Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Groot Speijck bij Oisterwijk

Waar: Bezoekerscentrum Oisterwijk

Midzomernachtloop Oisterwijk
1 uur 3
3,2 km
 • Geschikt voor rolstoel

Over de route

Vanaf Bezoekerscentrum Oisterwijk loopt een mooie en afwisselende route van 3,5 km lang. Deze route voert je door het sprookjesachtige Oisterwijkse bos met doorkijkjes op zeker vier vennen. Kijk onder meer uit over het grootste ven: het Kolkven. 

Door het halfverharde pad is de Groot Speijckroute zeer geschikt voor mensen in een rolstoel of met wandelwagen of buggy. Een korte variant van deze route is 2 kilometer. Deze korte route gaat voor het Bezoekerscentrum meteen naar rechts.

De route is gemarkeerd met oranje pijlen. Langs de route staan meerdere bankjes met opstelruimte voor een rolstoel. Zo geniet je samen van toegankelijke natuur!

Waar kun je starten

Bezoekerscentrum Oisterwijk
Startpunt

Bezoekerscentrum Oisterwijkse Bossen en Vennen

Nu gesloten: dinsdag weer toegankelijk vanaf 10.00
Het Bezoekerscentrum Oisterwijk is een prima begin van je dag in de Oisterwijkse Bossen en Vennen, vlak bij Tilburg. Het is startpunt van mooie wandel- en fietsroutes. Honden zijn welkom in het natuurgebied als ze aangelijnd zijn.

Wat kom je onderweg tegen?

Groot Speijck

1. Groot Speijck

Welkom bij de Oisterwijkse Bossen en Vennen!

Je staat hier voor het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Het gebouw waar het bezoekerscentrum in zit, is een bezienswaardigheid op zich. Het oude Groot Speijck is in 2014 helemaal gesloopt. Maar bij de nieuwbouw is de oorspronkelijke vorm herbouwd en zijn veel materialen opnieuw gebruikt. Met een prachtige winkel en sfeervol restaurant als resultaat! De route eindigt hier weer, dus dan kun je op je gemak een kijkje nemen.

Volg de oranje pijlen. Het eerstvolgende bankje staat net voorbij de bocht, vlak voor punt 3. Dit is op zo'n 600 meter vanaf de start. 

Bosuil
Bosuil, de storm van afgelopen zaterdag heeft gelukkig zijn oude woning overleefd.
Bosuil in het Schiebroekse Park

2. Bosuil

De bosuil is een van de bijzondere bewoners van de Oisterwijkse bossen. De uilskuikens noem je ook wel takkelingen. Waar deze naam vandaan komt? Als ze het nest verlaten, kunnen ze nog niet vliegen. Ze vallen op de bosbodem en gebruiken hun zeer sterke klauwen om terug in de boom te klimmen. Na de klimpartij gaan ze op een tak zitten. Vandaar de naam takkeling.

Grote bonte specht
zwarte specht
Landgoederen Paterswolde Groene Specht

3. 5 soorten spechten

Door tientallen jaren bosbeheer is er van eentonig productiebos met alleen naaldbomen een gevarieerd bos ontstaan. En dat is ook aan het dierenleven te merken! Zo leven er inmiddels 5 spechtensoorten in de Oisterwijkse bossen. De grote bonte-, middelste bonte- en kleine bonte specht. En de zwarte en groene specht.

Vooral in het vroege voorjaar zijn spechten heel actief aan het roffelen om hun territorium af te baken. Het geluid verschilt per soort. Het hele jaar door kun je ze zien vliegen. Let dan op hun golvende vlucht.

Neem even plaats op de bank om te luisteren naar alle bosgeluiden. 

Praktische informatie

 • Geschikt voor rolstoel

  - Er zijn 4 gehandicaptenparkeerplaatsen. Deze vind je niet op het grote parkeerterrein, maar dichter bij het bezoekerscentrum. Volg hiervoor de bewegwijzering op de gele borden;
  - De oranje gemarkeerde route is halfverhard, over een paar trajecten gaat de route over een geasfalteerd fietspad door het bos;
  - Vind je 3,5 km net iets te lang? Kies dan voor de verkorte Speijckroute van 2 km, deze komt langs de punten 6, 7 en 8.
  - Het bezoekerscentrum is toegankelijk voor mensen in een rolstoel;
  - In het bezoekerscentrum is ook een rolstoel te leen, reserveren is mogelijk;
  - In de horeca Groot Speijck is een rolstoeltoegankelijk toilet;
  - Bij het bezoekerscentrum ligt Speelnatuur van OERRR, deze is toegankelijk voor kinderen met en zonder beperking.
  - Ontdek meer buggyroutes: Vraag het gratis routeboekje aan met de 10 leukste wandelingen met kinderwagen, buggy of loopfietsje. 
  Direct naar gratis routeboekje

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda