Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Vogels op landgoed Koningshof, vlak bij Haarlem

Waar: Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelroute Vogels op landgoed Koningshof, vlak bij Haarlem
50 minuten
2,5 km
  • Honden niet toegestaan

Over de route

Echte boswandeling met onderweg dikke kans op spechten en kleine zangvogeltjes. Sta regelmatig even stil en luister naar hun lied!

Doe energie op tijdens deze korte wandeling door Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Je wandelt over het majestueuze landgoed Koningshof. Het landgoed bestaat uit een imposant landhuis, een parkweide en parkbos. Loop over lindenlanen, slingerende paden en passeer reusachtige beuken.

  • De route is gemarkeerd met rode pijltjes.

Waar kun je starten

Nationaal Park Zuid-Kennemerland duinen

Wat kom je onderweg tegen?

1. Koetshuis

Hier kom je aan bij het koetshuis. Het landhuis Koningshof, koetshuis en de portierswoning zijn ontworpen door architect Abraham Salm en in 1898 gebouwd in opdracht van bankier J.A.W. Luden. Voor die tijd was het voorzien van de meest moderne voorzieningen, zoals elektriciteit en stromend water. En ietwat later zelfs een lift. Luden was getrouwd met Mathilde van Vliet, een van de erfgenamen van de familie Borski van het nabijgelegen landgoed Elswout.

2. Grote dennen

Op veel plaatsen op Koningshof zie je grote Corsicaanse dennen. In het begin van de twintigste eeuw plantte men deze voor het kweken van hout. Dennenhout is zeer geschikt voor stutten in de mijnbouw. Na sluiting van de Nederlandse mijnen daalde de vraag. Natuurmonumenten vormt de dennenbossen geleidelijk aan om naar meer natuurlijke bossen met inheemse soorten, zoals de beuk, eik, berk en hulst.

3. Hoogteverschil

Dit bos was ooit duingebied. Zo zijn de hoogteverschillen die je hier ziet ontstaan. Het zand is vast komen te liggen door de bomen en andere beplanting in het bos. Het zand krijgt geen kans meer te verstuiven. Het duin zal hier niet meer terugkeren.  

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes