Ga direct naar inhoud
Terug

Hardlooproute over de bloemdijken, vlakbij Goes

Waar: Bloemdijken van Zuid-Beveland

Hardlooproute Bloemdijken
35 minuten
4,5 km

Over de route

Deze korte hardlooproute van 4,5 kilometer over de bloemdijken van Zuid-Beveland laat je een wirwar van dijken, poelen en kreekresten zien. Ze zijn de getuigen van een langdurige strijd tegen het water!

Deze ronde geeft een mooi beeld hoe de Zak van Zuid-Beveland stukje bij beetje op de zee veroverd is. Tijdens het hardlopen over de met gras begroeide binnendijken zie je overgebleven stukjes oudland en heggenland. De hardlooproute voert door een gebied met een grote natuurwaarde. Vanwege de rust en de verschillen in hoogte is er een grote variatie aan planten en dieren.

Voor het behoud van dit natuurrijke cultuurlandschap, is het van groot belang dat het begraasd wordt. Op de hobbelige weilanden lopen in zomerhalfjaar koeien. 

 

Waar kun je starten

Bloemdijken in de Zak van Zuid-Beveland.
Startpunt

Informatiecentrum naast Kamerse Kooi

Wat kom je onderweg tegen?

De dijken

1. De dijken

Welkom op de Bloemdijken van Zuid-Beveland! De dijken van Zuid-Beveland zijn dijken rond polders en voormalige getijdenkreken en getuigen van een langdurige strijd tegen het water. Door opeenvolgende periodes van landwinning en overstromingen vormde zich een stelsel van binnendijken. De steile zuidzijde van de dijken is door de zonnige ligging en de schrale grond begroeid met zeldzame plantensoorten. Je vindt hier onder andere de wollige distel, ruige anjer en wilde marjolein. Deze soorten komen bijna nergens anders voor in Nederland! Aan de koelere noordzijde groeien verschillende struiken met wilde bramen.

Grenslinde

2. Grenslinde

In de Zak van Zuid-Beveland staan lindes, soms wel honderden jaren oud, die grenslindes worden genoemd. Dit omdat zij de vroegere eigendomsgrens van de ambachtsheer afbakenden. 

Valweel

3. Valweel

Het ronde meertje aan je linkerhand is een weel (een van de vele welen in dit gebied). Het is ontstaan bij een dijkdoorbraak. Op dit punt kun je goed het verschil zien tussen het ongelijkmatige Oudland (noord) en het strakke Nieuwland (zuid). 

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes