Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute historisch landschap Borsele - Zuid-Beveland

Waar: Zwaakse Weel

Fietsroute historisch landschap Borsele
4 uur 0
53 km

Over de route

Welkom in Landschapspark Borsele. Ontdek met deze route het historisch landschap van Borsele op Zuid-Beveland! Deze route heeft Natuurmonumenten samen met Stichting Landschapspark Borsele voor je uitgestippeld. 

Hier vind je het oorspronkelijke Zeeuwse landschap van vóór de inpoldering. De ‘oer’ van Zeeland is er voelbaar.  Hier geen rechte dijken, maar slingerende weggetjes met bloemdijken, weeltjes en kreken, kleinschalige akkers met hagen afgewisseld door dijk- en ringdorpen. De historie komt terug in hoe het landschap is gevormd. Op de vruchtbare Zeeuwse klei stond het dagelijks leven in het teken van het agrarisch bedrijf. Van akkerbouw tot fruitteelt en veeteelt met schapen en runderen. Elk dorp had ook zijn eigen molen.

Ga mee terug in de tijd!

Routebeschrijving beknopt: volg de volgende knooppunten vanaf één van de startpunten:

Startpunt Zwaakse Weel - 96 - 97 - 73 - 75 - 33 - 72 - 72 - 35 - Startpunt Brasserie De Landing – 39 - 38 - 37 - 91 - 95 - 80 - 94 - 98 - 92 - 99 - 2 - 82 - 55 - 53 - 52 - Startpunt Brasserie Stelleplas 52 - 54 - 69 - 62 - 99 - 92 - 98 - 96.

Het deel tussen 55 en 53 is semi verhard. 

Waar kun je starten

Zwaakse Weel
Startpunt

Informatiepunt Zwaakse Weel

Wat kom je onderweg tegen?

Natuurbeleefpad Zwaakse Weel

1. Kreek Zwaakse Weel

Verlaat na je bezoek het erf van de Zwaakse Weel en sla linksaf. Volg knooppunt 96 - 97 - 73 - 75. 

Start of pauzeer je fietstocht bij de Zwaakse Weel van Natuurmonumenten! Hier zijn ook fietsen te huur. Je kan ook starten bij Brasserie Stelleplas (Heinkenszand) of Brasserie De Landing (Baarland).

Ga even lekker zitten aan een picknicktafel bij het natuurbeleefpad. Laat je hier informeren over de bijzondere natuur en cultuurhistorie!

De kronkelige wegen op deze route zijn vooral te danken aan de kreken en welen. De Zwaakse Weel is zo’n een oude kreekrest (alhoewel de naam anders doet vermoeden). De Zwake was vroeger een brede rivier die aansloot op de Westerschelde. Tot de 15e eeuw was dit de verbinding voor scheepsverkeer tussen Middelburg en Antwerpen. Door de inpoldering heeft de ‘Zwake’ deze functie niet meer. Veel dijken lagen dicht bij elkaar en ertussen ontstonden kleine akkers en boomgaarden. Je komt er veel tegen tijdens deze route! Inmiddels is de kreekloop van de Zwaakse Weel verbreed met daar om heen zo’n 120 hectare natuur. Daar genieten rietvogels zoals de karekiet en blauwborst van. Let goed op of je ze ziet tussen het riet!

2. Stoppunt 't Kwedammertje

Onderaan één van de kronkeldijkjes ligt camping en boerderijwinkel ’t Kwedammertje. Hier hebben ze de zoetste aardbeien. Neem een bakje mee voor thuis of eet ze onderweg lekker op. www.kwedammertje.nl 

3. Stoppunt Berkenhof’s Tropical Zoo & Vlindertuin

Een overdekte tropische oase waar je de meest schitterende bloemen ziet en oog in oog staat met tal van exotische reptielen, vogels en vlinders. In deze warme omgeving kan je ook je dorst lessen met een drankje of lunchen. De thematische binnen- en buitenspeeltuin maken je dagje uit met kinderen tot een compleet feestje. www.tropicalzoo.nl.

Praktische informatie

 • Fietsen op aangewezen fietspaden

 • Minicamping 't Kwedammertje

 • Berkenhof’s Tropical Zoo

 • Surf et turf

 • Brasserie De Landing

 • Eet- en fietscafé The Cameronian Baarland

 • De Toffe Peer

 • Terras nr. 49

 • ’t Durpsuus

 • Klompenmakerij Traas

 • Brasserie Stelleplas

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda