Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Marker Wadden in het Markermeer

Marker Wadden natuureiland in het Markermeer

Natuureilanden in het Markermeer

Het weidse eilandgevoel, de fascinerende moerasnatuur: op Marker Wadden ervaar je overal om je heen de ongerepte natuur. De natuureilanden, aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer, zijn in trek bij talrijke vogels die hier uitrusten of broeden. Prachtig om ze van dichtbij te spotten vanuit de kijkhutten. Bezoek dit heerlijke eiland, maak een wandeling en geniet van de nieuwe natuur.

Sander Postmus boswachter Marker Wadden
Sander Postmus

Boswachter van dit gebied

Meer over Marker Wadden in het Markermeer
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Een groep bijzondere natuureilanden verrijst midden in het Markermeer: Marker Wadden, het nieuwste stukje Nederland. Deze ‘windwadden’ zorgen ervoor dat de natuur in het gebied weer opleeft. De eilanden met natuurlijke oevers en paaiplaatsen zijn gemaakt van zand, klei en slib uit het Markermeer. Ze geven een enorme impuls aan de leefomstandigheden voor waterplanten, schelpdieren, vogels en vissen. Zo ontstaat hier een waar natuurparadijs.

  Ervaar op het Haveneiland de weidsheid van Marker Wadden en zie hoe de natuur zich ontwikkelt. Je kunt er heerlijk wandelen, vogels spotten, van de stranden genieten en je verwonderen over het weidse uitzicht over het Markermeer.

  Ontstaan van het natuureiland

  Door de aanleg van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad in 1976 verdween de dynamiek in het Markermeer en daardoor het rijke planten- en dierenleven. Het werd een statisch meer, de natuurlijke balans raakte verstoord. Door de aanleg van Marker Wadden, met nieuwe natuurlijke oevers en ondieptes, keert het leven onder en boven water terug.

  Varen naar Marker Wadden

  Ontdek dit nieuwe natuurparadijs voor planten, insecten, vissen en vogels. Neem de veerboot vanuit Lelystad of kom met je eigen boot en leg aan op het Haveneiland. Er zijn ook charters die vanuit andere plaatsen naar Marker Wadden varen.

  Bestel hier je boottickets

   

  Wandelen op Marker Wadden

  Wandel over de paden, dwars door het nieuwe moerasgebied, en verken het eiland. Er zijn twee wandelroutes uitgezet, die je de mooiste plekken op het eiland laat zien. De Kustroute op Marker Wadden van ongeveer 7 kilometer brengt je langs de buitenrand van Marker Wadden. Het ene moment geniet je van het serene uitzicht over het Markermeer. Het andere moment loop je midden tussen de luidruchtige vogelkolonies. Op de Vogelvluchtroute op Marker Wadden maak je in vogelvlucht kennis met de nieuwe natuur van Marker Wadden en kun je van de vogels genieten die voedsel zoeken op de slibvelden. Deze route is ruim 3 kilometer lang.

  Vogels kijken

  Geniet van ontelbare vogelsoorten vanuit de drie vogelkijkpunten: kijkhut Duikeend, kijkhut Lepelaar en vogelkijkscherm Aalscholver. Beklim De Steltloper, een prachtige uitkijktoren met zicht over alle eilanden. Elk seizoen brengt andere vogels naar het eiland. Bekijk hier wanneer je welke vogels kunt verwachten en wat de beste plekken zijn om vogels te spotten.

  Bezoek het Eilandpaviljoen

  Bij het Eilandpaviljoen kun je terecht voor koffie of thee met wat lekkers. Je zit er heerlijk op het ruime terras met een schitterend uitzicht. Op de informatiepanelen lees je meer over het project. Of kijk in de filmzaal naar de interessante beelden van Marker Wadden, van zowel onder- als boven water. Er zijn altijd eilandwachters aanwezig die meer informatie kunnen geven en soms ook een rondleiding. In de kleine winkel kun je terecht voor een aandenken aan je bezoek.

  Overnachten op Marker Wadden

  Wil je wel eens wakker worden in de ongerepte natuur van Marker Wadden? Dan kun je een van de eilandhuisjes boeken en een paar dagen op het eiland blijven. De huisjes zijn volledig zelfvoorzienend. De elektriciteit komt van zonnepanelen. Via een filtersysteem in de duinen maken we drinkwater uit het water van het Markermeer. Het vuile water stroomt via een rietfilter weer schoon terug in het moerasgebied. Beleef het eiland vanuit een eilandhuisje en voel je één met de natuur. 
  Reserveer hier een eilandhuisje

  Varen naar Marker Wadden

  Ontdek zelf dit nieuwste stukje Nederland en vaar mee met de speciale veerboot vanuit Bataviahaven in Lelystad.

  Bestel hier je bootticket
  Marker Wadden in het Markermeer

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Kustroute op de Marker Wadden

  Je loopt met deze afwisselende wandeling langs de buitenrand van Marker Wadden. Het ene moment geniet je van het serene uitzicht over het Markermeer. Het andere moment loop je midden tussen de luidruchtige vogelkolonies. Met onderweg twee vogelkijkpunten.

  • 7,2 km
 • Wandelen

  Vlinderroute op Marker Wadden

  Loop je de vlinderroute op Marker Wadden? Dan draag je bij aan het vlinderonderzoek dat op de natuureilanden plaatsvindt. Via de app Butterfly Count houd je bij welke vlinders je ziet en help je actief mee bij het monitoren van de vlinderstand. Deze veelzijdige route is ongeve...

  • 4,2 km
 • Marker Wadden

  Agenda

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Haven Marker Wadden
  Marker Wadden

  Nieuws

  Direct naar

  Marker Wadden

  Wat wij hier doen

  Marker Wadden, een project van wereldformaat

  Met de aanleg van Marker Wadden creëert Natuurmonumenten samen met Rijkswaterstaat en de provincie Flevoland 1300 ha nieuwe natuur. Zand, klei en slib worden door baggeraar Boskalis uit de diepere lagen van de Markermeerbodem gehaald om de eilanden te maken. Dit bouwen met slib is een wereldprimeur. Rondom de eilanden is het water helderder door de natuurlijke oevers en ondieptes. Talrijke vogels, vissen en planten vinden er een plek. Zo zorgen we voor een impuls aan de voedselketens en wordt Marker Wadden de kraamkamer van het Markermeer.

  Over dit project