Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Wandelroute Goorven door de Oisterwijkse bossen

Wandelen

Wandelroute Goorven door de Oisterwijkse bossen

Wandel door bossen en langs fraaie vennen. Een eeuw geleden dreigden de bossen gekapt te worden en de vennen drooggelegd. Gelukkig werd daar een stokje voor gestoken en kun je nu nog steeds genieten van het bijzondere landschap. Veel plezier op deze wandeling van ruim een uur.

Volg voor de wandeling de paaltjes met gele pijlen.

Wandel deze route met onze route app

  • Download de route app en ontdek meer dan 250 routes door heel Nederland!

De route

 Startpunt

1Natuur in Brabant

Wandel in een ruim uur door een gevarieerd bos- en vennengebied. Het is een van de 38 natuurgebieden die Natuurmonumenten in Noord-Brabant beschermt.

Als je zo de weg oversteekt, wandel je door een dennenbos dat ooit voor de houtproductie is aangeplant. Hier zijn nu open plekken gemaakt om ruimte te scheppen voor loofbomen die er van oudsher voorkomen, zoals eiken en berken. Het bos is daardoor weer veel natuurlijker en spannender geworden, voor mens én dier.

2Boshuis Venkraai

Je staat nu voor twee gebouwen: het bruine houten gebouwtje rechts van het eetcafé is de oude boerderij Venkraai en daarnaast Boshuis Venkraai, dat in 1915 door Natuurmonumeten als boswachterswoning is gebouwd. Destijds mocht de boswachter snoepwaren, koffie en limonade verkopen als bijverdienste, alcohol was verboden!

Later groeide dit uit tot de uitspanning, zoals we die nu kennen. De naam Venkraai is ontleend aan de zwarte stern, die vroeger in de vennen broedde.

Boshuis Venkraai
Boshuis Venkraai
Boshuis Venkraai
Boshuis Venkraai
Boshuis Venkraai
Boshuis Venkraai

3Voorste Goorven

Je staat nu aan de rand van het Voorste Goorven. Goor betekende vroeger moeras. Het was een plek waar turf werd gestoken. Een klus waar je behoorlijk vies van werd. Iedereen kon aan het einde van de dag zien dat je in het 'Goor' had gewerkt. Dus de verandering van de betekenis van dit woord is niet heel vreemd!

Voorste Goorven
Voorste Goorven
Voorste Goorven
Voorste Goorven
Voorste Goorven
Voorste Goorven

4Voedselrijk ven

Dit ven is, in tegenstelling tot het Voorste Goorven, Witven en Van Esschenven, nooit schoongemaakt. Dat blijkt wel uit de aanwezigheid van waterlelies. Prachtig om te zien, maar deze plant is wel een liefhebber van voedselrijk water, dat hier van nature niet thuishoort.

Voedselrijk ven
Voedselrijk ven

5Hout voor de mijnbouw

De meeste grove dennen rond de vennen zijn vanaf de 19de eeuw aangeplant op voormalige heidevelden. Het hout diende als stuthout voor de mijnbouw in Limburg. Want dennenhout kraakt voordat het breekt. Zo hadden de kompels, de mijnwerkers, nog de kans om tijdig uit de gang te vluchten!

Hout voor de mijnbouw
Hout voor de mijnbouw
Hout voor de mijnbouw
Hout voor de mijnbouw

6Witven

Het Witven stond ooit bekend om zijn witte, zandige bodem. Later waren het vooral witte waterlelies die het voedselrijk geworden ven kleur gaven. Na een grote schoonmaakactie in de jaren '90 is de blinkend witte zandbodem grotendeels weer teruggekeerd. Het moearshertshooi, een bijzonder geelgekleurd plantje, groeit hier nu weer.

Witven
Witven
Witven
Witven
Witven
Witven

7Van Tienhovenbank

Vanaf deze plek kun je prachtig over het Van Esschenven uitkijken. De plas dankt zijn naam aan de familie Van Essch, die vroeger tot de notabelen van Oisterwijk behoorden.

De Van Tienhovenbank is vernoemd naar Pieter van Tienhoven, die van 1907 t/m 1952 bestuurdslid was van Natuurmonumenten. Hij vervulde een hoofdrol bij de aankoop van de Oisterwijkse Bossen en Vennen en andere natuurgebieden. Daarmee voorkwam hij dat het nu prachtige natuurgebied een villapark werd.

Van Tienhovenbank
Van Tienhovenbank

8Insectenrijkdom

We zijn terug bij het Voorste Goorven. Let eens op de vele insecten die boven het water zweven en de dieren die hier van smullen, zoals kikkers, zwaluwen en watervleermuizen in de schemering.

Insectenrijkdom
Insectenrijkdom
Insectenrijkdom
Insectenrijkdom

9Heiven

Aan de andere kant van het Voorste Goorven ligt het Heiven. Als je goed kijkt, zie je dat het waterpeil van het Heiven hoger ligt dan dat van het Voorste Goorven. Dat komt doordat het Heiven een ondoordringbare bodemlaag heeft waar het regenwater niet in wegzakt. Het Goorven had ook zo'n laag, maar die raakte lek tijdens werkzaamheden in de jaren ' 50.

Wil je nog meer weten over de Oisterwijkse Bossen en Vennen? Bezoek dan Bezoekerscentrum Oisterwijk bij het eindpunt van de route en geniet nog even na met een hapje en drankje in Groot Speijck.

Heiven
Heiven
Heiven
Heiven
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.