Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Rotterdams platteland

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten en drinken
  • Fietsen
  • Hardlopen
  • Honden niet toegestaan
  • Wandelen
 • Bekijk alle routes
Rotterdams platteland

Rotterdams platteland

Op slechts een fietstochtje afstand vanaf de Coolsingel vind je de noordrand van Rotterdam, een stukje oer-Hollands polderland. Hier wandel of fiets je langs langgerekte poldersloten tussen de bloemen, vlinders en vogels in de wei. Geniet van weidse uitzichten, met op de achtergrond de skyline van een wereldstad.

Maurice Kruk
Maurice Kruk

Boswachter van dit gebied

Meer over Rotterdams platteland
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Wandelen door het Kralingse Bos of varen over de Rotte. In Rotterdam is genoeg te beleven. Maar ook net buiten de stad kun je je hart ophalen. Net buiten de stad, aan de noordrand van Rotterdam, kun je wandelen of fietsen door oer-Hollandse weides en polders. Zin om nog even door te fietsen? Dan kom je in Midden-Delfland.

  Langs de Berkelse Zweth zie je van alles: gele plomp en waterlelie in het water, rietsigaren aan de oever en zwaluwen op zoek naar een lekker hapje. Op de achtergrond verrijst de indrukwekkende skyline van Rotterdam uit het polderlandschap. Het contrast tussen stad en natuur, steen en groen, is nergens zo goed te beleven als hier.

  Heerlijk met de hond wandelen op het Rotterdams platteland? Dat kan, maar houd je wel aan de regels. De boswachters leggen hier uit wat wel en niet kan.

  Ackerdijkse Plassen

  Wat kom je tegen aan de Noordrand van Rotterdam? Het Rotterdams platteland is verdeeld in een aantal polders en natuurgebieden die elk hun eigen bijzondere verhaal hebben. Ben je een vogelliefhebber? Ga eens naar een van de drie uitkijkpunten rondom de Ackerdijkse Plassen. Door de afwisseling van moeras, plas, wei en bos, zie je hier grote aantallen verschillende vogelsoorten zoals de grote zilverreiger.

  Ackerdijkse Plassen uitkijksilo

  Polder Schieveen

  Polder Schieveen is een belangrijke ecologische verbinding en weidevogelgebied. Hier vindt onder andere onze nationale vogel de grutto weer een plekje. Buiten het broedseizoen kun je vanuit de Belevenisboerderij Schieveen een wandeling door de polder maken!

  Grutto Thuis voor dieren

  Belevenisboerderij Schieveen

  Bij Belevenisboerderij Schieveen, pal aan het Polderpad, ontdek je het leven op de boerderij. Geef lammetjes in het voorjaar de fles, speel in Speelnatuur van OERRR of koop streekproducten in de boerderijwinkel.

  Gezin in bloementuin Belevenisboerderij Schieveen

  Zuidpolder

  In de Zuidpolder werken we aan natuur waar polderbloemen bloeien, vlinders nectar verzamelen en het kleurrijke puttertje in het najaar naar zaden zoekt. De Melkschuur met Infopunt Zuidpolder vormt het ideale startpunt van een mooie struintocht door deze Rotterdamse polder.

  Schiebroekse Polder

  Vanaf 2020 beheert Natuurmonumenten ook de Schiebroekse Polder tussen Berkel en Rodenrijs en Rotterdam Schiebroek. Onze boswachters werken samen met Herenboeren Rotterdam, een initiatief waarbij 200 gezinnen samen met één boer hun eigen voedsel produceren. In de polder zullen de graslanden en akkers beheert worden met respect voor de natuur. Akkerbloemen zullen terugkeren tussen de gewassen. Van een deel van de akkers halen de Herenboeren geen oogst af; hier krijgt zeldzame akkerflora de ruimte om te bloeien of mogen vogels eten van de zaden. Interesse om Herenboer te worden? Kijk om deel te nemen op rotterdam.herenboeren.nl.

  Voedselbossen planten aan de noordrand van Rotterdam

  Buitenplaats De Tempel

  Buitenplaats De Tempel is een statige buitenplaats vlakbij Oud-Overschie, net buiten Rotterdam. Het is elke dag open en voor iedereen toegankelijk. Een wandeling is zeker de moeite waard. Je wordt getrakteerd op doorkijkjes met waterpartijen, je wandelt over sierlijke bruggetjes en komt langs de oudste eik van Rotterdam. Vanaf De Tempel ben je zo bij Polder Noord-Kethel, een mooi veenweidegebied.

  Eerste bomen geplant op Landgoed de Tempel

  Fiets het Polderpad   

  Kortom, er is genoeg te beleven aan de noordrand van Rotterdam. Kun je niet kiezen en wil je er een paar uur op uit? Geniet dan van een mooie fietstocht vanuit hartje centrum naar het Rotterdams platteland. Het Polderpad is een nieuw fietspad van Rotte tot Schie en verbindt de stadsparken met alle pareltjes op het Rotterdams platteland. En, wist je dat er in totaal zes verschillende Polderpadroutes zijn?

  Boer en boswachter in gesprek

  Midden-Delfland ligt ingeklemd tussen de grote steden Rotterdam, Delft en Den-Haag en 2,5 miljoen inwoners. Dit landschap wordt gekenmerkt door het boerenland en haar boerenbedrijven. Natuurmonumenten werkt hier samen met de boeren die grond van de natuurvereniging pachten en beheren. Boer en boswachter gaan in gesprek en geven jou een kijkje achter de schermen! Lees hier de verhalen van de boeren.

  Rotterdam de boer op!

  Natuurmonumenten werkt samen in een coalitie van meer dan 20 partners, bestaande uit boeren, ketenpartijen, (online) supermarkten en ondernemers aan meer biodiversiteit op het platteland, eerlijk geproduceerd regionaal eten en een gezonde bedrijfsvoering voor boeren. Deze droom komt tot leven dankzij een speciale gift van 5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Meer info over dit project? Kijk op www.rotterdamdeboerop.nl.

  Stap op de fiets!

  Fiets het Polderpad en ontdek het Rotterdams platteland. Luister ondertussen naar de verhalen van de Hoogheemraadschappen, boeren en historische figuren. Allemaal ingesproken door radiopresentator van RTV Rijnmond Chris Vemer.

  Kijk hier voor de verschillende fietsroutes
 • Fietsen

  Polderpadroute: Van Rotte tot Schie, bij Rotterdam

  Ga mee de stad uit. Als je in de polder staat heb je een prachtig uitzicht op de wereldstad Rotterdam!

  • 29,5 km
 • Wandelen

  Wandelroute over Buitenplaats de Tempel, Rotterdam

  Wandelend ontdek je Buitenplaats De Tempel: over de eeuwenoude lanen met haar vergezichten en over romantische, slingerende paden. Langs de stinsencirkel, de geometrische vijvers en statige beelden. Onderweg kom je langs een theekoepel en het koetshuis met naastgelegen boomgaa...

  • 2 km
 • Rotterdams platteland

  Agenda

  Bezoek de sprookjesachtige Buitenplaats De Tempel
  zon 01 okt
  Wandelen

  Bezoek het mobiele infopunt en de foodtruck op Buitenplaats De Tempel

  Op de zondagen vind je bij mooi weer op Buitenplaats De Tempel een enthousiast team vrijwillige boswachters die je welkom heten bij het mobiele informatiepunt. Voor een heerlijk hapje en drankje tussen de fruit- en walnootbomen tijdens je bezoek ga je naar de uitspanning bij het koetshuis waar De Keuken van San voor een versnapering zorgt! Ontsnap even aan de drukte van alledag en wandel mee over de eeuwenoude lanen en romantische slingerende paden.

  Bezoek de sprookjesachtige Buitenplaats De Tempel
  zon 08 okt
  Wandelen

  Bezoek het mobiele infopunt en de foodtruck op Buitenplaats De Tempel

  Op de zondagen vind je bij mooi weer op Buitenplaats De Tempel een enthousiast team vrijwillige boswachters die je welkom heten bij het mobiele informatiepunt. Voor een heerlijk hapje en drankje tussen de fruit- en walnootbomen tijdens je bezoek ga je naar de uitspanning bij het koetshuis waar De Keuken van San voor een versnapering zorgt! Ontsnap even aan de drukte van alledag en wandel mee over de eeuwenoude lanen en romantische slingerende paden.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Rotterdams platteland

  Nieuws

  Direct naar

  Rotterdams platteland

  Wat wij hier doen

  Samen beschermen we het groen

  Natuurmonumenten zet zich actief in voor de bescherming van schaarse groene ruimte bij grote steden zoals Rotterdam. Aan de noordrand van Rotterdam gaan we de bloemen, vlinders en vogels terugbrengen in het landschap. Samen met toekomstgerichte stadsboeren, vrijwilligers en de gemeente. De weidevogels staan voorop. We maken het gras natter, zodat er meer bloemen groeien en de kuikens door het gras kunnen lopen om voedsel te zoeken. Daarnaast zorgt de afwisseling van polderbloemen, kruiden en gras voor voldoende insecten, zodat de weidevogels hun buikje rond kunnen eten. Help jij ook mee?

  Help mee en word lidDoneer