Terug
0

Fietsroute kronkelende kreken en koele kazematten, Zeeland

Waar:

Fietsroute kronkelende kreken en koele kazematten, Zeeland
3 uur 0
36 km

Over de route

Fiets langs de mooiste plekjes in de Zak van Zuid-Beveland. Deze afwisselende fietsroute slingert zich door een lieflijk landschap van kronkeldijkjes, monumentale boerderijen, akkers en boomgaarden. Tijdens het fietsen kun je veel vogels zien die rondom de kreek wonen. Zo zweeft hier de bruine kiekendief regelmatig boven het riet.

Deze fietsroute laat je een gevarieerd landschap zien en een natuurlijke kreek. De kreek heeft brede, glooiende oevers met rietkragen en een moeras. Tijdens het fietsen kun je veel vogels zien die rondom de kreek wonen. Zo zweeft hier de bruine kiekendief regelmatig boven het riet.

Fort Ellewoutsdijk

Vanuit dit knusse, besloten krekenlandschap fiets je vervolgens met de zeewind in je haren langs de brede, drukbevaren Westerschelde naar het fameuze Fort Ellewoutsdijk. Het fort is zeker een bezoek waard, kijk hier voor de openingstijden.

Typisch Zeeuws

Let tijdens het fietsen op de originele, typisch Zeeuwse veerassen, zoals de witrik en het Zeeuwse melkschaap. Je kunt ook een kijkje nemen bij de Vlindertuin of uitblazen in een van de sfeervolle theetuinen langs de fietsroute.

Stap op de stoomtrein!

De fietsroute is ook mooi te combineren met een rit per stoomtrein vanuit Goes of Hoedekenskerke. Het treintje stopt onderweg bij de Zwaakse Weel. De fietsen mogen gratis mee aan boord. Meer info op www.destoomtrein.nl !

Waar kun je starten

Zwaakse Weel
Startpunt

Informatiepunt Zwaakse Weel

Nu gesloten: weer toegankelijk vanaf 10.00

  Wat kom je onderweg tegen?

  Startpunt

  1. Startpunt

  De route begint bij het Infopunt van Natuurmonumenten in natuurgebied De Zwaakse Weel. Hier is parkeergelegenheid, er zijn toiletten, je kunt er even zitten met een lekker kopje koffie of thee en alvast kennismaken met het gebied waar je straks doorheen fietst. Buiten is een heerlijke picknickplek, tussen de hoogstamfruitbomen. Als het fruit rijp is in het najaar, mag je het plukken! De fietsroute start bij het Infopunt van Natuurmonumenten. Vanaf hier linksaf de Zwaaksedijk op. Neem de eerste weg links, op de splitsing bij de grenslinde. De dijk gaat over in een onverhard deel. Links is een prachtig zicht over de Zwaakse Weel. 

  De betekenis van grenslinden

  2. De betekenis van grenslinden

  Op verschillende plaatsen rond de Zwaakse Weel vind je nog ‘grenslinden’, bijvoorbeeld op het onverharde deel van de Zwaaksedijk. Deze monumentale, eeuwenoude lindebomen werden om verschillende redenen geplant: bijvoorbeeld voor het markeren van grenzen van vroegere grondbezitters of als herinnering aan een dijkdoorbraak. Maar er zijn nog andere redenen waarom deze lindebomen werden geplant. De vroegere Germanen plantte deze linden om aan anderen hun woonplek te laten zien. Maar ook om de Germaanse godin Frija te vereren. Zij stond voor bescherming van geluk en huiselijke vrede. Daarom werden er vroeger vaak huwelijken gesloten onder een grenslinde.

  Bloemdijken

  3. Bloemdijken

  In de Zak van Zuid-Beveland is zo’n tachtig kilometer aan bloemdijken. Hier bloeien bijzondere planten zoals wilde marjolein, ratelaar en wollige distel. Zo’n bloemdijk is warm en zonnig aan de zuidkant, maar op het noorden juist koel en schaduwrijk. Bovenop is het droog, aan de voet een stuk vochtiger. De bodem is zanderig of juist kleiig. Door die afwisseling vinden allerlei verschillende plantensoorten er een plekje. Voor vogels en andere dieren vormen de bloemdijken belangrijke verbindingsroutes tussen natuurgebieden. In het voorjaar is het een prachtig zicht: de witte bloesem van de meidoorns! Er hangt dan een zoetige geur op de dijken.Waar de weg zich splitst, onderlangs rijden en het spoortje van de stoomtrein oversteken. Rechtsaf in de bocht en aan het einde weer rechtsaf, Langweegje in. Een stukje verderop ligt links Berkenhof’s Tropical Zoo.

  Meer routes in de buurt

  Wandelroute Zwaakse Weel, vlak bij Goes

  Wandelroute Zwaakse Weel, vlak bij Goes

  Fietsroute historisch landschap Borsele

  Fietsroute historisch landschap Borsele - Zuid-Beveland

  Activiteiten in de buurt

  vette vogelhapjes
  Nog 20 plekken beschikbaar!

  Vette vogelmiddag in de Zwaakse Weel

  • za 17 dec, 13:30
  • Zwaakse Weel
  OERRR Tipikamp
  Nog 25 plekken beschikbaar!
  Op pad met kinderen

  OERRR Tipikamp in de Zwaakse Weel

  • vr 26 aug, 10:30
  • Zwaakse Weel
  Vleermuis
  Nog 20 plekken beschikbaar!

  Vleermuis excursie Zwaakse Weel

  • za 27 aug, 20:00
  • Zwaakse Weel
  • 30% ledenkorting
  Wandelen
  Nog 20 plekken beschikbaar!
  Op pad met kinderen

  Smakelijke wandeling Zwaakse Weel

  • za 17 sep, 14:00
  • Zwaakse Weel
  • 33% ledenkorting
  logo

  Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.