Ga direct naar inhoud
Terug

Familiepad in de Leuvenumse Bossen: Achterste Gatroute

Waar: Leuvenumse bossen

Leuvenumse beek
40 minuten
2 km
 • Rolstoel met begeleider
 • Geschikt voor rolstoel

Over de route

Maak een korte wandeling door de Leuvenumse bossen, langs een oude vloeiweide, het Achterste Gat, en de Leuvenumse Beek, de langste beek op de Veluwe. Door de halfverharde paden is deze route ook goed begaanbaar voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollators of buggy's. Volg hiervoor de oranje pijlen.  

De Leuvenumse beek die kilometers lang door het bos kronkelt, is het hele jaar door mooi om langs te wandelen. Je hoort de wind door de bomen, ruikt de paddenstoelen in de herfst, in het voorjaar en de zomer zingen veel vogels en hoor je de spechten roffelen. In de winter is er verstilling, dan hoor je de beek goed stromen.

Waar kun je starten

Leuvenumse beek
Startpunt

Parkeerplaats Poolseweg

Wat kom je onderweg tegen?

Boommarter

1. Leuvenumse bossen

Welkom in de Leuvenumse bossen. Dit uitgestrekte bos is het tweede natuurgebied dat Natuurmonumenten ooit aankocht, na het Naardermeer. Dat is al lang geleden, in 1911. Gelukkig maar, want met die aankoop is het behoed voor kaalkap.

Nu leven hier veel grote wilde dieren, zoals herten, zwijnen, reeën, dassen en boommarters. In het voorjaar en de zomer hoor je de vogels zingen, de spechten roffelen en de kleine insecten ritselen tussen het blad. In de herfst ruik je de paddenstoelen en de beek hoor je 's winters goed stromen. Kom genieten van de geluiden en geuren in het bos!

Vanaf de parkeerplaats volg je de oranje pijlen. Je wandelt het bos in, richting de beek. Deze route is halfverhard.

Wees op het eerste stukje over de Poolseweg alert op passerende fietsers, dit deel is tevens fietsroute!

IJsvogel met vis
Beekprikken scholen samen

2. Beek

Je steekt hier de Leuvenumse beek over. Met 17 kilometer lengte is het de langste beek op de Veluwe. Vanuit het Uddelermeer loopt hij via Leuvenum naar het Veluwemeer bij Hierden. Vandaar dat hij ook wel de Hierdense beek heet.

Hier in de Leuvenumse bossen slingert het kraakheldere water langs de paden. Hier en daar versnelt het water waardoor er een klein watervalletje ontstaat. Het geluid van de beek doet je soms denken aan een vakantie in het verre buitenland, zeker op een warme zomerdag.

In het water leven veel vissen, zoals de zeldzame beekprik, en vogels maken er gebruik van. Met een beetje geluk hoor je de ijsvogel.

Na de derde brug staat een toegankelijke bank.

Wortelstelsel van een beuk
Zwarte specht voert jong
Familie wilde zwijnen

3. Beuken

Over de beek buigen zich majestueuze beuken. Prachtig in elk seizoen. Hun blad en takken hoor je ritselen in de wind.

Hun herfstbladeren geven in het najaar het water een goudgele glans, en in het voorjaar oogt alles frisgroen.

Beuken kun erg hoog en oud worden: tot wel 46 meter hoog en 300 jaar oud.

Rondom beuken leven allerlei dieren. Wilde zwijnen wroeten naar beukennootjes, vogels eten ook graag wat nootjes en spechten zoeken op de stam naar voedsel. De zwarte specht broedt graag in een oude beuk, elk jaar hakt hij daarvoor een nieuw gat. Heb je al een specht horen roffelen of roepen?

Vervolg de route linksaf over het bruggetje. Maak bij het witte huis even een uitstapje naar de Zandmolen (linksaf), een favoriete picknickplek aan de beek.

Praktische informatie

 • Kinderwagen en buggy

 • Geschikt voor rolstoel

  • Deze route loopt over halfverharde paden.
  • Het eerste en laatste gedeelte gaat over een druk fietspad.
  • Wij raden aan de route met begeleiding te doen; er zijn hellingen en een klaphek. Op sommige plekken zijn de bermen steil door omwoeling door zwijnen.
  • Er zijn meerdere banken langs de route.
  • Er zijn 2 gehandicaptenparkeerplaatsen. Deze bevinden zich vlakbij het startpunt van de wandelroute.
  • Er is geen sanitair bij de parkeerplaats. 
 • Wandelen op wegen en paden

 • Honden welkom, mits aan de lijn

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda