Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Dommelpad (Volmolen)

Waar: Dommeldal

Raden Volmolen Dommel
50 minuten
3,5 km

Over de route

Dwaal door een van de mooiste beekdalen van Noord-Brabant en ontdek het afwisselende landschap van weiden, bossen en beekoevers. Deze route brengt je door het bosgebied van het Dommeldal. Hier vind je een grote variatie aan boomsoorten wordt afgewisseld met hooi- en weilanden. Uiteraard kom je ook langs de Dommel, die hier nog vrij door het landschap slingert.De route is met gele plaatjes langs het pad aangegeven, dus makkelijk te volgen!

Praktische informatie:

  • Parkeren kan op de parkeerplaats langs de weg, schuin tegenover het eetcafé. 
  • Honden zijn aan de lijn welkom
  • Toegankelijkheid: De smalle, vochtige paden in dit gebied zijn helaas niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.
  • Kijk voor alle activiteiten in dit gebied op natuurmonumenten.nl/dommeldal
  • Horeca: Eetcafé De Volmolen

Waar kun je starten

Waterpartij in het Dommeldal
Startpunt

Café De Volmolen

Wat kom je onderweg tegen?

Volmolen Riethoven

1. Volmolen aan de Dommel

Een volmolen werd vroeger gebruikt om wol te 'vollen'. Dat is een proces om de kwaliteit te verbeteren. Bij het vollen of vervilten moest de wol langdurig gekneed worden. Hier deden door de molen aangedreven houten stampers dit werk. De Volmolen in Riethoven was al zeker in de veertiende eeuw actief. In 1962 werd de molen door een storm verwoest. In 1992 is hij deels herbouwd. Tegenwoordig heeft de molen een moderne functie: sinds 2000 is het een kleine waterkrachtcentrale en wordt energie opgewekt voor 20 huishoudens. Langs de molen loopt ook een vistrap aangelegd, zodat vissen die door de Dommel trekken, dit punt veilig kunnen passeren.

De Wilderen-Riethoven
Boterbloem

2. Jonge natuur

Nabij de parkeerplek naast de Volmolen vind je het eerste routepaaltje. Je volgt vanaf hier eerst de Volmolenweg en ziet rechts een van de jongste stukjes natuur van Natuurmonumenten. Dit voorheen bemeste land moet eerst verschraald worden: we halen het teveel aan voedingsstoffen uit de bodem door te maaien en het maaisel af te voeren. Langzaam wordt de grond schraler en zullen de bijzondere planten terugkeren die horen bij het typische hooiland dat eeuwenlang in dit beekdal voorkwam.

Blijf hier het brede zandpad volgen (Nagelmekerseweg)
Bospad-Volmolen
Wielewaal in de boomtop
Kleinschalig landschap Volmolen

3. Bosvogels

Sta hier tussen de indrukwekkende populieren even stil en luister naar de vele bosvogels. In het voorjaar kun je met wat geluk op deze plek de wielewaal horen. Zijn ‘dudeljo’ is al een plezier om te horen, maar wie weet laat de prachtige gele vogel zich ook zien. Later in deze wandeling, in de meer open stukken, maak je ook kans op soorten als roodborsttapuit en geelgors. Als je met de bocht mee verder loopt over de Nagelmekerseweg kom je langs een kleinschalig landschap met afwisselend bospercelen, graslanden, poelen, slootjes en knotbomen. De graslanden worden mooi open gehouden door koeien van onze pachters uit Westerhoven.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda