Word lid
Projecten

Marker Wadden

Marker Wadden is een uniek natuurgebied in ontwikkeling. De natuureilanden worden aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Dit grote project draagt bij aan het natuurherstel van het Markermeer. Op deze nieuwe groep eilanden met natuurlijke oevers komt nieuwe natuur tot ontwikkeling. Zowel onder als boven water. Een natuurparadijs voor vissen en vogels en een heerlijk recreatie-eiland.

Exclusieve zeilexcursies

Nieuwsgierig naar Marker Wadden? In de maanden mei, juni, juli en augustus organiseren charters samen met Natuurmonumenten enkele exclusieve vaarexcursies naar Marker Wadden.

Bekijk alle tochten

Rustgebied voor vogels

Vogels komen al massaal naar de prille eilanden van Marker Wadden, waar langzaam nieuwe natuur tot leven komt. Om te broeden, op zoek te gaan naar eten of te genieten van dit nieuwe stukje Nederland.

filter plus

Bijzonder bouwproject

Bouwen met slib is een wereldwijde primeur. Langzaamaan worden de vormen van eilanden zichtbaar en vullen de slibvelden zich met ingezaaid riet.

filter plus

Het project

Herstel van de natuur

Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten. We hebben de ambitie om van de Marker Wadden een grote eilandengroep te maken van 10.000 hectare. Samen met Rijkswaterstaat herstellen we de natuur in het Markermeer. Dieren en planten profiteren van de nieuwe eilanden. Daarnaast willen we het Markermeer aantrekkelijker maken voor natuurliefhebbers en watersporters.

Lees meer

Marker Wadden

Wat wij hier doen

Op Marker Wadden

Natuurmonumenten wordt beheerder van dit nieuwe natuurgebied. Wij zullen iedereen van harte welkom heten. We zorgen ervoor dat er op het eerste eiland een toegankelijke haven komt. Als watersporters kun je aanleggen bij steigers en boeien. Ook komt er een steiger voor grotere charterboten. Verder is er vlak bij de haven een zandstrand. Wij bedenken wandelroutes die hier starten en die naar verschillende vogelkijkhutten en de nieuwe uitkijktoren gaan. Let op, Marker Wadden is nu nog niet toegankelijk.

Lees meer

Steun Marker Wadden

Samen herstellen we de natuur

Samen geven we de natuur een extra zetje. Helder water zorgt voor meer waterplanten, vis en schelpdieren. Rietkragen bieden vogels een plek om te broeden. En in de duinen vinden trekvogels hun rustplek. Help jij ook mee om van de Marker Wadden weer een vogelparadijs te maken?

Steun de Marker Wadden

Nieuws van Marker Wadden