Ga direct naar inhoud

Moestuin de Haar op landgoed Haarzuilens

Bij een landgoed hoort een moestuin. Net als akkers, boomgaarden, weilanden, boerderijen en een eendenkooi. Omdat de moestuin nog ontbrak op landgoed Haarzuilens koesterde Natuurmonumenten al lange tijd de wens om de oude moestuin van Kasteel de Haar weer nieuw leven in te blazen. Een aantal actieve vrijwilligers van Natuurmonumenten hoorden van het idee en hebben het initiatief genomen om Stichting Moestuin de Haar op te richten. Met succes, want inmiddels ligt er een prachtige moestuin.

moestuin

Dankzij Stichting Moestuin de Haar heeft de historische moestuin op landgoed Haarzuilens haar oorspronkelijke functie terug gekregen. De tuin was, hoewel de inrichting en het gebruik gedurende een eeuw voortdurend veranderde, een plek waar groenten, kruiden, snijbloemen en vruchten geteeld werden én waar genoten werd van de natuur, binnen en buiten. En dat is weer terug op landgoed Haarzuilens. 

Over Moestuin de Haar

Moestuin de Haar is een zelfoogsttuin van 1.5 hectare, ook wel gemeenschapstuin genoemd. Er worden groenten, kruiden, bloemen en (klein)fruit geteeld, maar vooral ook gedeeld. Oogstdeelnemers komen in het seizoen wekelijks hun eigen groenten oogsten, zo ontstaat een zeer korte keten. Er wordt gedeeld in overvloed en in schaarste en men krijgt weer meer gevoel bij de seizoenen. Het is een plek waar mensen hun groenten zien groeien, ze oogsten en waar jong en oud kan zien en ervaren hoe groenteteelt in zijn werk gaat. De tuin vervult zo niet enkel de functie van productie, maar juist ook van educatie en recreatie. Er is ruimte om in rust te luisteren naar alle vogels en je te verwonderen over alle insecten die zich laven aan de bloemen en gewassen.

 

moestuin de haar

Natuurlijke kringloop

Er wordt geteeld volgens de biologische principes, werkende met, en ondersteunend aan levende ecosystemen en natuurlijke kringlopen. In de praktijk betekent dit zo min mogelijk ingrijpen en investeren in de bodemvruchtbaarheid met gebruik van plantaardige middelen. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

 

Meer weten of een bezoekje brengen?

Wil je meer weten, de nieuwsbrief ontvangen of je inzetten als vrijwilliger? Ga dan naar moestuindehaar.nlDe tuin is vrij toegankelijk op woensdag, vrijdag en zaterdag.

Op woensdag en zaterdag is de marktkraam geopend voor losse verkoop van verse seizoensgroenten.

 

 

moestuin2

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid