Ga direct naar inhoud
Natuurgebied in het Markermeer

Marker Wadden

Marker Wadden natuureiland in het Markermeer

Natuureilanden in het Markermeer

Het weidse eilandgevoel, de fascinerende moerasnatuur: op Marker Wadden ervaar je overal om je heen de ongerepte natuur. De natuureilanden zijn aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Ze zijn in trek bij talrijke vogels die hier uitrusten of broeden. Prachtig om ze van dichtbij te spotten vanuit de kijkhutten.

Bezoek dit heerlijke eiland. Maak een wandeling en geniet van de nieuwe natuur.

Meer over Marker Wadden

Over het gebied

Een groep bijzondere natuureilanden verrijst midden in het Markermeer: Marker Wadden, het nieuwste stukje Nederland. Deze ‘windwadden’ zorgen ervoor dat de natuur in het gebied weer opleeft. De eilanden met natuurlijke oevers en paaiplaatsen zijn gemaakt van zand, klei en slib uit het Markermeer. Ze geven een enorme impuls aan de leefomstandigheden voor waterplanten, schelpdieren, vogels en vissen. Zo ontstaat hier een waar natuurparadijs.

Ervaar op het Haveneiland de weidsheid van Marker Wadden en zie hoe de natuur zich ontwikkelt. Je kunt er heerlijk wandelen, vogels spotten en van de stranden genieten. Verwonder je over het weidse uitzicht over het Markermeer.

Ontstaan van het natuureiland

Door de aanleg van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad in 1976 verdween de dynamiek in het Markermeer. Daarmee ook het rijke planten- en dierenleven. Het werd een statisch meer, de natuurlijke balans raakte verstoord. Door de aanleg van Marker Wadden keert het leven onder en boven water terug. De nieuwe natuurlijke oevers en ondieptes zorgen ervoor dat de natuur opbloeit.

Varen naar Marker Wadden

Ontdek dit nieuwe natuurparadijs voor planten, insecten, vissen en vogels. Neem de veerboot vanuit Lelystad of kom met je eigen boot en leg aan op het Haveneiland. Er zijn ook charters die vanuit andere plaatsen naar Marker Wadden varen.

Bestel hier je boottickets

 

Wandelen op Marker Wadden

Wandel over de paden, dwars door het nieuwe moerasgebied, en verken het eiland. Er zijn twee wandelroutes uitgezet, die je de mooiste plekken op het eiland laat zien. De Kustroute op Marker Wadden van ongeveer 7 kilometer brengt je langs de buitenrand van Marker Wadden. Het ene moment geniet je van het serene uitzicht over het Markermeer. Het andere moment loop je midden tussen de luidruchtige vogelkolonies. Op de Vogelvluchtroute op Marker Wadden maak je in vogelvlucht kennis met de nieuwe natuur van Marker Wadden. Geniet van de vogels die voedsel zoeken op de slibvelden. Deze route is ruim 3 kilometer lang.

Vogels kijken

Geniet van ontelbare vogelsoorten vanuit de drie vogelkijkpunten: kijkhut Duikeend, kijkhut Lepelaar en vogelkijkscherm Aalscholver. Beklim De Steltloper, een prachtige uitkijktoren met zicht over alle eilanden. Elk seizoen brengt andere vogels naar het eiland. Bekijk hier wanneer je welke vogels kunt verwachten en wat de beste plekken zijn om vogels te spotten.

Bezoek het Eilandpaviljoen

Bij het Eilandpaviljoen kun je terecht voor koffie of thee met wat lekkers. Je zit er heerlijk op het ruime terras met een schitterend uitzicht. Op de informatiepanelen lees je meer over het project. Er zijn altijd eilandwachters aanwezig die meer informatie kunnen geven. In de kleine winkel kun je terecht voor een aandenken aan je bezoek.

Overnachten op Marker Wadden

Wil je wel eens wakker worden in de ongerepte natuur van Marker Wadden? Dan kun je een van de eilandhuisjes boeken en een paar dagen op het eiland blijven. De huisjes zijn volledig zelfvoorzienend. De elektriciteit komt van zonnepanelen. Via een filtersysteem in de duinen maken we drinkwater uit het water van het Markermeer. Het vuile water stroomt via een rietfilter weer schoon terug in het moerasgebied. Beleef het eiland vanuit een eilandhuisje en voel je één met de natuur. 
Reserveer hier een eilandhuisje

Marker Wadden

De mooiste routes

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  • Haven Marker Wadden
Marker Wadden

Nieuws

Direct naar

Marker Wadden

Wat wij hier doen

Marker Wadden, een project van wereldformaat

Met de aanleg van Marker Wadden creëert Natuurmonumenten samen met Rijkswaterstaat en de provincie Flevoland 1300 ha nieuwe natuur. Zand, klei en slib worden door baggeraar Boskalis uit de diepere lagen van de Markermeerbodem gehaald. Daar zijn de eilanden mee gebouwd. Dit bouwen met slib is een wereldprimeur. Rondom de eilanden is het water helderder door de natuurlijke oevers en ondieptes. Talrijke vogels, vissen en planten vinden er een plek. Zo zorgen we voor een impuls aan de voedselketens. Marker Wadden wordt de kraamkamer van het Markermeer.