Welkom op Marker Wadden

Zodra de omstandigheden het toelaten, zal de veerdienst hervat worden en kunnen dan de kaartjes weer gereserveerd worden.

Welkom op Marker Wadden

Bij zeer slecht weer (storm) kan de boot niet varen. U krijgt uiterlijk 24 uur van tevoren hierover bericht en het geld voor de ticket(s) wordt dan teruggestort. Bij slechte weersvoorspelling tijdens de heenvaart kan de schipper besluiten dat hij i.v.m. de veiligheid eerder terug moet varen. Dit wordt op tijd bekendgemaakt.

Marker Wadden is het nieuwste stukje Nederland: een groep natuureilanden die nieuw leven in het Markermeer brengen. De eilanden zijn nog in aanleg, maar het Haveneiland is sinds september 2018 toegankelijk voor het publiek. Ontdek dit nieuwe leefgebied voor planten, insecten, vissen en vogels. Een natuurparadijs waar je kan genieten van een nieuw strand, nieuwe wandelpaden en nieuwe vogelkijkplekken.

Veerboot naar Marker Wadden – Expeditie naar Nieuw Land

Zodra de omstandigheden het toelaten, zal de veerdienst hervat worden en kunnen dan de kaartjes weer gereserveerd worden.

Je kunt maximaal zes kaarten boeken. Wil je met een groter gezelschap naar de Marker Wadden? Neem dan contact op met [email protected]

Charters naar Marker Wadden

Er zijn verschillende charterschepen die dagtochten (individueel of met een groep) naar Marker Wadden aanbieden vanuit verschillende havens. Charters varen vanaf juli. Bekijk hier het aanbod.

Met eigen boot

U bent van harte welkom met eigen boot in onze haven, er zijn ligboxen en er is een stapelsteiger. Voor meer informatie, klik hier.

Reserveren voor een ligplaats kan helaas nog niet.

Let op! Er zijn momenteel nog geen douches aanwezig i.v.m. de brand in juni.

Kosten voor een bezoek aan Marker Wadden

Als bijdrage in het beheer en onderhoud van Marker Wadden vragen we aan alle bezoekers aan dit natuurgebied een gebiedsbijdrage. Het uitgangspunt is:

 • Leden van Natuurmonumenten € 4,20 per persoon per bezoek.
 • Niet-leden € 6,- per persoon per bezoek.
 • Kinderen tussen 4 en 12 jaar, OERRR lid, € 2,10
 • Kinderen tussen 4 en 12 jaar, geen lid, € 3,-
 • Kinderen onder de 4 jaar gratis

De tickets van de veerboot zijn inclusief deze kosten. Voor de charterschepen heeft Natuurmonumenten 1 standaardtarief en voor personen met eigen boot volgt de verrekening via de havenmeester.

De haven van Marker Wadden

De haven van Marker Wadden is de plek waar je met de boot op Marker Wadden aankomt. Het is een natuurhaven, geschikt voor aanleg van particuliere boten en charters. De haven beschikt over 26 ligboxen en ongeveer 12 ligplaatsen aan de passantensteiger. In de haven zijn geen voorzieningen zoals water en walstroom. Er een aparte steiger voor charterboten en een loswal voor de veerboot.

VERBODEN AAN TE MEREN BINNEN DE GELE BETONNING

Alleen het Haveneiland is toegankelijk voor boten, aanmeren mag alleen in de haven, dat is duidelijk gemarkeerd met gele betonning. Dit geldt ook voor kleine bijbootjes, rubberbootjes en kano's: u mag niet aanmeren op het strand bij het eilandpaviljoen. De andere eilanden zijn in aanleg en niet toegankelijk.

Betonningsschema vanaf 8 september 2018

Betonning bij de haven

Wat kun je doen op Marker Wadden?

Wandelen

Vanaf de haven kun je het eiland verkennen via verschillende wandel- en vlonderpaden met een totale lengte van 12 kilometer. Je kan ook direct naar het strand achter de haven of wandelen naar het Noordstrand; een wandeling van ongeveer 3 kilometer. Een deel van de paden is geschikt voor rolstoelgebruikers.

Bekijk hier de wandelroutes op Marker Wadden

Vogels kijken

Langs de paden liggen drie vogelkijkhutten: de Aalscholver, de Lepelaar en de Duikeend. Neem een verrekijker mee en geniet van de vele vogels zonder ze te verstoren.

Vogelkijkhut

Vogelkijkhut Duikeend

Strand

Geniet van het uitgestrekte strand op Marker Wadden. Zwemmen is mogelijk, maar wel op eigen risico en alleen toegestaan bij het havenstrand.

Vanaf juni 2020 komen er meer voorzieningen voor bezoekers, zoals een eilandpaviljoen, met kleinschalige horeca. Er zijn altijd eilandwachters aanwezig die meer informatie kunnen geven en soms ook een rondleiding. Iedereen is al van harte welkom, maar het blijft ook dit jaar zeker nog improviseren, omdat er nog gewerkt wordt.

Praktische informatie

 • Een deel van de wandelroute is geschikt voor mensen met een beperking (rolstoel);
 • Vanaf half juni is er horeca op Marker Wadden. Aan boord van de veerdienst worden diverse consumpties geserveerd en is er een kleine menukaart;
 • Bij zeer slecht weer (storm) kan de boot niet varen. U krijgt uiterlijk 24 uur van tevoren hierover bericht en het geld voor de ticket(s) wordt dan teruggestort;
 • Bij slechte weersvoorspelling tijdens de heenvaart kan de schipper besluiten dat hij i.v.m. de veiligheid eerder terug moet varen. Dit wordt op tijd bekendgemaakt;
 • Kleding: zorg voor voldoende beschermende kleding en stevige wandelschoenen. Het weer kan snel omslaan en het kan hard waaien op het eiland.
 • Parkeren kan bij de parkeerterreinen van Batavia Stad op loopafstand (ongeveer 10 minuten) van Bataviahaven. Het parkeerterrein naast de winkel Only for Men aan de Museumweg (7 minuten lopen) en in de VOC-garage naast Bataviahaven. In de VOC-garage is beperkt ruimte. Klik hier voor een kaart met de parkeermogelijkheden en bijbehorende tarieven.

Algemene toegangsregels

 • Marker Wadden is een wandelgebied, fietsen of andere vervoermiddelen zijn niet toegestaan. Wandelen mag alleen op wegen, paden en het strand. Tijdens het broedseizoen is soms een pad tijdelijk afgesloten. 
 • Houd rekening met de natuur en de vogels. Blijf op de paden en houd afstand. Honden zijn alleen toegestaan rond de havenkom, mits aangelijnd;
 • Kitesurfen, windsurfen en vliegen met drones is niet toegestaan;
 • Neem altijd je afval mee naar huis;
 • Zwemmen mag bij het havenstrand achter de havenkom.

Voor watersporters

 • Aanmelden en betalen bij de havenmeester
 • Afmeren mag uitsluitend in de boxen en aan de stapelsteigers
  • In de havenkom geldt een ankerverbod
  • De maximale snelheid 9 km/uur
  • Alleen dit haveneiland is toegankelijk voor bezoekers, de andere eilanden zijn rustgebied voor vogels en vissen

Bekijk hier het havenreglement

logo