Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nederzetting op Marker Wadden

Op het haveneiland van Marker Wadden zijn bezoekers van harte welkom. Er komt een kleine nederzetting met voorzieningen voor ontvangst van bezoekers, zoals een eilandpaviljoen met informatieruimte en sanitair.

Nederzetting op Marker Wadden

Ook komen er enkele gebouwtjes voor het beheer en toezicht, zoals een hut voor eilandwachters, havenmeester en een werkschuur voor machines. Verder komt er een onderzoeksstation voor de vele onderzoekers die de ontwikkelingen op Marker Wadden nauwgezet volgen.

De voorbereidende werkzaamheden zijn in april 2019 gestart. Naar verwachting zijn de eerste gebouwen eind 2019 klaar.

Bezoekers op Marker Wadden

De haven van Marker Wadden is vanaf het najaar van 2018 open voor bezoekers. Er komen waterrecreanten met eigen boot, dagjesmensen, gasten van charters, wandelaars en vogelaars die dit nieuwe natuurparadijs willen zien.

Alle bezoekers worden op het centrale punt bij de haven welkom geheten door eilandwachters. Vervolgens kan men prachtige wandelingen maken, uitwaaien op het strand, vogelkijkhutten ontdekken of de uitkijktoren beklimmen. Voor informatie, een versnapering en beschutting kunnen bezoekers later dit jaar terecht in het nieuwe eilandpaviljoen.

Ontwerp en bouw

De gebouwen van de nieuwe nederzetting zijn ontworpen door het architectenbureau Ziegler Branderhorst. Natuurmonumenten heeft gekozen voor dit ontwerp omdat het zich voegt in dit nieuwe landschap en de natuurbeleving op Marker Wadden ondersteunt. Het ontwerp bestaat uit meerdere losse gebouwen die toch voldoende beschutting bieden en opgaan in de omgeving.

Uitgangspunt is dat de bebouwing in het landschap past, gebruikmakend van de luwte die de duinpartijen op Marker Wadden zullen bieden. De duinen en de nederzetting vormen straks een onlosmakelijk geheel; een natuurlijke nederzetting achter de duinrand.

Duurzaam en vernieuwend

De belangrijkste publieke gebouwen komen aan een gastvrij groen plein te liggen, de kern van de nederzetting. De gebouwen zelf krijgen een samenhangende architectuur die bezoekers als ‘typisch Marker Wadden’ zullen ervaren. Het basismateriaal van de gebouwen is hout en alle gebouwen krijgen een lessenaarsdak met zonnepanelen.

Elektriciteit en water worden op Marker Wadden zelf geregeld. Het is allemaal 'off-grid'. Dat betekent dat Marker Wadden niet is aangesloten op een net. Energie wordt dus verkregen uit eigen zonnepanelen en er komt een vorm van windenergie. Water wordt gefilterd uit het Markermeer, met een apart filter voor afvoer van water. alles duurzaam en vernieuwend.

De verdere inrichting van de openbare ruimte is natuurlijk en sluit aan op de omliggende Marker Wadden.

Schets van de haven

Plantekening van de haven.

Markante gebouwen op Marker Wadden

Markante gebouwen aan een gastvrij groen plein.

nederzetting marker wadden

Impressie van de nederzetting in het weidse landschap.

Planning

Eind 2018 is een architectenbureau gekozen. Na de keuze van het ontwerp zijn verdere details uitgewerkt en vergunningen geregeld. De voorbereiding vindt grotendeels vooraf plaats.

In april 2019 zijn de voorbereidende grondwerkzaamheden gestart. Als het grondwerk klaar is, worden de onderdelen van de eerste gebouwtjes overgevaren. Die zijn al klaargemaakt in de fabriek. Naar verwachting zijn de eerste gebouwen eind 2019 klaar, zoals kantoor van havenmeester, verblijfsruimte eilandwachters en onderkomen voor alle onderzoekers.

logo