Kom schapen kijken op het Rotterdams platteland

Koeien, kippen, maar vooral héél veel schapen vind je hier, op Belevenisboerderij Schieveen. Je leert hier hoe je een schaap moet scheren of een schaapskudde moet hoeden. Ook kun je lammetjes de fles geven.

De schapen

Zo’n 25 volwassen melkschapen zullen op de belevenisboerderij aanwezig zijn. In de winter komen er ongeveer 150 lammetjes bij. De schaapskudde is een mengelmoes van Kempische heideschapen gekruist met Suffolks.

Lammetjes de fles geven

Vanaf januari zijn er weer lammetjes op de belevenisboerderij. Wil je een lammetje de fles geven? Een melkflesje koop je voor 1 euro in de belevenisboerderij.

Naar de stad

Van april t/m november is stadsherder Martin met de kuddes in stedelijk gebied te vinden, zoals in Rotterdam. De schapen worden dagelijks verplaatst naar een andere ‘weide’. Kijk dus niet raar op als je de schaapskudde ziet wandelen ovver de Brienenoordbrug, door stadswijken of langs het Kralingse bos. Het doel van de kudde is natuur ontwikkelen en in stand houden. Door kort en intensief met schapen te begrazen, krijgen kruiden meer kans en krijg je bloemrijkere graslanden. Ook krijg je een natuurlijk verloop van gras naar beplanting.

Schapen hoeden

Border collies zijn onmisbaar in het hoeden van de schapen. De meeste herders hebben een eigen hond. De honden worden geselecteerd op hun intelligentie. Hierdoor kan het uiterlijk van de honden nogal van elkaar verschillen. Het is belangrijk dat er regelmatig met de honden getraind wordt. Zo blijven hond en baas een team.