Ga direct naar inhoud
Nieuws

Marker Wadden coververhaal National Geographic

21 mei 2025 | Petra Strijdhorst

Topfotograaf Jasper Doest verbleef de afgelopen jaren meerdere dagen en nachten op Marker Wadden, voor een reportage voor het magazine National Geographic. Wij interviewden Jasper over dit project, lees snel verder.

Twee mannen in de duinen die plantjes bekijken

‘Ik wilde de menselijkheid van het natuurverhaal in beeld brengen’

Het doel van Jasper met zijn reportage van de Marker Wadden: niet alleen maar de mooiste natuurfoto’s maken, maar vooral ‘de menselijkheid van het natuurverhaal in beeld brengen’. Zo vullen onderzoekers, vrijwilligers en studenten zijn beelden. 

“Iedere onderzoeker is bezig om de ideale situatie te vinden voor de plant- of diersoort die hij of zij vertegenwoordigt. Maar wat positief is voor het een, is soms negatief voor de ander. Daar moet dus een balans in gevonden worden. Zodat het in de breedte zo goed mogelijk is voor zoveel mogelijk planten en dieren. Dat zie je op veel meer plekken terug. Dat keuzes van elkaar afhankelijk zijn. Ik ben heel erg geïnteresseerd in de keuzes die we maken. En de consequenties van ons handelen. Naar mijn idee moeten we weer leren dat keuzes niet in beton gegoten zijn. We zijn het meebewegen een beetje verleerd. Op Marker Wadden gebeurt dat tot nu toe wel. Het is een unieke nieuwe werkwijze waar geen vaste paden voor zijn."

Onderzoekers en kinderen bekijken bakjes water op een tafel die buiten staat

"Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten werken vanaf het begin samen aan deze eilanden. Beide organisaties hebben deels andere doelstellingen. Nu de eerste eilanden er liggen, moeten er nog steeds doorlopend keuzes gemaakt worden. Het is pionieren. Wat gebeurt er en hoe gaan we daar op reageren? Alle onderzoekers die ik heb gesproken, zijn erg enthousiast over de eilanden. Het heeft een positief effect op de natuur. 

Maar ik heb ook vissers gesproken, die vissen in het Markermeer. Zij zien nog niet allemaal een positief effect. Dat kan ik me ook wel voorstellen. Voor de foto’s mocht ik ook een keer met een helikopter over Marker Wadden vliegen. Dan zie je hoe klein de eilanden zijn in het grote meer. 

Als je meer positieve effecten wilt voor de natuur, dan heb je meer eilanden nodig. Maar dat kost geld. En ook daar is weer de keuze: waar geef je het aan uit? Toch is het niet alleen van meerwaarde voor ‘de natuur’. We zijn zelf ónderdeel van de natuur. Het is een meerwaarde voor een gezond ecosysteem, voor schoon water en voor veiligheid. Zo wordt het een kosten-baten verhaal. Die zoektocht wil ik laten zien. Niet alleen het positieve verhaal van maar één kant. Daar ligt mijn fascinatie."

Onderzoeker met visnet aan het werk in kniediep water

"Op Marker Wadden werd de passie van onderzoekers en vrijwilligers me duidelijk toen ik op pad was met  ochtend waarop ik op pad was met onderzoeker Mennobart van Eerden. Hij wilde ’s nachts wintertalingen vangen. Maar daar waaide het te hard voor. Ineens zag hij op het ijs poep van de wintertaling liggen. Dat schraapte hij met een theelepeltje van het ijs om op basis van dat schraapsel iets te kunnen zeggen over het gedrag van deze vogel. Zijn passie raakt me. De nieuwsgierigheid die door zijn aderen stroomt. Elke vraag die aan hem gesteld wordt, beantwoordt hij met een wedervraag. Zo staat hij open voor steeds weer nieuwe inzichten, in plaats van volledig te focussen op één doel. 

Het was ook mooi om alle studenten op het eiland te zien. Veel van hen verblijven rond de twee weken op Marker Wadden. Het is voor hen één grote speeltuin om kennis te vergaren. Ik heb zelf ook biologie gestudeerd. Ik weet dat zo’n verblijf van enorme meerwaarde is als student. Vanwege de natuurlijke ontwikkelingen die zich in razend tempo opvolgen. Maar ook vanwege alle onderzoeken die hier plaatsvinden waar ze kunnen kijken, of zelfs aan mee kunnen doen."

Man op zijn knieën op het ijs terwijl hij iets van het ijs haalt

Voor de fotoreportage mocht ik veertig nachten verblijven op Marker Wadden. Dat is van een groot belang geweest voor de reportage. Zo kon ik mee met onderzoekers om op het juiste moment een foto te maken, in plaats van iets in scene te zetten. Dit was mogelijk door een bijdrage vanuit de National Geographic Society. Ik wilde deze reportage graag maken, omdat ik al bij de aanleg van Marker Wadden zag wat voor een impact het had. Er was alleen nog maar zand, maar er was gelijk al zoveel leven. Het was echt een magneet voor vogels en insecten. Dat was in 2018. In 2022, toen ik de eerste foto’s maakte voor deze reportage, was ik opnieuw verrast. Ik denk dat Marker Wadden een heel goed voorbeeld is voor andere landen. Hoe we van stilstaand water waar het leven grotendeels uit verdwenen is, weer een levendige plek kunnen maken. Goed voor de natuur én dus ook voor de mens. Als de juiste keuzes worden gemaakt.” 

Verder lezen

Witte vogel die je in de vlucht van onderaf bekijkt
De handen van 1 persoon houden een vogel vast, de ander maakt een foto
Man staat met groot visnet in zijn handen in het water, op de achtergrond kijkt een groep jongeren in een witte bak
Petra Strijdhorst