Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum Oisterwijk

Bezoekerscentrum Oistewijk

Bezoekerscentrum weer open als vanouds

Per 1 juli zijn we weer volledig open! Kom voor een heerlijke dag uit in de natuur naar bezoekerscentrum Oisterwijk. Prachtig gelegen in de Oisterwijkse bossen en vennen is Natuurmonumenten Groot Speijck hét startpunt van verschillende wandel- en fietsroutes. Of ga samen met het gezin op pad met een speurtas en ontdek via leuke opdrachten hoe verrassend mooi en wonderlijk de natuur in elkaar steekt. In de winkel snuffel je rond voor dat ene leuke kadootje voor jezelf, familie, kinderen, vrienden of tuinbewoners. Onze vrijwillige collega's staan klaar met een gastvrij hart en informatief gesprek. Een smakelijke lunch of borrel doe je op het meer dan 100-jaar oude bosterras, waar velen voor je al mooie herinneringen maakten. De natuur wacht op je!

Meer over Bezoekerscentrum Oisterwijk
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  De Oisterwijkse Bossen en Vennen liggen centraal in Noord-Brabant op korte afstand van Tilburg. Het is een heerlijk gebied om doorheen te wandelen of te fietsen: je treft een bosgebied aan met sfeervolle vennen en verscholen heideveldjes. Onderweg kom je langs mooie doorkijkjes en bankjes waar je even kunt wegdromen bij de vennen.

  Begin je dag in de natuur bij het bezoekerscentrum Oisterwijk. Hier is voor iedereen wat te doen. Of je nu wilt wandelen, fietsen, met de kinderen op pad of even op adem wilt komen met een drankje in het sfeervolle Groot Speijck. Onze boswachters en vrijwilligers informeren je graag over de mogelijkheden.

  Groot Speijck

  Het gebouw waar het bezoekerscentrum in zit, is een bezienswaardigheid op zich. Het oude Groot Speijck is in 2014 helemaal gesloopt. Maar bij de nieuwbouw is de oorspronkelijke vorm herbouwd en zijn veel materialen hergebruikt. Met een prachtig en sfeervol resultaat! Vergeet niet als je hier rondloopt, ook even naar boven te kijken. Dan zie je de bijzondere kroonluchters, geïnspireerd door verschillende soorten sieralgen. De Oisterwijkse Vennen staan bekend om hun sieralgen, piepkleine plantjes met de meest wonderlijke vormen.

  Van alles te doen voor kinderen

  Hutten bouwen, modder gooien, klimmen, springen over boomstronken. Achter het bezoekerscentrum ligt een stukje bos waar kinderen de baas zijn: Speelnatuur van OERRR. Kinderen met een beperking hebben toegang tot een deel van het bos, zodat zij samen met hun vriendjes en vriendinnetjes hutten kunnen bouwen en met water kunnen spelen.  

  In het bezoekerscentrum zelf is ook van alles te beleven. Kom bijvoorbeeld het bijenvolk bewonderen in hun prachtige bijenkast. In de Natuurvondstenhoek vind je opgezette dieren, schedeltjes en andere vondsten. En heb je zelf iets moois gevonden? Leg het er bij!

  Speurtocht? Kinderfeestje!

  Maar het is natuurlijk nog leuker om eropuit te gaan! Elke dag kan je bij ons een spannende speurtocht doen.

  Wil je samen met je vriendjes en vriendinnetjes komen spelen? Vier dan je verjaardagsfeestje bij het bezoekerscentrum.

  Routes in de Oisterwijkse Bossen en Vennen

  Laat je verrassen door de bijzondere combinatie van bos, vennen en heide. Vanaf het bezoekerscentrum starten er veel wandelroutes. Volg bijvoorbeeld de wandelroute langs veertien vennen. Als je geduld hebt, spot je misschien een ijsvogel! Bij de vennen kun je allerlei bijzondere vogels tegenkomen: futen, aalscholvers, en eenden zoals de tafeleend, kuifeend en wintertaling. Wandelend door het bos heb je in het voorjaar grote kans dat je de spechten hoort roffelen. Met een beetje geluk kruist een ree je pad. Voor gezinnen is er een leuke route met opdrachten en weetjes voor onderweg.

  Routes bij Bezoekerscentrum Oisterwijk

  Vanaf het bezoekerscentrum start ook een route over verhard pad, geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. In het bezoekerscentrum kun je twee rolstoelen lenen.

  Activiteiten en excursies in Oisterwijk

  Wil je graag met de boswachter de natuur in? Dat kan! Wij organiseren het hele jaar door activiteiten en excursies vanuit het bezoekerscentrum. Ook voor de kinderen. Ga met de boswachter op pad langs de vennen, speur naar reeën of leer meer over het landschap.

  Bekijk de activiteitenkalender >

  Liever met een eigen groep op pad, bijvoorbeeld familie, collega’s of relaties? Wij bieden verschillende mogelijkheden voor zowel zakelijke al particuliere uitjes.

  Vergaderen in de natuur

  Wil je vergaderen op een rustige en inspirerende plek? Bezoekerscentrum Oisterwijk biedt twee prachtige locaties. Midden in de natuur maar met alle faciliteiten bij de hand.

  Kinderen de baas in Speelnatuur van OERRR

  In het stukje bos achter het bezoekerscentrum zijn kinderen de baas. Hier kan je hutten bouwen, klimmen, spelen in het water nog veel meer! Voor iedereen vanaf vier jaar. Ook toegankelijk voor kinderen met een beperking. Gratis voor kinderen van OERRR. De Leden van Natuurmonumenten mogen 1 kind gratis laten spelen. Kinderen vanaf 2 jaar betalen € 1,50.

  Kom je ook?

  Wandelroute langs veertien vennen

  Elk ven heeft zijn eigen sfeer en z’n eigen verhaal. Loop over kronkelweggetjes en langs prachtige doorkijkjes. Onderweg vind je genoeg bankjes om lekker weg te dromen bij het water.

  Bekijk de route

  Op avontuur in het bos

  Bij Bezoekerscentrum Oisterwijk kun je het hele jaar door op avontuur! Kom langs voor uitdagende speurtocht en ontdek wat jij allemaal weet over het bos en de dieren die er wonen.

  Ontdek nu
 • Wandelen

  Wandelroute Aderven in Oisterwijk

  Korte wandeling door een rustig deel van het bos, twee vennen waar je kunt genieten van futen, wilde eenden en dodaarzen. Binnen drie kwartier ben je weer opgeladen!

  • 2.6 km
 • Fietsen

  Fietsroute bossen en vennen bij Oisterwijk

  Zodra je het centrum van Oisterwijk uit fietst, rijd je de uitgestrekte Brabantse natuur in. Eerst langs de waterrijke Oisterwijkse Bossen en Vennen.

  • 67.7 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Bezoekerscentrum Oisterwijkse Bossen en Vennen
  • Van Tienhovenlaan 4, 5062 SK Oisterwijk (NB)
  • (013) 591 50 00
  • Parkeerplaats Bezoekerscentrum Oisterwijkse Bossen en VennenVan Tienhovenlaan 4, 5062 SK Oisterwijk (NB)Routebeschrijving

   Vanaf hier naar Bezoekerscentrum Oisterwijkse Bossen en Vennen: Verlaat de parkeerplaats in het midden bij de gele borden en volg het verharde pad. Ga bij de Van Tienhovenlaan rechtdoor. De opgang naar het bezoekerscentrum bevindt zich na 150 meter voorbij de fietsenrekken aan de rechterhand.

   Parkeerplaats rolstoelgebruikers Bezoekerscentrum Oisterwijkse Bossen en VennenVan Tienhovenlaan 4, 5062SK Oisterwijk (NB)Routebeschrijving

   Vanaf hier naar Bezoekerscentrum Oisterwijkse Bossen en Vennen: De opgang naar het bezoekerscentrum bevindt zich na 30 meter aan de linkerhand.

  Toegankelijkheid

  Praktisch

  Extra informatie

  Bezoekerscentrum Oisterwijk

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Bezoekerscentrum Oisterwijk

  Wat wij hier doen

  We helpen je graag

  In het bezoekerscentrum staan we voor je klaar om al je vragen te beantwoorden over je bezoek aan de natuur. Of je nu wil wandelen, fietsen, varen, mountainbiken of paardrijden, we helpen je graag op weg. Dat doen we samen met tientallen vrijwilligers. Zij verzorgen ook excursies en andere activiteiten, voor jong en oud. Voor groepen, scholieren en kinderfeestjes zijn er speciale mogelijkheden. We verwelkomen je graag om je in de natuur iets geweldigs te laten beleven! Natuur waar je van kunt genieten en die we zorgvuldig beschermen.

  Help mee de natuur te beschermen
  logo