Ga direct naar inhoud
Terug

Hardlooproute Bergherbos in Beek, vlak bij Doetinchem

Waar: Bergherbos

Hardlooproute Heumensoord 5 km
37 minuten
6,3 km

Over de route

Bos, uitzichten over glooiende akkers en pittige klimmetjes zijn de ingrediënten voor deze 7 km lange hardlooproute door het Bergherbos. Met als hoogtepunt het uitzicht vanaf uitkijktoren Hulzenberg, die halverwege de route ligt.

De hardlooproute is gemarkeerd met rode pijltjes. 

Het start- en eindpunt van beide wandelingen is bij Uitspanning ’t Peeske, waar het op het terras goed toeven is als je uit wilt blazen van je ronde.

 

Waar kun je starten

Akkers bij Bergherbos
Startpunt

Uitspanning 't Peeske

Wat kom je onderweg tegen?

Stuwwallen

1. Stuwwallen

De zwerfkei bij de ingang komt van ver. Tijdens de voorlaatste ijstijd (circa 200.000 jaar geleden) is hij door een gletsjer vanuit Scandinavië naar Nederland geschoven, waar hij na het smelten van het ijs achterbleef. De heuvels (stuwwallen) van het Bergherbos zijn namelijk ontstaan doordat het ijspakket massa’s land voor zich uit heeft geschoven.    

De naam Peeske
De naam Peeske

2. De naam Peeske

De naam ‘Peeske’ is een verbastering van het Latijnse pascuum, wat bron of vochtige plek betekent. De bron voedt de vijver die je hier ziet. Deze vijver werd ooit aangelegd als molenkolk, maar deed niet lang dienst. Er was namelijk te weinig water voor het aandrijven van een molen. 't Peeske veranderde van functie en werd een uitspanning en ook vandaag de dag kun je als loper hier genieten van een kop koffie, lunch of diner na  je ronde  door de heuvels van het Bergherbos.

Bosranden
Bosranden
Bosranden

3. Bosranden

Bosranden zijn belangrijk voor dieren als overgang tussen het veilige bos en het voedselrijke maar open akkerland. Vooral houtduiven pikken graag een graantje van de akker. In de schemering foerageren hier dassen en reeën.  

Praktische informatie

  • Uitspanning 't Peeske

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda