Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute door het Dommeldal bij Eindhoven

Waar: Noord-Brabant

Dommeldal
1 uur 26
17,27 km

Over de route

Volg de Dommel door stad en land en zie hoe cultuur en natuur in elkaar overlopen en soms samengaan. Je fietst langs de beek door de mooiste parken van Eindhoven zo de stad uit, het Dommeldal in.

Op de route kom je langs oude watermolens, een historisch buurtschap, bloemrijke akkers en verschillende stukjes bijzondere natuur die Natuurmonumenten in het Dommeldal ontwikkelt en beheert. 

De route is geschikt voor het hele gezin. Onderweg zijn diverse horecagelegenheden waar je onder genot van een drankje of een lunch van het landschap kunt genieten.

Routebeschrijving

De route volgt voor een groot deel fietsknooppunten. Vanuit boerderij de Genneper Hoeve gaat de route via de Genneper Watermolen naar het zuiden langs het park richting knooppunt 28. Vanaf knooppunt 28 volg je het pad langs de Klotputten (aan het begin van het pad staat een informatiebord), knooppunt De Hogt onderdoor, verder langs de Dommel. Je komt dan vanzelf bij knooppunt 57. Vervolgens pak je de knooppunten weer op: 56-25-44-91-45-61-62-63-29 en terug naar de Genneper Hoeve.

Alternatieve route

Op een heel klein stuk van de route is een alternatief mogelijk. Bij de Nagelmekerseweg (routepunt 7) gaat de route normaal naar links. Dit zandpad is soms door regen of juist door droogte wat moeilijker begaanbaar. Mocht dit een probleem geven, ga dan op de Nagelmekerseweg niet naar links maar naar rechts en neem de afslag naar links de Witvenseweg in. Aan het eind van de weg ga je linksaf, de Volmolenweg op. Je komt dan weer op de oorspronkelijke route, die ook de Volmolenweg volgt.

 

Waar kun je starten

Noord-Brabant
Startpunt

De Genneperhoeve

Wat kom je onderweg tegen?

Genneper Hoeve
Genneper Hoeve varkens

1. Genneper Hoeve

De fietstocht start bij de Genneper Hoeve, een biologisch-dynamisch boerenbedrijf dat land pacht van Natuurmonumenten. Het is niet alleen een duurzaam bedrijf, als pachter werkt de Genneper Hoeve ook actief mee aan het natuurbeheer in het beekdal. De koeien begrazen de natuurgraslanden en worden ’s winters gevoerd met natuurhooi van de bloemrijke hooilanden in het Dommeldal.

Kijk gerust rond op hert erf en geniet op de picknickbankjes van de heerlijke producten uit de boerderijwinkel.

Leuk om te weten: 'gennep' is een aanduiding voor een plek waar twee wateren samenkomen. De Dommel en de Tongelreep komen iets ten noorden van deze plek bij elkaar. 

Genneper watermolen 2
Genneper watermolen winkel

2. Genneper Watermolen

Bij de Dommel horen watermolens. Afgelopen eeuwen hield de kracht van deze beek tientallen watermolens in de omgeving draaiende. Daarvan zijn er nog enkele over. De Genneper Watermolen, die zeker al in 1249 bestond, is een van de oudste.

De schoonheid van de molen en het gebouw viel ook kunstenaars op: de watermolen is in 1884 meerdere malen door Vincent van Gogh geschilderd.

Op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag kun je de molen in bedrijf zien en kun je ook binnen een kijkje nemen. Hier vind je tevens een klein biologisch winkeltje met zelfgemalen meel, onder andere van granen van de Genneper Hoeve. De molen wordt geheel door vrijwilligers onderhouden en opengesteld.

Dommel Eindhoven
De Dommel in Dommeldal
Dommel bij High Tech Campus

3. Langs de Dommel

De Dommel - die in België ontspringt - stroomt dwars door de stad Eindhoven verder naar het noorden, waar hij uiteindelijk in de Maas uitkomt. In dit park langs de High Tech Campus volg je een tijdje de beek, net als tijdens een groot deel van de rest van de route.

Langs de loop van de Dommel vind je de typische natte natuur die bij een beekdal hoort, zoals broekbossen en bloemrijke hooilanden. Natuurmonumenten zet zich de laatste jaren samen met andere organisaties in om verloren gegane natuur in het Dommeldal op veel plekken weer terug te krijgen.

Praktische informatie

  • Café De Volmolen