Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Oisterwijkse Bossen en Vennen

Oisterwijkse Bossen en Vennen water

Sprookjesachtige vennen in Midden-Brabant

Een wandeling door de Oisterwijkse Bossen en Vennen raad ik iedereen aan! Hier is het ene ven nog sfeervoller dan het andere. Neem bijvoorbeeld het wonderschone Goorven - al doet de naam anders vermoeden. Goor betekent hier 'moeras'. Vroeger werd hier turf gestoken, werk dat vieze handen opleverde. Nu is het een trekpleister voor libellen, watervogels - en fotografen. Ik kom hier graag.

Irma de Potter
Irma de Potter

Boswachter van dit gebied

Meer over Oisterwijkse Bossen en Vennen
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Vlakbij Oisterwijk vind je de Oisterwijkse Bossen en Vennen, een afwisselend bosgebied met sfeervolle vennen en verscholen heideveldjes. Heerlijk om doorheen te wandelen. Overal zijn doorkijkjes en op een van de vele bankjes kun je even wegdromen bij de vennen. Stevige doorstappers kunnen verder wandelen in het aangrenzende natuurgebied Kampina.

  De meeste vennen in dit natuurgebied ontstonden na de laatste ijstijd. IJzige poolwinden bliezen zand op tot heuveltjes, die nu nog goed te zien zijn in het bos. Achter de heuvels vulden de uitgewaaide kommen zich met regenwater en zo ontstonden tientallen vennen. Een leemlaag in de bodem zorgt ervoor dat het water niet wegzakt. Een uitzondering is het Kolkven, dat door het kolkende water van een oude rivier is ontstaan.

  Andere vennen herinneren aan hun vroegere gebruiksfunctie, zoals de Brouwkuip, waar bierbrouwers hun kuipen reinigden. Het Brandven dankt zijn naam aan het feit dat hier vroeger bluswater uitgehaald werd. Weer andere zijn vernoemd naar bekende families of personen, zoals het Speijckven en Van Esschenven. Zo heeft ieder meertje zijn eigen sfeer, zijn eigen natuur en zijn eigen verhaal. Ontdek het tijdens een van de vele wandelroutes door dit verrassende vennengebied vol kronkelpaadjes en doorkijkjes.

  Gered van de ondergang

  Een prachtige pauzeplek is de Van Tienhovenbank aan de rand van het Van Esschenven. De bank staat er al sinds 1935 en is vernoemd naar Pieter van Tienhoven, natuurbeschermer van het eerste uur. Hij was van 1907 t/m 1952 bestuurslid van Natuurmonumenten en speelde een hoofdrol bij de aankoop van de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Net op tijd; een projectontwikkelaar wilde het bos kappen en de vennen droogleggen om er een villapark te bouwen. De plaatselijke VVV alarmeerde de toen nog jonge 'Vereeniging tot Behoud van Natuurmonumenten'. De vereniging kocht het bosgebied in 1913 aan. Sindsdien krijgt de natuur hier voorrang. Het is het leefgebied voor talrijke bijzondere planten en dieren, zoals de moeraswolfsklauw, gagel, dodaars en kuifeend. En misschien zie je vanaf de Van Tienhovenbank wel een ijsvogel op visjes jagen!

  Bezoekerscentrum Oisterwijk

  Bezoekerscentrum Oisterwijk is een ideaal startpunt voor een heerlijke wandel- of fietstocht door de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Laat je informeren over de mooiste wandel- en fietsroutes, excursies met de boswachter of kies een spannende speurtocht om met kinderen de natuur te ontdekken. Op het terras van Groot Speijck (of binnen, bij de houtkachel) kun je genieten van een hapje en drankje. Achter het bezoekerscentrum kunnen de kinderen los in de Speelnatuur van OERRR!

  Natuur toegankelijk voor iedereen

  Op pad met de rolstoel of buggy

  Bij Bezoekerscentrum Oisterwijk is van alles te beleven. Kom je met de rolstoel, wandelwagen of buggy? Volg dan onze halfverharde route door het bos en langs enkele fraaie vennen vlak bij horeca en bezoekerscentrum Groot Speijck.

  Ontdek het bezoekerscentrum
 • Wandelen

  Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen

  Maak een leuke korte wandeling door het Oisterwijkse bos langs enkele vennen, waaronder het Kolkven.

  • 3,51 km
 • Fietsen

  Fietsroute bossen en vennen bij Oisterwijk

  Zodra je het Bezoekerscentrum Oisterwijk achter je laat, rijd je de uitgestrekte Brabantse natuur in. Eerst langs de waterrijke Oisterwijkse Bossen en Vennen.

  • 67,7 km
 • Oisterwijkse Bossen en Vennen

  Agenda

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Oisterwijkse Bossen en Vennen

  Nieuws

  Direct naar

  Oisterwijkse Bossen en Vennen

  Wat wij hier doen

  Schoon water in de vennen

  In de Oisterwijkse Bossen en Vennen zorgen we voor vennen met schoon water. In het verleden hebben we van een aantal vennen de sliblaag verwijderd en oevers hersteld. Zonlicht dringt weer het water binnen en beschijnt de waterkanten. Dit schept ruimte voor moerasplanten zoals zonnedauw en het geelbloeiende moerashertshooi. Tussen al die planten, op ondiepe opgewarmde plekjes, ontstaan kraamkamers voor kikkers en salamanders. Ook zorgen we hier voor gevarieerd bos. De naaldbossen, ooit aangeplant als productiebos voor de mijnbouw, worden steeds gemengder. Gunstig voor planten en dieren én aantrekkelijk om doorheen te wandelen.

  Help mee