Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Bergherbos in Beek, vlak bij Doetinchem

Waar: Bergherbos

Wandelroute Bergherbos in Beek, vlakbij Doetinchem
2 uur 6
6,3 km

  Over de route

  Bos, uitzichten over glooiende akkers en pittige klimmetjes zijn de ingrediënten voor deze 6,3 km lange wandeling door het Bergherbos. Met als hoogtepunt het uitzicht vanaf uitkijktoren Hulzenberg, die halverwege de route ligt. De wandelroute is gemarkeerd met rode pijltjes.

  Het start- en eindpunt van beide wandelingen is bij Uitspanning ’t Peeske, waar het op het terras goed toeven is. De nummers in het kaartje vind je terug in de beschrijving hier onder.

   

  Waar kun je starten

  Akkers bij Bergherbos
  Startpunt

  Uitspanning 't Peeske

  Wat kom je onderweg tegen?

  Stuwwallen

  1. Stuwwallen

  Deze zwerfkei bij de ingang komt van ver. Tijdens de voorlaatste ijstijd (circa 200.000 jaar geleden) is hij door een gletsjer vanuit Scandinavië naar Nederland geschoven, waar hij na het smelten van het ijs achterbleef. De heuvels (stuwwallen) van het Bergherbos zijn namelijk ontstaan doordat het ijspakket massa’s land voor zich uit heeft geschoven.    

  De naam Peeske
  De naam Peeske

  2. De naam Peeske

  De naam ‘Peeske’ is een verbastering van het Latijnse pascuum, wat bron of vochtige plek betekent. De bron voedt de vijver die je hier ziet. Deze vijver werd ooit aangelegd als molenkolk, maar deed niet lang dienst. Er was namelijk te weinig water voor het aandrijven van een molen. 't Peeske veranderde van functie en werd een uitspanning en ook vandaag de dag kan je als wandelaar hier genieten van een kop koffie, lunch of diner na een stevige wandeling door de heuvels van het Bergherbos.

  Bosranden
  Bosranden
  Bosranden

  3. Bosranden

  Bosranden zijn belangrijk voor dieren als overgang tussen het veilige bos en het voedselrijke maar open akkerland. Vooral houtduiven pikken graag een graantje van de akker. In de schemering foerageren hier dassen en reeën.  

  Praktische informatie

  • Uitspanning 't Peeske

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda