Ga direct naar inhoud

Vleugelbunker

De betonnen kolos in de Zeepeduinen bij Slot Haamstede heet in de volksmond niet voor niets Walvisbunker. De scherfmuur die aan de bunker gebouwd is, heeft de vorm van een walvisrug. De officiële naam is echter Vleugelbunker.

Walvisbunker

In de Zeepeduinen en bij Slot Haamstede liggen zo’n 40 bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op het hoge duin ligt de commandopost: de Vleugelbunker.

Onderdeel Atlantikwall

De Vleugelbunker en bijbehorende anderen waren onderdeel van de Atlantikwall, de Duitse kustverdedigingslinie van ruim 2500 km lang. De Atlantikwall liet ook op Schouwen sporen na. Om de kust en het vliegveld Haamstede te verdedigen tegen een geallieerde invasie bouwden de Duitsers hier het Stützpunkgruppe Schouwen. Een uitgebreid complex van tientallen bunkers welke verrees in de duinen van Schouwen en in het Slotbos van kasteel Haamstede. Bijna alle bunkers zijn van de standaardmodellen die in de hele Atlantikwall voorkomen. Ook zijn er onder anderen nog veel manschappenonderkomens en een hospitaalbunker te vinden.

Walvisbunker

Walvisbunker

Commandobunker

De vleugelbunker of walvisbunker is een zogenoemde commandobunker van het type 117a. Vanuit dit complex voerden de Duitsers het commando over alle verdedigingswerken op Schouwen. In de bunker waren ruimtes voor een radio, officieren, voorraden en een mitrailleurpost voor de verdediging van de bunker zelf. De bunker was voorzien van een periscoop. Op het dak van de bunker is de gepantserde observatiekoepel nog goed zichtbaar.

Uitzicht

Op de bunker is een uitzichtpunt te vinden. Een trap leidt naar een plateau dat een weids uitzicht biedt op de omringende Zeepeduinen.

Plek in de bunkers

Nu overwinteren honderden vleermuizen zoals de zeldzame franjestaart en de baardvleermuis in de tientallen kleinere bunkers. In de zomermaanden kun je mee met een van de bunkerexcursies. Kijk voor deze en andere excursies in de activiteitenkalender.

  • Bouwjaar: 1942-1944
  • Architect: Organisation Todt

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid