Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute Bloemen, schapen en water

Waar: Bloemdijken van Zuid-Beveland

Fietsen over de bloemdijken
5 uur 55
71 km

Over de route

Natuurmonumenten zorgt in Zuid-Beveland voor zo'n 80 kilometer bloemdijken, met bijna twintig bedreigde plantensoorten zoals de wollige distel, de ruige anjer en wilde marjolein. Daarlangs kun je prachtig fietsen. Je doet ook de natuurgebieden het Zwaakse Weel en De Poel aan. In het Zwaakse Weel hoor je de rietzanger fluiten. Of is dat het gepuf van de stoomtrein die hier dwars door dit gebied heen rijdt?

Knooppunten Fietsnetwerk (mét dikgedrukte routepunten):

72 ->33 ->75 ->73 ->97 ->96 ->1 ->2 ->98 ->92 ->99 ->62 ->69 ->54 ->52 ->53 ->02 ->3 ->82 ->88 ->86 ->83 ->84 ->89 ->85 ->94 ->80 ->95 ->34 ->36 ->38 ->39 ->35 ->72

Deze knooppuntenroute is in samenwerking met Fietsnetwerk gemaakt. Actuele updates of tijdelijke omleidingen vind je op Fietsnetwerk.

Waar kun je starten

Bloemdijken in de Zak van Zuid-Beveland.
Startpunt

Nieuwe Veerweg, Hoedekenskerke

Wat kom je onderweg tegen?

Zwaakse weel - schapen
Zwaakse Weel - Blauwborst
Zwaakse Weel - Bloesem

1. Zwaakse Weel

Fietspaden door de Zwaakse weel brengen je langs de brede kreek, oude akkertjes en de hoogstamboomgaard waar je zelf je fruit mag plukken. Geniet met de kinderen van de speelse natuurroute en kom tot rust op de picknickplaats met speciale beleeftuin. Er zijn ook natte graslanden, bloemrijke hooilanden en rietkragen. In het voorjaar is het een bloesempracht door de bloeiende meidoorns, fruitbomen en de Gelderse roos.

De Poel - bloemrijke weiden
De Poel - Grutto
De Poel - Spotvogel

2. De Poel

In de middeleeuwen is dit gebied gebruikt voor zoutwinning. Nu is het een eldorado voor vogels als de heggenmus, kneu, spot­vogel en tuinfluiter. Zij zijn gek op de rode meidoornbessen. De Poel is ook een belangrijk weidevogelgebied voor soorten als de grutto en kievit. Maar ook voor akkervogels als de veldleeuwerik en gele kwikstaart.

Bloemdijken
Zweefvlieg - Halvemaanzwever
Sprinkhaan - Kustsprinkhaan

3. Bloemdijken van Zuid-Beveland

De bloemdijken, zijn aangelegd rond polders en voormalige getijdenkreken. Ze getuigen van de langdurige strijd tegen het water. Op de bloemdijken groeien bijna twintig bedreigde plantensoorten zoals de wollige distel, de ruige anjer en wilde marjolein. Daarnaast groeien er ook verschillende soorten grassen. De bloemen en grassen trekken vlinders aan. Ook bijen, zweefvliegen en sprinkhanen zijn er ’s zomers talrijk.