Projecten

Marker Wadden

Marker Wadden is een uniek natuurgebied in ontwikkeling. De natuureilanden worden aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Dit grote project draagt bij aan het natuurherstel van het Markermeer. Op deze nieuwe groep eilanden met natuurlijke oevers komt nieuwe natuur tot ontwikkeling. Zowel onder als boven water. Een natuurparadijs voor vissen en vogels en een heerlijk recreatie-eiland.

Rustgebied voor vogels

Vogels komen al massaal naar de prille eilanden van Marker Wadden, waar langzaam nieuwe natuur tot leven komt. Om te broeden, op zoek te gaan naar eten of te genieten van dit nieuwe stukje Nederland.

Spectaculair uitzicht

In het noordoosten van het Markermeer verschijnt een nieuwe eilandengroep, een uniek en robuust natuurgebied in het blauwe hart van Nederland. Ontdek binnenkort het landschap vanaf de hoge uitkijktoren.

Bekijk het onderzoek
filter plus

Bijzonder bouwproject

Bouwen met slib is een wereldwijde primeur. Langzaamaan worden de vormen van eilanden zichtbaar en vullen de slibvelden zich met ingezaaid riet.

filter plus

Het project

Herstel van de natuur

Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten. We hebben de ambitie om van de Marker Wadden een grote eilandengroep te maken van 10.000 hectare. Samen met Rijkswaterstaat herstellen we de natuur in het Markermeer. Dieren en planten profiteren van de nieuwe eilanden. Daarnaast willen we het Markermeer aantrekkelijker maken voor natuurliefhebbers en watersporters.

Lees meer

Marker Wadden

Wat wij hier doen

Op Marker Wadden

Natuurmonumenten wordt beheerder van dit nieuwe natuurgebied. Wij zullen iedereen van harte welkom heten. We zorgen ervoor dat er op het eerste eiland een toegankelijke haven komt. Als watersporters kun je aanleggen bij steigers en boeien. Ook komt er een steiger voor grotere charterboten. Verder is er vlak bij de haven een zandstrand. Wij bedenken wandelroutes die hier starten en die naar verschillende vogelkijkhutten en de nieuwe uitkijktoren gaan. Let op, Marker Wadden is nu nog niet toegankelijk.

Lees meer

Steun Marker Wadden

Samen herstellen we de natuur

Samen geven we de natuur een extra zetje. Helder water zorgt voor meer waterplanten, vis en schelpdieren. Rietkragen bieden vogels een plek om te broeden. En in de duinen vinden trekvogels hun rustplek. Help jij ook mee om van de Marker Wadden weer een vogelparadijs te maken?

Steun de Marker Wadden

Nieuws van Marker Wadden

 • 10 JULI 2018 | Natuurmonumenten

  Onderwaterbeelden van Marker Wadden

  Het water rondom Marker wadden zit vol met microleven. Dis goed te zien op onderwaterbeelden.

 • 18 JUNI 2018 | Natuurmonumenten

  Extra stroomgeul bij Marker Wadden

  Ten zuiden van Marker Wadden wordt een extra stroomgeul uitgegraven. Dat bevordert de ontwikkeling van natuur op Marker Wadden.

 • 05 JUNI 2018 | Wilco Meijers

  Water Marker Wadden vol watervlooien

  Het water van Marker Wadden zit vol met watervlooien en watermuggen. Dat ondervond boswachter André Donker tijdens een duik in een slibgeul bij Marker Wadden.