Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Zuidgors

Zuidgors

Welkom in Zuidgors

Heb je altijd al willen zien hoe Zeeland er uitzag voor de inpoldering? Ga dan naar de Zuidgors bij Ellewoutsdijk. De natuur hier is uniek omdat het een van de weinige buitendijkse schorren in de Westerschelde is.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Zuidgors

Over het gebied

Eivolle kraamkamer in de natuur

Het gebied is aantrekkelijk voor grote broedkolonies als de kokmeeuw en zwartkopmeeuw. In het voorjaar is het een drukte van jewelste op dit stuk natuur. De kale slikken vormen bij eb (als het water laag staat) een rust- en voedselgebied voor steltlopers en watervogels. ’s Winters bezoeken duizenden bonte strandlopers, rosse grutto’s en zilverplevieren het gebied. Bekijk de vogels van een afstandje vanaf de Zeedijk vlak bij Ellewoutsdijk.

 

placeholder

Voedselrijke slikken

Op de schorren in de natuur groeien de gewone zoutmelde, zulte, lamsoor en de strandkweek. Deze planten groeien hier vanwege de zoute bodem.

Zuidgors krimpt!

De grote schepen die naar Antwerpen varen hebben diep water nodig. De Westerschelde wordt daarom uitgediept. Hierdoor ontstaat er een snellere stroming langs de slikken en schorren en krimpt het schor jaarlijks met enkele meters.

Hoe is het natuurgebied te bereiken?

De natuur is niet toegankelijk voor bezoekers. Wel kun je het Zuidgors goed overzien vanaf de Zeedijk in Ellewoutsdijk.

placeholder

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Zuidgors

Nieuws