Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Zwaakse Weel

Zwaakse Weel

Gek op de Zwaakse Weel

In natuurgebied de Zwaakse Weel geniet ik enorm van de kiekendieven die sierlijk boven het riet zweven. Onderweg naar kantoor kijk ik dagelijks naar die oude knotboom waar twee steenuiltjes genieten van de eerste zonnestralen. Natuurmonumenten beheert dit gebied al sinds begin jaren ‘80. Sindsdien maken we het steeds groter en robuuster. Ik ben er gek op.

Femke Deelstra

Boswachter van dit gebied

Meer over Zwaakse Weel

Over het gebied

Beleef de Zeeuwse natuur in natuurgebied de Zwaakse Weel vlakbij Goes. De wandel-, fiets- en ruiterpaden brengen je langs de brede kreek, oude akkertjes en de hoogstamboomgaard waar je zelf je fruit mag plukken. Geniet met de kinderen van de speelse natuurroute en kom tot rust op de picknickplaats met speciale beleeftuin.

Liefhebbers noemen de Zwaakse Weel een walhalla voor vogels. Meerdere paren kiekendieven broeden hier elk jaar in de brede rietkragen langs het water. Net als steenuilen, torenvalken, kerkuilen, spechten, vele soorten eenden en ganzen die hier hun leefgebied hebben. Met een beetje geluk, zie je de opvallend blauwe ijsvogel of spot je de blauwborst tussen de rietstengels. De koekoek roept vanuit een hoge boomtop en putters doen zich te goed aan de zaden van uitgebloeide distels. In het najaar zie je vogels zoals de koperwiek en kramsvogel, die genieten van de vele bessen van de Zeeuwse heggen. Kortom, als vogelliefhebber kom je in de Zwaakse Weel uitstekend aan je trekken.

De geschiedenis van de Zwaakse Weel

Natuurgebied de Zwaakse Weel dankt zijn naam aan de Zwake: het restant van een oude kreek in de polders van Kwadendamme. Lang geleden zag het landschap van de Zwaakse Weel er heel anders uit. De Zwake was toen nog een brede vaargeul tussen de Schenge en de Westerschelde. Grote schepen voeren er naar Antwerpen en terug. Toen men in de middeleeuwen begon met inpolderen, bleef er alleen een smalle kreek over. Met als gevolg dat schepen richting Antwerpen voortaan over de Westerschelde voeren.

Een weel is een groot kolkgat dat ontstaat door een dijkdoorbraak. De Zwaakse Weel verwijst naar de weel die ontstond nadat in de zestiende eeuw de dijken van de Zwake doorbraken tijdens hevige stormen. Wandel je langs de route van de Zwake van ‘s Gravenpolder helemaal door tot aan de Westerschelde? Dan kom je bewijzen van deze geschiedenis tegen.

Beleef de natuur van de Zwaakse Weel

De Zwaakse Weel beleef je optimaal te voet. De wandelroutes staan aangegeven met routepaaltjes. Vanuit het infopunt start bijvoorbeeld een rondwandeling van 4,5 km. Deze route brengt je langs de oude kreeklopen en de omliggende gras en -rietlanden. Bekijk de grazende runderen, pluk wat fruit in de hoogstamboomgaard en ontdek verrassende vergezichten. Wil je je route verlengen met 3,5 kilometer? Dat kan door twee routes aan elkaar te koppelen. De routebeschrijving vind je bij het startpunt.

Vlinderbelevingspad in de Zwaakse Weel

In 2012 richtte Natuurmonumenten een stukje Zwaakse Weel speciaal in voor vlinders en andere insecten. Het vlinderbelevingspad is een kilometer lang: hier struin je vanaf het late voorjaar tot aan de herfst tussen bloemen waar het bij mooi weer wemelt van de vlinders, bijen en hommels.

We richtten dit pad in omdat het aantal vlinders en bijen in Nederland al decennialang afneemt. Helaas geldt dit voor bedreigde en algemene soorten. De aantallen gaan steeds verder achteruit. Dankzij onderzoek weten we dat dit komt door een gebrek aan bloemen. Bloeiende planten zoals op het vlinderbelevingspad zijn dus hard nodig.

Stoomtrein Goes-Borsele

Zo nu en dan verraadt de dunne rookpluim en het gepuf van een locomotief de komst van de stoomtrein. De trein rijdt in het hoogseizoen meerdere keren per dag dwars door het gebied. Stap maar in! Meer informatie over diensttijden en opstapmogelijkheden vind je hier.

Eropuit in Landschapspark Borsele

Daarnaast biedt de omgeving nog veel meer mogelijkheden om eropuit te gaan. Alle activiteiten, uitjes en horeca vind je op de website van Landschapspark Borsele. Kijk snel voor meer inspiratie in de omgeving.

 

 

Zwaakse Weel

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Informatiepunt Zwaakse Weel
Zwaakse Weel

Nieuws

Direct naar

Zwaakse Weel

Wat wij hier doen

De Zwake meer ruimte geven

Natuurmonumenten beheert de Zwaakse Weel al meer dan dertig jaar. Een belangrijk onderdeel van het gebied is de oude kreekloop van de Zwake. Deze willen we weer meer ruimte geven. Daarvoor kochten we de laatste 10 jaar, als onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur, steeds opnieuw hectares landbouwgrond die vrijkwamen. We richtten deze in met glooiende natuurvriendelijke oevers en kruidenrijke graslanden. Het algemene beheer van het gebied doen we graag samen met een actieve vrijwilligersgroep. Samen knotten, hooien, rasters repareren en nog veel meer. Lijkt je dit ook leuk? Help dan mee en meld je aan als vrijwilliger of help ons de natuur beschermen en word lid.