Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute landgoederen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland | Noord

Waar: Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Fietsroute landgoederen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland | Noord
2 uur 2
24,63 km
  • Honden niet toegestaan

Over de route

Geniet van cultuur in pure natuur in het noordelijke deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Fietstocht door de duinen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Een golvend landschap met meertjes, valleien, bos en strand en zee. Volg de sporen uit het verleden; van de Vroege Middeleeuwen, Ruïne van Brederode, de landgoederen tot de Atlantik Wall uit de Tweede Wereldoorlog. Je komt langs de landgoederen Duin en Kruidberg, Midden-Herenduin en Heerenduinen. Eindig je tocht met een frisse duik in 't Wed of bij Duincafé De Kennemerduinen.

Knooppunten Fietswerk

99 -> 7 -> 5 -> 4 -> 92 -> 6 -> 66 -> 18 -> 19 -> Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

 

 

Waar kun je starten

stuivende duinen

Wat kom je onderweg tegen?

1. Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

De cultuurhistorie begint al hier. Het ontwerp van het bezoekerscentrum is gebaseerd op vondsten van een langwerpige Vroegmiddeleeuwse duinboerderij uit circa 650 jaar na Chr. In 2003 vond men deze resten ten noorden van het Vogelmeer, in duingebied Groot Olmen. Daarvoor was het leven, werken en wonen van mensen in dit gebied in deze periode nog onbekend. Een maquette van de boerderij is te zien in het centrum. Sla linksaf naar knooppunt 99.

2. Stammen en stronken

De kronkelende eiken met meerdere, dunne stammen wijzen op vroegere kap van de boomstammen. Van dit ‘geriefhout’ maakte men gereedschapsstelen, afrasteringspalen en brandhout voor de bakkersoven. De boomschors diende als ingrediënt voor het leerlooien. Voor de neushoornkever is het vermolmde hout van de eikenstronken van levensbelang! Vervolg je route naar knooppunt 99.

3. Beplantingsplan Jac. P. Thijsse

Corsicaanse en Oostenrijkse dennen accentueren hier de duintoppen en versterken het golvende karakter van het landschap. De dennensoorten zijn bestand tegen zilte zeelucht en verstevigen de duinen. Natuurbeschermer Jac. P. Thijsse ontwierp begin 1900 het beplantingsplan. Zandverstuivingen vormden namelijk een bedreiging voor de woning- en landbouw. Maar ook nodig, want levend stuivend duin is van groot belang voor flora en fauna. Vervolg je route naar knooppunt 99.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes