Op pad met kinderen

Wandelroute Lammervennen

Op pad met kinderen

Wandelroute Lammervennen

Route geschikt voor kinderen! Ontdek bijzondere natuurweetjes en doe leuke opdrachten tijdens deze gezinswandeling door het bos.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Praktisch

De route

 Startpunt

1Boshuis Venkraai

Dit schattige boscafé is het start- en eindpunt van de wandeling. 

Het gebouw is meer dan honderd jaar oud en werd door Natuurmonumenten als boswachterswoning gebouwd. Destijds mocht de boswachter er snoepwaren, koffie en limonade verkopen als bijverdienste, maar alcohol was verboden! 

Zwarte stern

De naam Venkraai komt van de zwarte stern, die vroeger in de vennen broedde, maar die hier nu niet meer voorkomt. Deze vogel werd ven-kraai genoemd, omdat de kraai een van de weinige zwarte vogels was die men kende. 

Broeden doen zwarte sterns op drijvende planten, zoals krabbenscheer. Doordat die op veel plekken in het land zijn verdwenen als gevolg van watervervuiling, broeden er veel minder zwarte sterns in ons land. Waar mogelijk helpen de boswachters de vogels door speciale broedvlotjes in het water te leggen. 

Wie weet komt de vogel ook hier ooit nog terug...

Venkraai - zwarte stern
Boshuis Venkraai

2Dood hout in het bos

De boswachters van Natuurmonumenten krijgen wel eens de vraag: "Waarom ruimen jullie al dat dode hout niet op? Het is zo'n rommeltje in het bos."

Maar wat mensen vaak niet weten: dankzij dat dode hout is er juist veel méér leven in het bos! Hier komen namelijk allerlei insecten op af, paddenstoelen en plantjes groeien er op en kleine dieren vinden er een schuil- of leefplek. Maar ook grotere dieren als spechten en vleermuizen profiteren van dit hout: als voedselplek of om in een holte te verblijven. 

Opdracht - Beestjes ontdekken

Til eens een dode tak op of kijk van dicht bij naar die dode bomen. Wat zie jij allemaal? Je kunt zoeken naar pissebedden, spinnetjes, duizendpoten, boorgaatjes van andere insecten, paddenstoelen en ga zo maar door!

De geheimen van dood hout
Dood hout in het bos

3Ssst...de natuur spreekt

Tijd voor een momentje stil genieten bij het bankje aan het Lammerven. Het ven dankt zijn naam aan de lammetjes die hier vroeger werden gewassen. Schone wol bracht het meeste op, dus boeren hadden er wel wat voor over om de dieren schoon te houden!

Opdracht - Wat hoor jij?

Ga lekker bij het ven staan of ga op het bankje zitten. Doe je ogen dicht en zorg dat je heel stil bent. Luister dan eens naar alle geluiden om je heen. Hoe langer je stil bent, hoe meer je hoort. 

Als de wind verkeerd staat, kun je ook de snelweg of misschien een trein horen. Dat vinden wij ook jammer, maar de natuur in Nederland is helaas te klein om alle geluiden tegen te houden. En als je bedenkt dat die geluiden van enkele kilometers verderop komen, dan is dat toch ook wel weer bijzonder.

Waarschijnlijk hoor je ook de wind door het riet waaien. En de kans is groot dat je een specht hoort kloppen op een boom of dat je het gekwetter hoort van één van de vele mezensoorten die hier voorkomen!

Luisteren - horen
Ssst...de natuur spreekt

4Mooi moeras

Het open stuk natuur waar nu nog enkele kale bomen staan, wordt langzaamaan steeds meer moerasgebied. Hier blijft de grond natter, wat goed is voor de omgeving die de laatste tientallen jaren steeds verder is verdroogd.

In de dode bomen kun je regelmatig spechten zien zitten en horen. Zij zijn op zoek naar lekkere insecten. Als wij met ons hoofd zo hard zouden kloppen op een boom, zouden we direct bewusteloos raken. Spechten hebben een soort schokdempers in hun kop en merken er dus niets van. Het echte roffelen doet hij vooral in het broedseizoen. Probeer maar eens te tellen hoe vaak hij in één seconde op de boom tikt.

Grote bonte specht
Mooi moeras

5Snelstromend beekje

Nog niet zo lang geleden was de Rosep op deze plek nog een vrij rechttoe rechtaan beekje. Zo gegraven om water snel af te voeren voor de landbouw.

Nu heeft de Rosep weer een meanderende loop gekregen en slingert de beek als vanouds door het landschap. Planten en dieren profiteren van de kronkelende beek. Waaronder de ijsvogel, die graag nestelt in de steile wanden van een beek en vanaf een overhangende tak op visjes jaagt.

Opdracht -  Botenrace

Zoek een mooi blad en leg of gooi die in de beek. Kijk hoe snel jouw 'scheepje' wegvaart op de stroom; loop maar mee met het blaadje! Let wel op dat je niet in het water valt. Je kunt ook blaadjes van verschillende bomen in het water leggen; welk blad is het snelst?

Rosep
Snelstromend beekje

6Jeu de Dölleke

Bij dit bankje ben je ongeveer halverwege de route en kun je 'Efkes zitten'. Neem hier de tijd voor een spelletje jeu de dölleke. Jeu de boules met dennenappels.

Dölleke is Oisterwijks voor dennenappel en die vind je in de bossen volop. Oisterwijk heet in carnavalstijd niet voor niets Döllekesgat!

Opdracht - Jeu de Dölleke

Elke speler pakt drie dennenappels, onthoud goed welke van jou zijn. Zet een streep van waar achter je mag gooien. Pak een herkenbare tak en gooi deze vanaf de streep een paar meter weg. 

Probeer nu om de beurt een dennenappel zo dicht mogelijk bij de tak te gooien! Wie komt het dichtste bij? Die krijgt een punt. Speel bijvoorbeeld voor 5 punten en gooi de tak verder weg om het moeilijker te maken. Succes!

Dennenappels
Jeu de Dölleke

73, 2, 1, AF!

Je loopt hier langs een stuk bos over een vrij recht pad. Tijd voor een wedstrijdje hardlopen! Wie is er als eerste bij het volgende paaltje?

Als je uitgerend bent, dan is het nog maar een klein stukje naar Venkraai. Je kunt dus even rustig uithijgen en dan misschien wat drinken op het terras?

Kijk voor de openingstijden op boshuisvenkraai.nl

Rennen
3, 2, 1, AF!
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.