Projecten

Marker Wadden

Let op: Alle veerdiensten zijn afgelast i.v.m. aangescherpte coronamaatregelen. Mocht je een ticket geboekt hebben, dan wordt het geld automatisch teruggestort. Met de mensen die een accommodatie hebben geboekt, worden persoonlijke afspraken gemaakt voor de overtocht.

Marker Wadden is een uniek natuurgebied in ontwikkeling. De natuureilanden worden aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Dit grote project draagt bij aan het natuurherstel van het Markermeer. Op deze nieuwe groep eilanden met natuurlijke oevers komt nieuwe natuur tot ontwikkeling. Zowel onder als boven water. Een natuurparadijs voor vissen en vogels en een heerlijk recreatie-eiland.

De veerboot naar Marker Wadden

Vanaf april 2020 vaart er weer regelmatig een veerboot naar Marker Wadden.

Boek nu

Vogelparadijs

Steeds meer vogelsoorten ontdekken Marker Wadden. In 2019 broedden er veel pionier- en moerasvogels, maar er kwamen ook verrassende soorten langs.

Veel broedvogels

Welkom op Marker Wadden

Het haveneiland van Marker Wadden is toegankelijk voor publiek. Er is een veerdienst en je kunt Marker Wadden met eigen boot of charter bereiken. Kom wandelen en vogels kijken in dit nieuwe natuurparadijs!

Bezoek Marker Wadden

Het project

Herstel van de natuur

Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten. We hebben de ambitie om van Marker Wadden een grote eilandengroep te maken van 10.000 hectare. Samen met Rijkswaterstaat herstellen we de natuur in het Markermeer. Dieren en planten profiteren van de nieuwe eilanden. Daarnaast maken we het Markermeer aantrekkelijker voor natuurliefhebbers en watersporters.

Lees meer

Marker Wadden

Wat wij hier doen

Op Marker Wadden

Natuurmonumenten is beheerder van dit nieuwe natuurgebied. We creëren hier nieuwe leefruimte voor vogels en vissen, maar ook voor mensen die hier kunnen uitwaaien. Iedereen is welkom op het haveneiland van Marker Wadden. Dat is bereikbaar met eigen boot of met een charterboot.

Lees meer

Steun Marker Wadden

Samen herstellen we de natuur

Samen geven we de natuur een extra zetje. Helder water zorgt voor meer waterplanten, vis en schelpdieren. Rietkragen bieden vogels een plek om te broeden. En in de duinen vinden trekvogels hun rustplek. Help jij ook mee om van Marker Wadden een vogelparadijs te maken?

Steun Marker Wadden

Activiteiten op Marker Wadden

Nieuws van Marker Wadden

 • 18 november 2020 | Roos Kooiman

  Luister naar de vogels op Marker Wadden

  Luister nu naar het geroep, getsjilp en gekrijs van baardmannen, kokmeeuwen, de karekiet en visdiefjes op Marker Wadden.

 • 02 november 2020 | Hilde van der Klei

  Schat zoeken op Marker Wadden

  Ontdek Marker Wadden met geocaching! Zoek naar caches (schatten) en ontdek de meest bijzondere plekken van Marker Wadden.

 • 19 oktober 2020 | Natuurmonumenten

  De lessen van project Marker Wadden

  Marker Wadden is niet alleen een uniek project als het gaat om natuurontwikkeling, waterbeheer en waterbouw. Nee, Marker Wadden is ook een verhaal van een uniek staaltje wilskracht van personen, goed gevoel voor timing en een belangrijke financiële impuls. Ging het allemaal goed ? Nee, niet altijd. Maar door deze governance-aspecten te onderzoeken in het kennisprogramma, gaan anderen daar hun voordeel mee doen.

logo