Ga direct naar inhoud

Drones en natuur

Steeds meer mensen ontdekken de mogelijkheden van fotograferen en filmen met drones. Drones kunnen echter verstorend werken voor de natuur en de mens. Daarom is het gebruik van drones in gebieden van Natuurmonumenten niet toegestaan. Lees hier meer over de regels die gelden in de onze gebieden en waarom.

Drones

Een toenemend aantal natuurfotografen en bezoekers ontdekt de mogelijkheden van fotograferen en filmen met drones. Drones kunnen mooie natuurbeelden opleveren, die een waardevolle toevoeging zijn op wat je met je gewone camera kunt filmen of fotograferen.

Het gebruik van drones in de natuur heeft echter nadelen. Drones, en het geluid dat ze maken, kunnen dieren en mensen in de natuur verstoren. Drones in de buurt van roofvogelnesten of boven een zeehondenkolonie kunnen zelfs verstrekkende gevolgen hebben. Voor andere bezoekers in het gebied kan de aanwezigheid van drones een bron van ergernis zijn. Bovendien kleven er aan het gebruik van drones veiligheids- en privacyrisico’s.

Daarom is het gebruik van drones in en boven natuurgebieden van Natuurmonumenten niet toegestaan. Ook niet als de dronepiloot zich buiten het gebied bevindt. Bij overtreding kan er handhavend worden opgetreden met een boete.

Als hulpmiddel bij het beheren van een natuurgebied kan het voorkomen dat Natuurmonumenten zelf wel drones inzet. Bijvoorbeeld voor het monitoren van de populatie vogels of grazers, of voor het opsporen van reekalfjes voordat er gemaaid wordt.

 

An increasing number of people are capturing photos and videos with drones. However, there are drawbacks to the use of drones in nature. Drones, and the noise they make, can disturb animals and other visitors. The use of drones also presents security and privacy risks.

Therefore, the use of drones in and above areas of Natuurmonumenten is not permitted. This applies even if the drone pilot is outside the area. In case of violation, offenders may be fined.

 

Bekijk hier het overzicht van alle regels die gelden in de gebieden van Natuurmonumenten.