Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Bloemdijken van Zuid-Beveland

Bloemdijken in de Zak van Zuid-Beveland.

Welkom in Bloemdijken van Zuid-Beveland

In de Zak van Zuid-Beveland beheert Natuurmonumenten zo’n 80 kilometer bloemdijken. Geniet in het voorjaar van de bloeiende meidoorns. En beleef de zomerse geuren en kleuren van agrimoni, knoopkruid, ratelaar of wilde marjolein met de wandel- en fietsroute.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Bloemdijken van Zuid-Beveland

Over het gebied

Wilde marjolein

Op de bloemdijken groeien bijna twintig bedreigde plantensoorten zoals de wollige distel, de ruige anjer en wilde marjolein. Daarnaast groeien er ook verschillende soorten grassen. De bloemen en grassen die hier groeien trekken vlinders aan zoals het oranje zandoogje, het icarusblauwtje en het koevinkje. Ook bijen, zweefvliegen, kevers en sprinkhanen zijn ’s zomers talrijk. De insecten zijn een lekkernij voor onder andere de steenuil.

placeholder

Levende geschiedenis

De Bloemdijken van Zuid-Beveland zijn dijken rond polders en voormalige getijdenkreken. Ze getuigen van de langdurige strijd tegen het water. Door opeenvolgende periodes van landwinning en overstromingen vormde zich een stelsel van binnendijken. Tussen de dijken herinneren welen (kolkgaten) aan oude doorbraken. Beleef deze Zeeuwse cultuurhistorie en ‘wandel door de geschiedenis’.

Fietsen en wandelen over de Bloemdijken

Nabij Nisse is een wandelroute door het natuurgebied van 4,5 kilometer uitgezet. Startpunt is de Schaapskooi Zeeland aan de Nieuwkamerseweg.

Bezoek de bloeitijd

Een bezoek aan de bloemdijken van Zuid-Beveland kan op ieder moment van het jaar. Maar het is natuurlijk nog leuker om een wandeling te maken tijdens de bloeitijd. De verscheidenheid aan diverse plantensoorten maakt het gebied bijzonder. Met name de zuidzijde, de zonzijde, heeft een aantrekkingskracht op verschillende bloeiers. We zetten enkele soorten voor je op een rijtje met de grootste kans om ze in bloei te zien:

- Gewone agrimonie (juni tot september)
- Aardaker (juni, juli)
- Wilde marjolein (juli tot september)
- Wollige distel (juli en augustus)
- Ruige anjer (juli en augustus)

Bloemdijken van Zuid-Beveland

De mooiste routes

Bloemdijken van Zuid-Beveland

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Informatiecentrum naast Kamerse Kooi
Bloemdijken van Zuid-Beveland

Nieuws

Direct naar