostbaar. Daarom vragen we iedereen mee te helpen de natuur in stand te houden. Omdat leden van Natuurmonumenten al bijdragen via hun lidmaatschap, kunnen zij gratis parkeren. Met deze parkeerbijdrage helpen ook niet-leden mee.

Parkeren: hoe werkt het?

Iedereen kan het parkeerterrein oprijden. De slagboom opent automatisch. Een camera registreert het kenteken van de auto en de tijd van binnenkomst.

Leden van Natuurmonumenten houden bij het verlaten van de parkeerplaats de ledenpas voor de zuil bij de slagboom. De ledenpas is voorzien van een QR-code. De QR-code wordt gescand, en de slagboom gaat open. Leden hoeven dus niet langs de betaalautomaat.

Niet-leden geven bij vertrek hun kenteken in bij de betaalautomaat en kunnen met de pinpas betalen. Contant betalen is niet mogelijk. Als betaald is, opent de slagboom bij het uitrijden automatisch op basis van kentekenherkenning.

Parkeerbijdrage:  € 1,75 per uur, met een maximum van € 7,00 per dag.

Kort parkeren, tot 15 minuten, is gratis. (op landgoed Haarzuilens kun je tot 30 min gratis parkeren).

Parkeren bij Natuurmonumenten

Voordeel voor leden

Naast gratis parkeren zijn er meer voordelen voor leden. Natuurmonumenten organiseert jaarlijks meer dan 1000 activiteiten en excursies in de natuur. Leden krijgen tot wel 40% korting. 

Wil je ook profiteren van deze voordelen en de natuur beschermen?
Word direct lid via het online formulier

Meestgestelde vragen

Kan ik gratis parkeren als ik mijn ledenpas vergeten ben?

Nee helaas, zonder jouw pas met QR-code kun je niet gratis parkeren.

Wat als er geen parkeerplek vrij is?

Je kunt binnen 15 minuten vrij uitrijden.

Kun je ook een parkeerabonnement kopen?

Nee, maar je kunt wel lid worden van Natuurmonumenten.

Ik heb een excursie geboekt, moet ik dan ook een parkeerbijdrage betalen?
We vragen aan iedereen die geen lid is en met de auto komt een parkeerbijdrage.

Ik wil alleen de horeca bij de parkeerplaats bezoeken, ga niet wandelen, moet ik dan ook een parkeerbijdrage betalen?

Ja, we maken geen onderscheid in reden van bezoek. In de meeste gevallen maakt de horeca deel uit van het omliggende natuurgebied.

Gaat Natuurmonumenten op alle parkeerplaatsen een parkeerbijdrage invoeren?

We vragen inmiddels een parkeerbijdrage op landgoed Hackfort bij Vorden, Haarzuilens bij Utrecht, Boekesteyn bij ’s-Graveland, De Tempel bij Rotterdam en ENCI groeve nabij Maastricht. We introduceren de komende jaren ook op andere parkeerplaatsen een parkeerbijdrage.

Mogen mensen met een invalidenkaart gratis parkeren?

Ook voor bezoekers met een lichamelijke beperking geldt dezelfde regel. Leden kunnen gratis parkeren, niet-leden betalen een bijdrage.

Kan ik een kwitantie krijgen als ik betaal voor het parkeren?

Ja dat kan. Stuur daarvoor, binnen 24 uur na parkeren, een mail aan ons servicebureau APCOA [email protected] met een screenshot van de betalingsdetails. Vermeld in de email: naam, kenteken, parkeerlocatie en datum van parkeren. Ons servicebureau APCOA zal je dan een kwitantie toesturen. Het is niet mogelijk ter plekke een kwitantie te krijgen.

Wat zijn de parkeervoorwaarden?

Bekijk hier de parkeervoorwaarden

logo