Ga direct naar inhoud

Kom schapen kijken op het Rotterdams platteland

Koeien, kippen, maar vooral héél veel schapen vind je hier, op Belevenisboerderij Schieveen. Je leert hier hoe je een schaap moet scheren of een schaapskudde moet hoeden. Ook kun je lammetjes de fles geven.

Lammetjes de fles geven

Er zijn volwassen melkschapen op de Belevenisboerderij aanwezig. In de winter komen er ongeveer 150 lammetjes bij. De schaapskudde is een mengelmoes van Kempische heideschapen gekruist met Suffolks.

Lammetjes de fles geven

Vanaf januari zijn er weer lammetjes op de Belevenisboerderij. Wil je een lammetje de fles geven? Een melkflesje koop je voor 1,50 euro in de Belevenisboerderij.

Naar de stad

Hoewel de schapen zich op het Rotterdams platteland thuis voelen, kun je ze ook in het hartje van Rotterdam tegenkomen. Van april t/m november loopt stadsherder Martin Oosthoek met zijn kudde schapen op iconische plekken in Rotterdam. Hier laat hij de schapen het gras kort grazen.

Stadsherder Martin Oosterhoek

Stadse weides

De schapen worden dagelijks verplaatst naar een andere ‘weide’. Kijk dus niet raar op als je de schaapskudde ziet wandelen over de Brienenoordbrug, door stadswijken of langs het Kralingse bos. Het doel van de kudde is natuur ontwikkelen en in stand houden. Door kort en intensief met schapen te begrazen, krijgen kruiden meer kans en krijg je bloemrijkere graslanden. Ook krijg je een natuurlijk verloop van gras naar beplanting.

Schapen hoeden

Border collies zijn onmisbaar in het hoeden van de schapen. De meeste herders hebben een eigen hond. De honden worden geselecteerd op hun intelligentie. Hierdoor kan het uiterlijk van de honden nogal van elkaar verschillen. Het is belangrijk dat er regelmatig met de honden getraind wordt. Zo blijven hond en baas een team.

Schapen hoeden met de bordercollie

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid