Ga direct naar inhoud

Over de Dommel

De Dommel is deels een beek en wordt verder stroomafwaarts een kleine rivier. De Dommel begint in België ten zuiden van Peer in de moerassen en vennen van de Donderslagse Heide. Het grondwater welt op en stroomt via kleine kreekjes en slootjes naar de lager gelegen Maastrichtse Heide. Pas hier is sprake van een beek. Bij Borkel en Schaft komt de Dommel Nederland binnen.

De Dommel in Dommeldal

Oude kronkels

De Dommel stroomt nog voor een deel in oude kronkels door de zandgronden van de streken Kempen en Meierij en de plaatsen Valkenswaard, Eindhoven, Son en Breugel, Sint-Oedenrode, Liempde Boxtel, Sint-Michielsgestel en ’s-Hertogenbosch.

Je vindt langs het water nog veel oorspronkelijke elementen, zoals de watermolens, de visvijver bij Valkenswaard, de vloeivelden bij Bergeijk en het specifieke landschap, grenzend aan het beekdal. Deze zijn cultuurhistorisch waardevol. Tussen Eindhoven en Boxtel heeft de Dommel nog zijn oorspronkelijke bochtig karakter.

Laaglandbeek

In ’s-Hertogenbosch komen rivier de Aa en de Dommel samen en vormen de Dieze. De Dieze mondt uiteindelijk uit in de Maas. Verschillende beken, zoals de Keersop, Run, Tongelreep, Gender, Kleine Dommel, de Beerze en de Reusel, via de Essche Stroom, komen uit in de Dommel. De Dommel behoort tot het type laaglandbeek; een beek met een onregelmatige stroomsnelheid die loopt door een breed dal en wordt gevoed via een stelsel van sloten en greppels door regenwater en kwel.

Ruim 100 kilometer lang

De Dommel heeft een lengte van 120 kilometer, waarvan 35 km in Limburgs België en 85 km in Noord-Brabant stroomt. De gemiddelde stroomsnelheid van de Dommel is 0,5 à 1 meter per seconde.

 

(bron: Waterschap De Dommel) 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid