Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Dommeldal

Waterpartij in het Dommeldal

Genieten van verschillende landschappen

Het liefst loop ik met laarzen aan, soppend door het natte gras aan de oever van de Dommel. Ik luister naar het voortkabbelen van de beek en het ruisen van het riet. En kijk hoe het water kolkjes draait. Bij iedere bocht een andere aanblik: uitgesleten oeverwanden, bomen met de voeten in het water en weides waar de koeien nieuwsgierig terugkijken. Dan is het leven goed, dan weet ik, dit is mijn thuis.

Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll

Boswachter van dit gebied

Meer over Dommeldal
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  De Dommel stroomt vanuit België bij het dorp Borkel en Schaft ons land binnen. De beek voert je dwars door de verschillende landschappen van het Dommeldal. Ontdek overblijfselen uit vervlogen tijden. Zoals de Venbergse watermolen in Valkenswaard, de Volmolen in Riethoven, de vloeiweiden van De Plateaux en de visvijvers bij de Liskes in Bergeijk. Verbaas je over het Brabantse landschap. Hier werkten boeren in de middeleeuwen samen om akkers en weiden te bewerken, houtsingels af te zetten en wilgen te knotten.  

  Van beek tot rivier

  De Dommel is een laaglandbeek: een beek met meanders en een onregelmatige stroomsnelheid. Een laaglandbeek loopt door een breed dal, gevoed door andere beken en regenwater. Beken zoals de Keersop, Run en Tongelreep komen uit in de Dommel. De Dommel komt als beek ons land binnen maar verandert door de samenkomst met andere beken in een kleine rivier. Uiteindelijk mondt de Dommel bij ’s-Hertogenbosch uit in de Maas.

  Bijzondere planten en dieren in het Dommeldal

  In het Brabants landschap van het Dommeldal vind je veel verschillende planten en dieren. Met een beetje geluk, zie je de opvallend blauwe ijsvogel. Maar ook de roodborsttapuit en grote gele kwikstaart laten zich graag zien. In het water leeft de beekprik. Deze onopvallende en zeldzame vis heeft schoon water nodig om te leven.

  Ook groene kikkers en planten als de gewone dotterbloem en waterviolier ‘genieten’ van het schone water. Net als de bever. Die laat sinds enkele jaren pootafdrukken, knaagsporen en houtspaanders achter in Dommeldal. Een enkele geluksvogel ziet de bever zwemmen of met takken slepen. Speur jij ook mee?

  Aan de oever van de Dommel vind je hooilanden. Tussen de hooilanden zie je in de zomer de roze gloed van echte koekoeksbloem. Vergeet niet in het vroege voorjaar te genieten van de kleurenpracht van pinksterbloemen.

  Groote Heide

  Dommeldal is onderdeel van Natuurgrenspark De Groote Heide. Net als achttien andere natuurgebieden tussen het Belgische Hamont-Achel en Eindhoven. In totaal beslaat De Groote Heide een indrukwekkende 6.000 hectare aan natuur. Het staat bekend om de grote verscheidenheid aan dieren, planten en habitats. Deze omvang en de bijzondere planten en dieren maken De Groote Heide voor kenners en natuurliefhebbers uniek. Wil je meer weten over deze grenzeloze natuur? Zie op de website van De Groote Heide wat je hier allemaal kunt beleven.

  Wandelroute Loondermolenpad

  Wandel door de weides van het Dommeldal en langs de oevers van de Dommel. Bezoek Landgoed Loonderhoeve en vergaap je vanaf de hoge Dommelbrug aan een idyllisch uitzicht over het Kempische beekdal. Welke dieren spot jij allemaal?

  Wandel mee
  Dommeldal

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute Loondermolenpad

  Deze route voert je door een uniek stukje Dommeldal, langs de volmolen, de Dommel en door een prachtig landschap vol cultuurhistorie.

  • 6,2 km
 • Fietsen

  Fietsroute door het Dommeldal bij Eindhoven

  Volg de Dommel door stad en land en zie hoe cultuur en natuur in elkaar overlopen en soms samengaan. Je fietst langs de beek door de mooiste parken van Eindhoven zo de stad uit, het Dommeldal in.

  • 17,27 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Dommeldal

  Nieuws

  Direct naar

  Dommeldal

  Wat wij hier doen

  Verscheidenheid in de natuur waarborgen

  Een natuurgebied zoals het Dommeldal vraagt om goede zorg: akkers, bossen en weiden hebben onderhoud en beheer nodig. Natuurmonumenten werkt op doordeweekse dagen met groepen enthousiaste vrijwilligers aan het beheer van het Dommeldal. Zo waarborgen we de verscheidenheid aan natuur in het Dommeldal.

  Werk je mee?