Wandelen

Vlinderroute op Marker Wadden

Wandelen

Vlinderroute op Marker Wadden

Op Marker Wadden wandel je op nieuw land, de natuur is er volop in ontwikkeling. Op de natuureilanden wordt doorlopend onderzoek gedaan. Bijvoorbeeld naar vogels, vissen en planten, maar ook naar vlinders. Loop je de vlinderroute? Dan help je ook mee! Wij onderzoeken namelijk hoe de vlinderstand op de eilanden zich ontwikkelt. In deze wandelroute zijn twee vlinderteltrajecten van 500 meter opgenomen. Aan de start van elk traject start je de app Butterfly Count en houd je bij hoeveel vlinders je ziet. Veel plezier!

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Startpunt

De vlinderroute start bij het eilandpaviljoen. Hier kun je nog even iets eten of drinken voordat je aan de wandeling begint. Het eilandpaviljoen heeft een mooi terras aan het strand. Onze enthousiaste vrijwilligers staan achter de bar en zijn er ook om jouw vragen te beantwoorden. Een mooie start van jouw tijd op het haveneiland.

Eilandpaviljoen Marker Wadden
Startpunt

2Start vlindertraject 1

De vlinderroute bevat twee vlindertrajecten van ongeveer 500 meter. Download/open de app Butterfly Count. Je staat nu aan de start van vlindertraject 1. Binnenkort wordt de start gemarkeerd met een bordje, maar nu is het nog even pionieren. Geef (ongeveer) elke 50 meter jouw waarnemingen door via de app en help ons om de vlinderstand te monitoren!

Vlinderroute Marker Wadden koolwitje
Start vlindertraject 1

3Einde vlindertraject 1

De eerste tellingen zitten erop! Heb je veel vlinders gezien? Hoeveel vlinders je ziet, hangt onder meer af van de temperatuur en van de wind. Boven de 17 graden en bij weinig wind spot je het meest. Vlinders houden dus van aangenaam lente- en zomerweer. Wandel nu door naar vlindertraject 2.

Op Marker Wadden zijn trekvlinders, zwerfvlinders en plaatsgebonden vlinders gezien. De eerste jaren werden er vooral trekvlinders gespot, zoals de atalanta, de oranje luzernevlinder en de distelvlinder. Trekvlinders leggen grote afstanden af, heel bijzonder voor zo'n klein diertje!

Vlinderroute Marker Wadden oranje luzernevlinder
Einde vlindertraject 1

4Start vlindertraject 2

Hier begint het tweede vlindertraject. Open de app Butterfly Count en start de telling. Als je genoeg tijd hebt, kun je ook eerst even rechtsaf slaan. Je komt dan bij vogelkijkhut de Lepelaar. 

Naast de eerder beschreven trekvlinders, vind je op Marker Wadden inmiddels ook plaatsgebonden vlinders. De zeldzame argusvlinder is er één van. De bloemen en het riet zorgen samen voor een prettige omgeving voor deze prachtige vlinder.

 

Vlinderroute Marker Wadden argusvlinder
Start vlindertraject 2

5Einde vlindertraject 2

Hier eindigt het tweede en laatste vlindertraject op de route. Heb je veel vlinders geteld? Loop terug naar het kruispunt en vervolg de route.

Een derde type vlinder dat naast de trekvlinder en de plaatsgebonden vlinder op Marker Wadden wordt waargenomen is de zwerfvlinder. Een prachtig voorbeeld is de koninginnenpage. Zwerfvlinders leggen geen grote afstanden af zoals de trekvlinder dat doet, maar is ook niet aan één plek gebonden zoals de meer plaatsgebonden vlinders.

Vlinderroute Marker Wadden koninginnenpage
Einde vlindertraject 2

6Vlinders in de voedselketen

Vlinders voeden zich met nectar en zijn dus gek op bloemen. Op hun beurt zijn de rupsen - en later vlinders- een fijne maaltijd voor vogels zoals de koolmees en het baardmannetje. Langs deze route zijn veel bloemen te vinden, dus als je naar vlinders zoekt, zoek dan in de buurt van de bloemen.

Vlinderroute Marker Wadden groot koolwitje
Vlinders in de voedselketen

7Uitkijktoren de Steltloper

Leuk dat je de vlinderroute liep! Je bent bijna aan het einde gekomen. Het is de moeite waard om de Steltloper, de grote uitkijktoren waar je langs loopt, te beklimmen. Je hebt hier mooi uitzicht over Marker Wadden en je kunt bij helder weer ook alle grote steden rond het Markermeer onderscheiden.

Heb je waarnemingen doorgegeven via de app Butterfly Count? Dankjewel! Je hebt vandaag een bijdrage geleverd aan het onderzoek op Marker Wadden. Je kunt via het pad teruglopen naar de nederzetting, of je kunt via één van de paden naar het strand lopen en van daaruit verder wandelen naar het eilandpaviljoen.

Vlinderroute Marker Wadden uitkijktoren Steltloper
Uitkijktoren de Steltloper
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.