Ga direct naar inhoud

Geocaching

Hoe leuk is het om met behulp van geocaching op zoek te gaan naar verborgen schatten en ondertussen een mooie wandeling te maken in de natuur. In gebieden van Natuurmonumenten zijn tientallen van deze geocaches geplaatst. Voor het plaatsen van een geocache is altijd toestemming nodig van de boswachter. Die kijkt bij de beoordeling van de aanvraag goed naar de locatie en of de natuur daar niet te kwetsbaar of verstoringsgevoelig is. Lees hier meer over de regels voor het plaatsen van een geocache.

Geocaching

Regelmatig komen bij Natuurmonumenten verzoeken binnen om een geocache te mogen plaatsen in een van de gebieden. Voor wie er niet bekend mee is; geocaching is een wereldwijd spel waarbij je op zoek gaat naar ‘caches’ die door andere spelers verstopt zijn. Aan de hand van de coördinaten of met de app ga je op zoek naar de locatie van de verstopplaats. Respectvol omgaan met de omgeving is daarbij een belangrijke waarde. 

Natuurmonumenten staat in veel gebieden positief tegenover geocaching. Mensen van alle leeftijden beleven er plezier aan en het stimuleert mensen om eropuit te gaan en op een bijzondere manier de natuur te beleven. 

Toestemming

Maar voor het plaatsen van een geocache gelden strikte voorwaarden en is altijd toestemming nodig van de terreineigenaar. Natuurmonumenten wil niet dat overal geocaches geplaatst worden. Sommige plekken in de natuur zijn te kwetsbaar, verstoringsgevoelig, of om een andere reden niet geschikt. In sommige gebieden van Natuurmonumenten is het plaatsen van geocaches helemaal niet (meer) toegestaan. Bekijk daarvoor de online bezoekersinformatie van de natuurgebieden.

Als er wel toestemming wordt verleend is het belangrijk dat er door de geocache-plaatser rekening wordt gehouden met de natuur. Voor het verlenen van toestemming worden er in veel gevallen toestemmingskosten gerekend. 

Wil je toestemming aanvragen? Klik hier om het aanvraagformulier in te vullen 

Bekijk hier het overzicht van alle regels die gelden in de gebieden van Natuurmonumenten.