Ga direct naar inhoud
Nieuws

Biologische akkers in bloei rondom het Bergherbos

22 mei 2023 | Bo Weijers

Het voorjaar is in volle gang. Rondom het Bergherbos ligt een bijzonder akkercomplex, dat zich in deze tijd van het jaar van zijn mooiste kant laat zien. Wuivende graanvelden met rogge, gerst en haver met akkerflora als korenbloem, klaproos en kamille. Deze biologische akkers zijn een belangrijk leefgebied voor akkervogels zoals de geelgors. Ook reeën foerageren er en houden zich schuil in de bosranden. Insecten profiteren volop van de akkerflora.

Zomergraan, de gouden rand van het Bergherbos

Akkers vol leven

De zomergranen komen weer op.

Het laatste graan is de grond ingegaan en komt inmiddels al op. In de afgelopen weken is ruim 85 ha zomergerst en haver gezaaid. Het akkercomplex in Montferland is in totaal ruim 150 ha en is hiermee een van de grootste natuur-akkercomplexen in Nederland. Natuurmonumenten werk hard aan het behoud van deze bijzondere biologische akkers en werkt hier in samen met lokale (biologische) bedrijven. In het akkercomplex komen veel zeldzame akkerplanten voor. Van enkele soorten resteren nog enkele exemplaren in de Achterhoek en Liemers. Naast de voorkomende flora profiteren ook veel (akker)vogels van het beheer.

Wintergraanakkers in bloei

In de wintergraanakkers laten de eerste bloemen zich inmiddels zien. De (felblauwe) bloei van de (zeldzame) handjesereprijs is net achter de rug. Andere kenmerkende soorten van wintergraanakkers laten zich binnen nu en een maand zien. De meest zeldzame akkerplanten zijn vaak erg klein en vallen niet of nauwelijks op. De meer opvallende soorten zijn korenbloem, valse kamille en de ruige klaproos.

Handjesereprijs

Felblauwe bloei van de (zeldzame) handjesereprijs

Erwten-gerst mengteelt 

Nabij de Bosweg in Zeddam en aan de Dassenboomse Allee is ruim 10 ha met erwten-gerst ingezaaid. Deze combinatie-teelt bevat veel eiwitten en is om deze reden erg geschikt als veevoer. De granen worden bijna allemaal als veevoer (zo lokaal mogelijk) afgezet. Het telen van graan voor consumptie is lastig en hangt erg af van het eiwitgehalte in de korrel en lukt beter op zwaardere grond. Tevens vergt dit meer handeling. De gerst en erwten houden elkaar omhoog. Erwten zijn vlinderbloemigen en binden stikstof uit de lucht. De erwten en gerst werken in deze teelt als het ware samen. De erwten bloeien uitbundig en het gewas geeft veel dekking. Op deze manier draagt het bij aan de diversiteit.

Korenbloem in het graan

Korenbloem in het graan

Ontdek en geniet

U bent van harte welkom om te komen genieten van de akkers. Bijvoorbeeld tijdens de excursies “Bloemen in het graan” of “Avondwandeling door de gouden graanvelden van het Bergherbos”. Onze boswachters vertellen u graag meer over dit unieke akkercomplex en prachtig natuurschoon. Neem hier een kijkje voor het laatste nieuws over en overzicht van alle activiteiten in het Bergherbos.

Als u er zelf op uit gaat vragen wij u om dat enkel vanaf de opengestelde wegen en paden te doen en met de hond aan de lijn. Zo zorgen we er met zijn allen voor dat de rust op de akkers bewaard blijft, de natuur goed kan floreren en dit bijzondere stuk cultuurlandschap behouden blijft. De veldleeuwerik voelt zich thuis in het akkercomplex. In Nederland gaat het niet goed met deze soort. Omdat deze soort een nest op de grond maakt is deze erg kwetsbaar gedurende het broedseizoen.  

Neem een kijkje bij de akkers aan de Bosweg in Zeddam. Op een van deze percelen staat een mengteelt van erwten en gerst. Als de erwten in bloei staan is het een grote bloemenzee.

Bloemenpracht langs de akkerranden
Bo Weijers