Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Veluwemeerkust

Veluwemeerkust

De natuur van Veluwemeerkust

Veluwemeerkust, tussen Harderwijk en Nunspeet, is volop in beweging. Hier vindt de langste beek van de Veluwe al slingerend zijn weg naar het Veluwemeer. Op deze overgang van dichte Veluwse bossen naar weidse kustlijn ademt het landschap nog altijd de sfeer van de vroegere Zuiderzee. En het wordt nog mooier en bloemrijker. Samen met buurtbewoners ontwikkelen we het landschap zoals het vroeger was.

Femke
Femke Welvaart

Boswachter van dit gebied

Meer over Veluwemeerkust

Over het gebied

Tussen Hierden en Hulshorst vind je natuurgebied Veluwemeerkust. Een weids en gevarieerd gebied met bloemrijke weilanden en een van de grootste essenhakhoutbossen van ons land. Het is het startpunt van de langste wandelroute door Gelderland.

Reeën in Veluwemeerkust

Reeën flitsen voorbij in de schemer

Wandelen op de Zuiderzeebodem

Veluwemeerkust is een gebied met bijzondere historie, want vroeger regeerde hier de ruige Zuiderzee. Je wandelt hier dus letterlijk over de vroegere Zuiderzeebodem! Zo woest als destijds is het er nu niet meer, maar dynamisch is het zeker. Het gebied is volop in ontwikkeling. Natuurmonumenten heeft de afgelopen jaren nieuwe stukken aangekocht, zodat het straks nog weidser en bloemrijker wordt dan het nu al is. 

Van orchidee tot zeearend

Naast de weidsheid is het hier het hele jaar door genieten van mooie bloemen en bijzondere dieren. In de geplagde weilanden groeien zeldzame orchideeën en zelfs vleesetende plantjes, de kleine en ronde zonnedauw. Koekoeksbloemen vind je er ook volop, ze kleuren de graslanden prachtig roze in het voorjaar. En waar water is, zijn vogels. Zo heb je zomers kans op een zeearend en in het najaar strijken honderden kleine zwanen neer op het meer.

  Zeearend

  Langste beek

  Veluwemeerkust is een vochtig gebied. Niet zo gek, als je bedenkt dat er voortdurend water vanaf de hoger gelegen Veluwe stroomt. Zowel ondergronds als bovengronds. De Hierdense beek ontdek je als snel, naarmate je dichter bij het Veluwemeer komt. Daar mondt hij in uit. Dan heeft dit stroompje al een lange weg afgelegd, want hij komt ook door de Leuvenumse bossen bij Ermelo (waar hij Leuvenumse beek heet). Het is dan ook de langste beek van de Veluwe.

  Wandelen

  Sociale media

  Veluwemeerkust

  De mooiste routes

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Veluwemeerkust

  Nieuws

  Veluwemeerkust

  Wat wij hier doen

  Samen voor de natuur

  Veluwemeerkust heeft een rijke geschiedenis. Voor de inpoldering beukte hier de Zuiderzee op de kust. Het gebied is nu weer volop in ontwikkeling. Door aankopen kreeg de natuur de afgelopen jaren meer ruimte. Goed voor de wilde dieren, die graag vanuit de dichte bossen van de Veluwe naar de openheid van het Veluwemeer trekken. De natuur is ook van jou. Daarom organiseerden we in oktober 2017, samen met betrokken gemeenten, een Streekconferentie over de Veluwemeerkust. Met 140 omwonenden deelden we onze passie voor dit bloemrijke en open boerenland. Zo’n bijeenkomst voelt als een snelkookpan, met soms een sissend ventiel. Maar wat er uit kwam smaakte goed. Verschillende werkgroepen gaan nu met thema’s als weidevogels, erfgoed en recreatie en beleving aan de slag. Een goed voorbeeld hoe we echt samen de natuur versterken. Ook jij bent van harte uitgenodigd mee te denken of iets te doen voor de natuur. Ben jij al lid van Natuurmonumenten?

  Word lid