Wandelen

Struinroute Velperwaarden langs de IJssel

Wandelen

Struinroute Velperwaarden langs de IJssel

Aan de voet van de dijk, ingeklemd tussen snelwegen, een bedrijventerrein en de IJssel, vind je de Velperwaarden. Ontdek de fantastische struinroute langs de rivier, door de velden, langs imposante hagen en natuurlijk tot vlak bij de rivier de IJssel. Grote kans dat je (bijzondere) vogels, reeën en hazen tegenkomt!

Het eerste deel van de route is een struinpad met opstapjes om over het raster heen te klimmen; het tweede deel wandel je over een verhard (fiets)pad terug. Goede wandelschoenen aanbevolen. Totale lengte circa 4 kilometer; zonder pauzes ben je algauw een uur onderweg.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Velperwaarden, startpunt struinroute
  • De Beemd (onder de IJsselbrug A12), Velp (GD)
  • Velperwaarden, startpunt struinrouteDe Beemd (onder de IJsselbrug A12), Velp (GD)Routebeschrijving

    Vanaf hier naar Velperwaarden, startpunt struinroute: Parkeer op bedrijventerrein De Beemd en wandel naar het startpunt. Je kunt niet parkeren in de Velperwaarden.

Toegankelijkheid

Huisregels

De route

 Startpunt

1Meidoornhagen

Zo dicht bij de snelweg en toch laat je de drukte hier snel achter je. Langs het pad staan flinke meidoornhagen die in het voorjaar vol witte bloemen zitten. Een fijne plek voor vogels zoals de grasmus en de roodborsttapuit, die daar beschutting vinden. Later in het jaar profiteren ze van een rijkdom aan sappige bessen.

Zweefvlieg op meidoorn
Meidoornhagen
Jonge roodborsttapuit
Meidoornhagen

2Hazen en reeën

In de lucht zie je vaak buizerds cirkelen, op zoek naar een lekker hapje dat hier op de grond kruipt. Op de velden leven veel hazen. Soms zie je ze op volle snelheid door het gebied rennen! Als je goed oplet kun je regelmatig groepjes reeën spotten. Speur maar eens met je verrekijker om je heen.

Haas in het gras
Hazen en reeën
Een reebok in het gras
Hazen en reeën

3Struinen langs de IJssel

Hier langs de oever van de IJssel wandel je heerlijk over het pad dat is uitgemaaid langs de rivier. Zachtjes glijden de schepen voorbij en af en toe markeert een losstaande boom het landschap.

In de loop van de eeuwen veranderde de loop van IJssel en schoven ook kavelgrenzen en dijken op. Het struinpad loopt verderop over een van die oude dijkjes.

Velperwaarden
Struinen langs de IJssel
Het uitgemaaide pad langs de IJssel
Struinen langs de IJssel

4Gemaal en beek

Verderop richting snelweg zie je het historische gemaal 'De Volharding' liggen. Tegenwoordig regelt het moderne gemaal dat ernaast ligt, de waterhuishouding van de Velperbeek.

In het natuurontwikkelingsproject LIFE Floodplain Development kreeg de beek meer ruimte om te meanderen en werd de rechteroever verlaagd. Zo blijft er meer water in dit deel van de Velperwaarden. Vogels zoals grutto, plevier en zilverreiger profiteren van de drassigheid.

Velperwaarden
Gemaal en beek
Gemaal De Volharding in Velp
Gemaal en beek

5Vogelkijkplek Velperplasjes

Wandel bij de Velperplasjes iets de dijk af via de landbouwweg en geef je ogen de kost. Bij dit water kun je goed vogels spotten. Ooievaars, eenden en ganzen voelen zich thuis en een enkele keer strijken er bijzondere soorten neer zoals tureluurs, grutto's en kleine plevieren.

Kievit
Vogelkijkplek Velperplasjes
Ook wulpen kun je hier regelmatig spotten
Vogelkijkplek Velperplasjes
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.