Ga direct naar inhoud
Terug

Struinroute Velperwaarden langs de IJssel

Waar: Velperwaarden

Struinroute Velperwaarden langs de IJssel
1 uur 19
4 km

Over de route

Aan de voet van de dijk, ingeklemd tussen snelwegen, een bedrijventerrein en de IJssel, vind je de Velperwaarden. Ontdek de fantastische struinroute langs de rivier, door de velden, langs imposante hagen en natuurlijk tot vlak bij de rivier de IJssel. Grote kans dat je (bijzondere) vogels, reeën en hazen tegenkomt!

Het eerste deel van de route is een struinpad met opstapjes om over het raster heen te klimmen; het tweede deel wandel je over een verhard (fiets)pad terug. Goede wandelschoenen aanbevolen. Totale lengte circa 4 kilometer; zonder pauzes ben je algauw een uur onderweg.

Waar kun je starten

Kievitsjong in de Velperwaarden
Startpunt

Velperwaarden, startpunt struinroute

Wat kom je onderweg tegen?

Zweefvlieg op meidoorn
Jonge roodborsttapuit

1. Meidoornhagen

Zo dicht bij de snelweg en toch laat je de drukte hier snel achter je. Langs het pad staan flinke meidoornhagen die in het voorjaar vol witte bloemen zitten. Een fijne plek voor vogels zoals de grasmus en de roodborsttapuit, die daar beschutting vinden. Later in het jaar profiteren ze van een rijkdom aan sappige bessen.

Haas in het gras
Een reebok in het gras

2. Hazen en reeën

In de lucht zie je vaak buizerds cirkelen, op zoek naar een lekker hapje dat hier op de grond kruipt. Op de velden leven veel hazen. Soms zie je ze op volle snelheid door het gebied rennen! Als je goed oplet kun je regelmatig groepjes reeën spotten. Speur maar eens met je verrekijker om je heen.

Velperwaarden
Het uitgemaaide pad langs de IJssel

3. Struinen langs de IJssel

Hier langs de oever van de IJssel wandel je heerlijk over het pad dat is uitgemaaid langs de rivier. Zachtjes glijden de schepen voorbij en af en toe markeert een losstaande boom het landschap.

In de loop van de eeuwen veranderde de loop van IJssel en schoven ook kavelgrenzen en dijken op. Het struinpad loopt verderop over een van die oude dijkjes.

Praktische informatie

  • Kinderwagen en buggy

    Hou er rekening mee dat je d.m.v. enkele opstapjes over het raster moet klimmen. Door het ruige karakter van deze struinroute zijn goede schoenen aanbevolen. De route is om die niet geschikt voor kinderwagens, buggy's of rollators. Je kunt het gedeelte over de dijk wel prima met kinderwagen, buggy of rollator doen; hou wel rekening met fietsers.

  • Wandelen op wegen en paden

  • Honden niet toegestaan