Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe haag voor patrijzen bij Bergherbos

17 maart 2022 | Jantine Wesselink

De patrijzenwerkgroep Montferland heeft op 15 en 16 maart 2022 een speciale haag geplant. Voor hun geliefde patrijs natuurlijk. In totaal zijn maar liefst 1000 struikjes de grond in gegaan. De haag staat aan de Bosweg in Zeddam, op een perceel van Natuurmonumenten bij het Bergherbos en is gesponsord door Montferland Waterwingebied Vitens. De struiken zijn in groepjes van 15/20 stuks bij elkaar geplant en worden straks een prachtige haag van meidoorn, sleedoorn en hondsroos.

aanplant patrijzen haag

Paradijs voor de patrijs

Het gaat slecht met de patrijs in Nederland. Ook rondom het Bergherbos wordt de patrijs steeds minder gezien, terwijl de vogel vroeger een vaste bewoner van het natuurgebied was. Om de patrijs er weer bovenop te helpen, is het project ‘Paradijs voor de Patrijs’ opgezet. Vroege Vogels maakte in 2019 een reportage over dit project. Bekijk de uitzending terug >> 

Akkerranden voor de patrijs

Rondom het Bergherbos liggen biologische akkers. Een grootst aaneengesloten areaal, waarvan Natuurmonumenten 160 hectare in eigen beheer heeft. We doen er alles aan om de biodiversiteit op de akkers hoog te houden en hebben speciale flora- en fauna-akkers. Op deze akkers vind je nog volop akkerbloemen en akkervogels. Tussen de gouden korenaren blinken knalrode klaprozen en hemelsblauwe korenbloemen. Geelgorsen laten hun mooie lied horen en patrijzen scharrelen langs de akkerranden. In de winter doen grote zwermen (akker)vogels zich tegoed in de ingezaaide akkerranden.

Patrijs
2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink