Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Bergherbos

Sfeervol uitzicht over akker in Bergherbos

Heuvelachtig bos met een gouden rand

De hoogteverschillen van het Bergherbos vind ik nog iedere dag heel bijzonder. Bossen op de stuwwal met daaromheen glooiende akkers, een bijna buitenlands plaatje. Dat ervaar je helemaal op de uitkijktoren op de Hulzenberg. Hier kijk je tot in Duitsland, over dichte bossen en akkers met graan, de gouden rand van het Bergherbos. Deze akkers bebouwt Natuurmonumenten op biologische wijze en ze zijn daardoor rijk aan akkerkruiden en insecten. Door de akkerranden in te zaaien met planten met olierijke zaden, vinden veel dieren er ook in de winter nog voedsel.

Erwin Grob
Erwin Grob

Boswachter van dit gebied

Meer over Bergherbos
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Het Bergherbos in Gelderland is een uitgestrekt wandelbos op de stuwwal van Montferland. Je ziet het van verre liggen. Een glooiende groene gordel, omringd door golvende graanvelden. Er zijn diverse uitzichtpunten en wandelroutes van 2 tot 7 kilometer.

  Bos vol verhalen

  De heuvels dankt het Bergherbos aan de gigantische ijsmassa’s die hier zo’n 200.000 jaar geleden bergen grond en stenen voor zich uit stuwden. Het ijs smolt later weg en de stuwwallen bleven achter. Ze zitten boordevol met sporen uit het verleden. Er is gewoond en geploegd, er is ijzererts gewonnen, er is gevochten, er is gekapt en geplant.

  De motte

  Een veelbewogen plek is de motte, een kunstmatige heuvel die rond het jaar 1000 is opgeworpen. Vanaf dit punt had je strategisch zicht op de hele omgeving. De middeleeuwers maakten er werk van. Ze verhoogden de heuvel met minimaal zeven meter, groeven een gracht en legden een dubbele aarden wal aan. De vesting verdween in de loop der tijd, maar kreeg een keur aan opvolgers. Tegenwoordig staat er op deze plek, die eigendom is van Stichting Huis Bergh, een hotel-restaurant. De uitkijktoren verderop op de Hulzenberg is nog een knipoog naar de vroegere motte.

  Het Bergherbos van naaldbos naar loofbos

  Zo is het Bergherbos een bosgebied vol verhalen, dat Natuurmonumenten sinds 1985 met zorg beheert. De naaldbossen, ooit aangeplant voor de houtoogst, worden op veel plekken langzaam omgevormd tot loofbossen. Inheemse bomen zoals eik en beuk krijgen meer ruimte. Dat geldt ook voor bosranden en open plekken, die op hun beurt veel dieren trekken. Er leven boommarters, dassen, wespendieven en draaihalzen. Dieren die je niet snel ziet, maar hier in alle rust kunnen leven. Met een beetje geluk zie je wel een ree, hoor je spechten tikken of fladderen er vlinders om je heen langs de kruidenrijke bospaden.

  Gouden rand

  De biologische akkers van het Bergerbos doen aan vroeger denken. Hier vind je nog volop akkerbloemen en akkervogels. In de zomer staat er haver, rogge, zomergerst en spelt op de zacht glooiende hellingen. Tussen deze gouden korenaren blinken knalrode klaprozen en hemelsblauwe korenbloemen.

  De randen langs de akkers zijn ingezaaid met speciale akkerkruiden. Insecten vinden er nectar en patrijzen beschutting en voedsel. In de winter pikken geelgorzen hier graag een graantje mee.

  Het Bergherbos in

  Wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden, spelen of vakantie vieren, het kan allemaal in het Bergherbos. In het gebied liggen gemarkeerde wandelroutes, langs de bosranden, heideveldjes en akkers. Ze variëren van 2 tot 7 kilometer en zijn ook te combineren, zodat je langer kunt wandelen. Er zijn twee erfgoedroutes van elk 9 km. Voor mtb‘ers ligt er een speciale route met veel hoogteverschillen.

  Ideaal startpunt

  Bij uitspanning ’t Peeske vind je horeca, speelnatuur en een fraai gelegen natuurcamping bij elkaar. In 1885 bouwde bakker Reijers hier een waterradmolen om graan te malen. Dat werd geen succes; er was te weinig aanvoer van water. ‘t Peeske werd daarna een boordenwasserij en een badhuis, maar het water in de voormalige molenvijver is daarvoor te koud. Ook het kweken van forellen mislukt. In 1924 wordt ’t Peeske een café en ontwikkelt het zich tot plezierige uitspanning. En dat is het nog steeds. Een ideaal startpunt voor verkenning van dit verrassende natuurgebied in Montferland.

  Speelnatuur van OERRR

  Sinds mei is het Bergherbos een spannende speelnatuur van OERRR rijker. Je vind het in het bos achter uitspanning ‘t Peeske. Kinderen kunnen er heerlijk bouwen, klauteren, struinen en sluipen. Kortom, spelen met en in de natuur. Een deel van de speelnatuur is toegankelijk voor kinderen met een beperking.

  Deze speelnatuur is mogelijk gemaakt door Europese subsidie (Interreg)

  Lees meer over uitspanning 't Peeske

  Heerlijke herfstwandeling

  Schop met je voeten door de afgevallen bladeren, verbaas je over al die kleuren en vormen van paddenstoelen en ruik die typische herfstgeur in het bos. In het Bergherbos kun je kiezen uit maar liefst tien verschillende wandelroutes. Bijvoorbeeld deze: 7 km lang, maar in te korten tot 4 km.
  Kom en geniet!

  7 km lang, maar in te korten tot 4 km.
  filter plus

  Sporen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog

  In het Bergherbos vind je nog resten uit beide wereldoorlogen, zoals loopgraven, bomkraters en tankgrachten. Duitse loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog hebben we bijna 100 jaar na dato weer zichtbaar gemaakt.

  Bekijk de wandelroute
  filter plus
 • Cultureel

  Erfgoedroute Bergherbos - Motte

  Beleef de rijke cultuurhistorie van het stuwwalgebied rond de motte Montferland!

  • 9 km
 • Wandelen

  Familieroute Bergherbos

  Ontdek het heuvelachtige Bergherbos en verwonder je over de kleurrijke akkers vol graansoorten, korenbloemen en klaprozen. Deze korte route kun je met de hele familie lopen. Uitrusten en genieten kan op de vele bankjes langs de route en bij Uitspanning ’t Peeske onder het geno...

  • 1.3 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Toegankelijkheid

  Praktisch

  Verkennen

  Extra informatie

  Bergherbos

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Bergherbos

  Wat wij hier doen

  Ruimte voor reptielen

  Natuurmonumenten zorgt voor een steeds natuurlijker Bergherbos. Dwars door het gebied loopt een zogenaamde reptielencorridor – een open, zonnige strook die heideveldjes met elkaar verbindt. Gunstig voor dieren zoals de zandhagedis, hazelworm en gladde slang. Vrijwilligers en een schaapskudde houden de corridor open.

  Word lid
  logo