Natuurgebied

Fort Ellewoutsdijk

   Fort Ellewoutsdijk

  Welkom in Fort Ellewoutsdijk

  Ga terug in de tijd met een bezoek aan Fort Ellewoutsdijk! Het fort is onderdeel van een negentiende eeuwse verdedigingslinie die moest voorkomen dat vijandelijke schepen naar Antwerpen voeren. Ontdek deze prachtige vesting en geniet van het uitzicht over de weidse natuur aan de Westerschelde!

  Natuurmonumenten

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Fort Ellewoutsdijk
 • Agenda
 • Over het gebied

  Ga terug in de tijd met een bezoek aan Fort Ellewoutsdijk! Het fort is onderdeel van een negentiende eeuwse verdedigingslinie die moest voorkomen dat vijandelijke schepen naar Antwerpen voeren. Ontdek deze prachtige vesting en geniet van het uitzicht over de weidse natuur aan de Westerschelde!

  Van gevangenis naar bezienswaardigheid

  Fort Ellewoutsdijk is gebouwd tussen 1835 en 1839, na de Belgische afscheiding van Nederland. Samen met de kanonnen op de vesting van Terneuzen verdedigde Fort Ellewoutsdijk de Westerschelde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog viel het fort in handen van de Duitsers, die de vesting uitbreidden met bunkers. De Duitsers gebruikten het fort toen als gevangenis. Na de oorlog werden NSB-ers hier gevangen gezet. Later gebruikte Defensie het fort als opslagplaats. Sinds 1981 beheert Natuurmonumenten Fort Ellewoutsdijk en zijn verschillende kazematten toegankelijk voor het publiek.

  Ga op zoek naar vogels

  Het natuurgebied rond Fort Ellewoutsdijk vormt een ecologische verbindingszone tussen de natuurgebieden Zuidgors en Inlaag 1887 en Inlaag 2005. Hier zie je bij hoog water veel vogels die hun kostje bij elkaar scharrelen. Op het fort broeden boerenzwaluwen. Bovenop de dijk is een vogeluitkijkpunt met een prachtig uitzicht over de Westerschelde.

  Wat kun je in het natuurgebied doen?

  • Wandel naar het uitzichtpunt boven op het fort voor een prachtig uitzicht over de Westerschelde
  • Voor excursies kijk je in de activiteitenkalender (bijvoorbeeld een kinderactiviteit tijdens de Nacht van de nacht)
  • Wil je met familie, vrienden of collega's het gebied verkennen? Vraag een groepsuitje aan >>
  • Lopende exposities bekijken van kunstenaars tijdens Oeljebroelje
  • Vogels kijken in de inlagen en op het Zuidgors

  Hoe is het natuurgebied te bereiken?

  Ten zuiden van Ellewoutsdijk ligt het fort in een prachtig natuurgebied. Rijd met de auto naar de Fortweg te Ellewoutsdijk. Hier kun je parkeren. Met het openbaar vervoer is het fort te bereiken vanaf busstation Goes. Kijk op de website van connexion voor de tijden en route.

  Openingstijden

  Fort Ellewoutsdijk is t/m 31 oktober geopend op elke zaterdag en zondag en tijdens feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur. Daarnaast is het fort in juli en augustus en op 1 september extra open op de woensdagen van 13.00 tot 17.00 uur. Houd voor actuele informatie deze website in de gaten.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Fort Ellewoutsdijk

  Huisregels

  Praktisch

  Verkennen

  Extra informatie

  Direct naar

  logo