Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Zwaakse Weel, vlak bij Goes

Waar: Zwaakse Weel

Zwaakse Weel
1 uur 23
4,22 km

Over de route

Vlak bij Goes ligt de Zwaakse Weel. Tijdens de wandelroute door dit natuurgebied ontdek je Zeeuwse natuur met de oude kreekrest de Zwake, akkertjes die op ouderwetse manier worden bewerkt met Zeeuwse trekpaarden en een hoogstamboomgaard waar je in het najaar fruit kunt plukken. 

De Zwaakse Weel is een van de grootste natuurgebieden in de ‘Zak van Zuid-Beveland’. Ontdek tijdens deze wandelroute de Zeeuwse natuur met ouderwetse akkers, boomgaarden, de vlinders op het Vlinderbelevingspad, test je vaardigheden en zintuigen op het OERRR-Beleefpad of ga even heerlijk zitten op onze picknickplek met de bijzondere kruidentuin die er naast ligt. 

De route is  4,5 km (rode route). Deze kan worden verlengt met 3,5 km (blauwe route). Hier tussen in ligt het Vlinderbelevingspad met een route van ongeveer 1km. 

Waar kun je starten

Zwaakse Weel
Startpunt

Informatiepunt Zwaakse Weel

Wat kom je onderweg tegen?

Zwaakse Weel

1. Startpunt Zwaakse Weel

Tijdens deze wandelroute loop je rond de oude kreek en de omliggende gras- en rietlanden. Grazende schapen, koeien en paarden zorgen voor een rustieke plattelandssfeer. Het is hier nog een kleinschalig landschap met veel bloemen, insecten en dieren. 

Bij het infopunt (entree) is een parkeerplaats en vind je informatie en routes. De picknickplek is een heerlijke plek om even te rusten en lunchen. Het natuurbeleefpad neemt kinderen en familie mee de bloemen- en kruidenwereld in met een heus konijnhol om door te kruipen. 

Kijk hier voor leuke OERRR kinderactiviteiten op deze locatie!

De Zwake
De Zwake
De Zwake

2. De Zwake

Ga rechts richting de vissteiger. Je kijkt hier uit op de Zwake. Dit was vroeger een druk bevaren getijdenkreek tussen de Honte, de Westerschelde en het Veerse Gat. Tot de 15e eeuw was dit de verbinding voor scheepsverkeer tussen Middelburg en Antwerpen. Na de inpoldering is de Zwake deze functie verloren. Natuurmonumenten is de laatste jaren hard aan het werk om de natuur te herstellen en te herinrichten. Er leven nu bijzondere rietvogels zoals het baardmannetje, blauwborst en kleine karekiet. Ook zijn er jaarlijks meerdere broedpaartjes bruine kiekendieven.Bij deze vissteiger mag iedereen komen vissen. Je kan hier voorns, goudwindes, snoeken en karpers aan de haak slaan! De steiger is ook een mooi plekje om heerlijk te komen genieten van de rust in de Zwaakse Weel. Er schijnt hier zelfs een scheepswrak op de bodem te liggen!

Uitkijksteiger

3. Uitkijksteiger

Op de uitkijksteiger vlak bij de boomgaard heb je een prachtig uitzicht over de zoetwaterkreek met zijn rietkragen. Met wat geluk kan je in deze rietkragen onder andere de blauwborst, de waterral en de kleine karekiet spotten. Deze steiger is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Praktische informatie

  • Bereikbaar met openbaar vervoer

    Je reist naar NS station Goes. Daar stap je op buslijn 595 in de richting van Hoedekenskerke. Je stapt uit bij Langeweegje, Vreelandsedijk. Na ongeveer 500 meter bereik je de route. Je start dan op routepunt 8 van de wandeling. In een paar minuten wandel je vervolgens naar Informatiepunt Zwaakse Weel, het officiële startpunt van de route.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda