Word lid
Wandelen

Wandelroute Parkbos Koningshof | Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelroute Parkbos Koningshof | Nationaal Park Zuid-Kennemerland

1.01 km

Waar

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelen

Wandelroute Parkbos Koningshof | Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Maak een korte wandeling over het majestueuze landgoed Koningshof. Je wandelt over oude lanen door het parkbos.

De korte wandeling voert je door een deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het landgoed rondom het landhuis Koningshof is 200 ha. groot en een prachtig wandelgebied met afwisselend stuifzandvlaktes en groen bosgebied. Deze wandelroute gaat door het parkbos over imposante beuken- en kastanjelanen. Onderweg kom je ook het oude koetshuis tegen.

Route is gemarkeerd met blauwe paaltjes.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Parkeerplaats Koningshof: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

De ingang van Koningshof met een groot wit hek ligt naast Duinlustweg 26 in Overveen. Volg de oprijlaan en je komt vanzelf uit bij de parkeerplaats.

Aanrijdroute openbaar vervoer

Vanaf NS-station Overveen is het een half uur wandelen. Ga uit het station rechtsaf, rechts spoorlijn over en steeds rechtdoor, langs restaurant Loetje. Volg de weg die naar rechts afbuigt. Op de driesprong volg je de ANWB-wijzer ‘Kraantje Lek’. Dan wandel je nog ongeveer 1,5 km over de Duinlustweg. De ingang van het Koningshof is een stukje voorbij Kraantje Lek en heeft een groot wit hek rechts van de weg.

Vanaf NS-station Heemstede-Aerdenhout is het ook een half uur wandelen. Ga de Zandvoortselaan op richting Zandvoort. Bij de rotonde de Oosterduinweg oversteken, en dan via de stoep schuin rechtsaf de Nicolaas Beetslaan op, die later overgaat in Vondellaan. Bij de kruising waar de Vondellaan bijna doodloopt, sla je linksaf de J. v. Stolberglaan op. Daarna neem je de eerste rechts, een onverhard fiets- en voetpad (Van Haemstedelaan). Daarna rechtdoor Duinlustweg op. De ingang zie je kort na de rij huisjes links.

De route

 Startpunt

Nationaal Park Zuid-Kennemerland Parkeerplaats Koningshof

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wat wij hier doen

Stuivende duinen

In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland zorgt Natuurmonumenten er samen met de andere beheerders voor dat de wind vrij spel houdt in het duin. Dat eeuwenoude spel is door luchtvervuiling verstoord. Snelgroeiende grassen krijgen hierdoor de overhand, ten koste van allerlei bijzondere duinplanten en dieren. Om weer openheid te scheppen helpen Schotse hooglanders, konikpaarden en shetlandpony’s mee. Met hun graaswerk en zware hoeven creëren ze openheid. Kom je een grote grazer tegen? Houd dan afstand, en voer of aai ze niet. In grote delen van het gebied hebben we vegetatie verwijderd. Zo kan het zand weer stuiven. In de zeereep zijn sleuven gegraven waar de wind vanaf het strand doorheen kan waaien, met prachtige nieuwe stuifduinen als resultaat. Stuivende duinen brengen leven in het duin. Het kalkrijke zand helpt duinbloemen, en daarmee insecten en vogels.

Help mee de duinen te beschermen
1.01 km

Wandelroute Parkbos Koningshof | Nationaal Park Zuid-Kennemerland