Natuurgebied

Bloemdijken van Zuid-Beveland

Bloemdijken in de Zak van Zuid-Beveland.

Welkom in Bloemdijken van Zuid-Beveland

In de Zak van Zuid-Beveland beheert Natuurmonumenten zo’n 80 kilometer bloemdijken. Geniet in het voorjaar van de bloeiende meidoorns. En beleef de zomerse geuren en kleuren van agrimoni, aardakker of wilde marjolein met de wandel- en fietsroute.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Bloemdijken van Zuid-Beveland
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Wilde marjolein

  Op de bloemdijken groeien bijna twintig bedreigde plantensoorten zoals de wollige distel, de ruige anjer en wilde marjolein. De bloemenrijkdom trekt vlinders aan zoals het oranje zandoogje, het icarusblauwtje en het koevinkje. Ook bijen, zweefvliegen, kevers en sprinkhanen zijn ’s zomers talrijk. De insecten zijn een lekkernij voor de steenuil en de torenvalk.

  placeholder

  De bloemrijke dijken zijn

  Nabij Nisse is een wandelroute door het natuurgebied van 4,5 kilometer uitgezet. Startpunt is de Schapenboerderij de De Schaapskooi aan de Nieuwkamerseweg. Veel bloemdijken zijn ook op de fietsroute te bezichtigen.

  Levende geschiedenis

  De Bloemdijken van Zuid-Beveland zijn dijken rond polders en voormalige getijdenkreken. Ze getuigen van de langdurige strijd tegen het water. Door opeenvolgende periodes van landwinning en overstromingen vormde zich een stelsel van binnendijken. Tussen de dijken herinneren welen (kolkgaten) aan oude doorbraken. Beleef deze Zeeuwse cultuurhistorie en ‘wandel door de geschiedenis’.

  Zeeuwse Melkschapen

  Natuurmonumenten zorgt voor behoud en ontwikkeling van dit unieke cultuurlandschap. Onder andere door nieuwe aankopen van dijken of delen daarvan en onderhoud. Er wordt pas gemaaid als de bloemen hun zaden hebben verspreid en de vogels zijn uitgevlogen. Schapen van schapenboerderij de De Schaapskooi en koeien grazen op de bloemdijken en in de tussenliggende weiden. Ze zorgen voor variatie in de vegetatie.

  Bezoek de bloeitijd

  Een bezoek aan de bloemdijken van Zuid-Beveland kan op ieder moment van het jaar. Maar het is natuurlijk nog leuker om een wandeling te maken tijdens de bloeitijd. De verscheidenheid aan diverse plantensoorten maakt het gebied bijzonder. Met name de zuidzijde, de zonzijde, heeft een aantrekkingskracht op verschillende bloeiers. We zetten enkele soorten voor je op een rijtje met de grootste kans om ze in bloei te zien:

  - Gewone agrimonie (juni tot september)
  - Aardaker (juni, juli)
  - Wilde marjolein (juli tot september)
  - Wollige distel (juli en augustus)
  - Ruige anjer (juli en augustus)

  Bloemdijken van Zuid-Beveland

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute over de bloemdijken, vlakbij Goes

  Deze korte wandelroute over de bloemdijken van Zuid-Beveland laat je een wirwar van dijken, poelen en kreekresten zien. Ze getuigen van een langdurige strijd tegen het water!

  • 4.5 km
 • Fietsen

  Fietsroute langs bloemen, schapen en water in Zuid-Beveland

  Natuurmonumenten zorgt in Zuid-Beveland voor zo'n 80 kilometer bloemdijken, met bijna twintig bedreigde plantensoorten zoals de wollige distel, de ruige anjer en wilde marjolein. Daarlangs kun je prachtig fietsen.

  • 70.4 km
 • Bloemdijken van Zuid-Beveland

  Agenda

  Kattendijkse Plaat
  za 03 jul
  Wandelen

  Slikkentocht Kattendijkse Plaat - Oosterschelde

  Wandel samen met een gids over de bodem van de Oosterschelde en maak kennis met de vogelrijkdom van het grootste en natste nationale park van Nederland. Er zijn thema-excursies met de zonsopgang, een avondwandeling, zoeken naar bodemdieren en vogels kijken in de trekperiode.

  Middelplaten
  zo 01 aug
  Wandelen

  Excursie Middelplaten

  Ga mee met de natuurgids door het prachtige natuurgebied Middelplaten. Dit is een unieke kans, want de middelplaten zijn normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. Een plek waar zeldzame moeraswespenorchissen, parnassia en addertongen bloeien. Waar middelste zaagbekken, rotganzen en buizerds broeden. Waar zeilboten, zweefvliegtuigen en haflinger pony’s elkaar passeren. En bovenal een plek waar je kunt ontdekken, beleven en genieten. 

  Vleermuis
  vr 20 aug

  Vleermuis excursie Zwaakse Weel

  Ga op zoek naar vleermuizen in de Zwaakse Weel. De gids neemt je mee in het leven van de vleermuis en daarna gaan je met hem mee op pad.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Informatiecentrum naast Kamerse Kooi
  • Nieuwkamerseweg 3, 4451 NE Heinkenszand (ZL)
  • Je neemt vanaf de A58 Bergen op Zoom - Middelburg afrit 35 naar ’s-Gravenpolder. Je blijft de weg rond ’s-Gravenpolder volgen tot de afslag naar Nisse. Je neemt deze weg door Nisse naar Heinkenszand en volgt verder de borden naar de schaapskooi.

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Bloemdijken van Zuid-Beveland

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo