Maak in vogelvlucht kennis met de nieuwe natuur van Marker Wadden en geniet van de vogels die om je heen vliegen en voedsel zoeken op de slibvelden. Onderweg kom je twee vogelkijkhutten tegen waar je de vele vogels van dichtbij kunt zien.
De route is toegankelijk voor mensen met een beperking, maar de uitkijkpunten zijn beperkt toegankelijk.
Je hond mag aangelijnd mee tot onderaan uitkijktoren Steltloper, verder niet.
Dit is hét startpunt voor je bezoek aan Marker Wadden. Ontdek hier hoe de eilanden en hun natuur zijn ontstaan. Geniet van een drankje en iets lekkers, terwijl je uitkijkt over het Markermeer.
In het Eilandpaviljoen vind je ook een verkooppunt voor wandelbenodigdheden of een mooi aandenken aan je bezoek, toiletten en een gehandicaptentoilet.
Op Marker Wadden is al vanaf het begin een grote groep vrijwilligers actief. Spreek ze gerust aan, want ze hebben mooie verhalen te vertellen. Je ziet ze bij het aanplanten van helmgras, ze ontvangen de bezoekers en tellen nieuwe soorten. Of ze zijn schipper of klusser.
Een geweldig weids uitzicht heb je vanaf de Steltloper. Je kijkt over Marker Wadden en het Markermeer. Samen met de Oostvaardersplassen vormen ze Nationaal Park Nieuw Land.
In de verte zie je de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Door aanleg van deze dijk bleef slib maar ronddwarrelen in het Markermeer. De luwte achter de eilanden van Marker Wadden zorgt ervoor dat het slib kan bezinken. Zo ontstaat helder water; goed voor planten, vissen en vogels.
Nooit eerder is er in de wereld gebouwd met slib. Hier op Marker Wadden is deze nieuwe techniek voor het eerst gebruikt en getest. Eerst worden met zand en klei ringdijken aangelegd. Een zuiger zuigt slib van de bodem van het Markermeer en spuit het laagje voor laagje in de bekkens. Het slib klinkt in en is een goede voedingsbodem voor planten en dieren. Deze innovatieve techniek is in de toekomst in delta's over de hele wereld toepasbaar.
Vergeet ook niet af en toe omhoog te kijken tijdens je wandeling. Misschien zie je wel een zeearend overvliegen. Met een spanwijdte van 2 meter is deze roofvogel niet te missen. Hij kan een prooi op grote afstand zien. Alle vogels opgelet!
Geniet van de vogels die in het voor- en najaar neerstrijken in ‘wegrestaurant’
Marker Wadden. Als ze hun buik vol hebben gegeten, vliegen ze door naar het noorden of het zuiden. Regelmatig komen ook de sperwers, die broeden op de televisietoren in Lelystad, langs om hier hun kostje te vangen.
Op Marker Wadden is het vaak een kakofonie van vogelgeluiden. Vooral de broedende kokmeeuwen maken veel kabaal. Ze broeden in een kolonie bij elkaar en zijn alert op elk gevaar. Slimme visdiefjes maken daar dankbaar gebruik van. Ze maken hun nest tussen de meeuwen, midden in het lawaai, maar wél beschermd.
De natuur op Marker Wadden staat nooit stil en verandert voortdurend. Op vijf punten op het eiland staan fotopalen die de veranderingen vastleggen. Wil je meehelpen om dit in beeld te brengen? Scan met je telefoon de QR-code op deze fotopaal en zorg dat de boswachters en onderzoekers de ontwikkelingen kunnen volgen.
Verwonder je over het uitzicht vanuit deze hut. Je zit op ooghoogte met alle zwemmende vogels en hebt direct zicht op de voedselketen in het water. Rond Marker Wadden zinkt het ronddwarrelende slib en wordt het steeds lichter onder water. Algen en watervlooien kunnen weer groeien en dienen als voedsel voor insecten en kleine vissen. Die visjes zijn op hun beurt weer voedsel voor de grotere vissen en vogels. En ja, dat is dan weer een lekker hapje voor de roofvogels, zoals de slechtvalk. Kijk en laat je verrassen!
De natuur op Marker Wadden staat nooit stil en verandert voortdurend. Op vijf punten op het eiland staan fotopalen die de veranderingen vastleggen. Wil je meehelpen om dit in beeld te brengen? Scan met je telefoon de QR-code op deze fotopaal en zorg dat de boswachters en onderzoekers de ontwikkelingen kunnen volgen.
De nederzetting op Marker Wadden is helemaal zelfvoorzienend. Alle nutsvoorzieningen worden ter plekke opgewekt. Zo liggen op alle daken zonnepanelen. Als de zon niet schijnt, dan zorgt een uitklapbare windmolen voor energie. Regenwater wordt gefilterd door de duinen en gebruikt voor de toiletten. Vuil water stroomt via een rietfilter terug het gebied in.