Ga direct naar inhoud

Militaire relicten in het Bergherbos

In het Bergherbos zijn sporen te vinden uit beide Wereldoorlogen. Loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog zijn bijna 100 jaar na dato zichtbaar gemaakt.

Militaire relicten in het Bergherbos

Nederland was neutraal in de Eerste Wereldoorlog. Toch brachten de Duitsers in 1916 en 1917 op verschillende plaatsen langs de grens verdedigingswerken aan. Dat gebeurde in een gebied dat toen Duits grondgebied was, maar na de oorlog door grondruil op Nederlands grondgebied kwam te liggen. Vooral het stelsel van loopgraven uit die tijd is nog goed zichtbaar in het landschap.

Loopgraaf in Bergherbos

Loopgraven waren in de Eerste Wereldoorlog gewoonlijk ongeveer 2 meter diep en relatief breed. Ze liepen niet in een rechte lijn, maar zigzaggend. Daardoor hadden inslaande granaten een minder schadelijk effect. Ook dat zigzagpatroon kun je nog goed herkennen in het landschap. Om de geschiedenis wat beter zichtbaar te maken zijn enkele loopgraven in de oorspronkelijke staat hersteld.

Tweede Wereldoorlog

Ook de Tweede Wereldoorlog heeft zijn sporen nagelaten in het Bergherbos. Net ten noorden van de snelweg A12 vind je er kuilen die het gevolg zijn van inslagen van bommen en granaten. Er is aan het eind van de oorlog zwaar gevochten in het gebied. De geallieerde operatie met het doel de Rijn over te steken om het Roergebied in handen te kunnen krijgen – operatie Plunder - werd voorafgegaan door zeer zware beschietingen. Behalve kraters zijn er ook loopgraven en restanten van tankgrachten te zien.

  • Bouwjaar: 1914-1918 en 1940-1945

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid