Ga direct naar inhoud
Terug

Vlinderroute op Marker Wadden

Waar: Marker Wadden

Vlinderroute Marker Wadden
1 uur 23
4,2 km

Over de route

Op Marker Wadden wandel je op nieuw land, de natuur is er volop in ontwikkeling. Op de natuureilanden wordt doorlopend onderzoek gedaan. Bijvoorbeeld naar vogels, vissen en planten, maar ook naar vlinders. Loop je de vlinderroute? Dan help je ook mee! Wij onderzoeken namelijk hoe de vlinderstand op de eilanden zich ontwikkelt. In deze wandelroute zijn twee vlinderteltrajecten van 500 meter opgenomen. Aan de start van elk traject start je de app Butterfly Count en houd je bij hoeveel vlinders je ziet. Veel plezier!

Waar kun je starten

Eilandpaviljoen Marker Wadden
Dit is hét startpunt voor je bezoek aan Marker Wadden. Ontdek hier hoe de eilanden en hun natuur zijn ontstaan. Geniet van een drankje en iets lekkers, terwijl je vanaf het terras uitkijkt over het Markermeer.

Wat kom je onderweg tegen?

Eilandpaviljoen Marker Wadden

1. Startpunt

De vlinderroute start bij het eilandpaviljoen. Hier kun je nog even iets eten of drinken voordat je aan de wandeling begint. Het eilandpaviljoen heeft een mooi terras aan het strand. Onze enthousiaste vrijwilligers staan achter de bar en zijn er ook om jouw vragen te beantwoorden. Een mooie start van jouw tijd op het haveneiland.

Vlinderroute Marker Wadden koolwitje

2. Start vlindertraject 1

De vlinderroute bevat twee vlindertrajecten van ongeveer 500 meter. Download/open de app Butterfly Count. Je staat nu aan de start van vlindertraject 1. Binnenkort wordt de start gemarkeerd met een bordje, maar nu is het nog even pionieren. Geef (ongeveer) elke 50 meter jouw waarnemingen door via de app en help ons om de vlinderstand te monitoren!

Vlinderroute Marker Wadden oranje luzernevlinder

3. Einde vlindertraject 1

De eerste tellingen zitten erop! Heb je veel vlinders gezien? Hoeveel vlinders je ziet, hangt onder meer af van de temperatuur en van de wind. Boven de 17 graden en bij weinig wind spot je het meest. Vlinders houden dus van aangenaam lente- en zomerweer. Wandel nu door naar vlindertraject 2.

Op Marker Wadden zijn trekvlinders, zwerfvlinders en plaatsgebonden vlinders gezien. De eerste jaren werden er vooral trekvlinders gespot, zoals de atalanta, de oranje luzernevlinder en de distelvlinder. Trekvlinders leggen grote afstanden af, heel bijzonder voor zo'n klein diertje!

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda