Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Rotterdams platteland

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten en drinken
  • Fietsen
  • Hardlopen
  • Honden niet toegestaan
  • Wandelen
 • Bekijk alle routes
Rotterdams platteland

Rotterdams platteland

Op slechts een fietstochtje afstand vanaf de Coolsingel vind je de noordrand van Rotterdam, een stukje oer-Hollands polderland. Hier wandel of fiets je langs langgerekte poldersloten tussen de bloemen, vlinders en vogels in de wei. Geniet van weidse uitzichten, met op de achtergrond de skyline van een wereldstad.

Maurice Kruk
Maurice Kruk

Boswachter van dit gebied

Meer over Rotterdams platteland

Over het gebied

Wandelen door het Kralingse Bos of varen over de Rotte. In Rotterdam is genoeg te beleven. Maar ook net buiten de stad kun je je hart ophalen. Net buiten de stad, aan de noordrand van Rotterdam, kun je wandelen of fietsen door oer-Hollandse weides en polders. Zin om nog even door te fietsen? Dan kom je in Midden-Delfland.

Langs de Berkelse Zweth zie je van alles: gele plomp en waterlelie in het water, rietsigaren aan de oever en zwaluwen op zoek naar een lekker hapje. Op de achtergrond verrijst de indrukwekkende skyline van Rotterdam uit het polderlandschap. Het contrast tussen stad en natuur, steen en groen, is nergens zo goed te beleven als hier.

Heerlijk met de hond wandelen op het Rotterdams platteland? Dat kan, maar houd je wel aan de regels. De boswachters leggen hier uit wat wel en niet kan.

Ackerdijkse Plassen

Wat kom je tegen aan de Noordrand van Rotterdam? Het Rotterdams platteland is verdeeld in een aantal polders en natuurgebieden die elk hun eigen bijzondere verhaal hebben. Ben je een vogelliefhebber? Ga eens naar een van de drie uitkijkpunten rondom de Ackerdijkse Plassen. Door de afwisseling van moeras, plas, wei en bos, zie je hier grote aantallen verschillende vogelsoorten zoals de grote zilverreiger.

Ackerdijkse Plassen uitkijksilo

Polder Schieveen

Polder Schieveen is een belangrijke ecologische verbinding en weidevogelgebied. Hier vindt onder andere onze nationale vogel de grutto weer een plekje. Buiten het broedseizoen kun je vanuit de Belevenisboerderij Schieveen een wandeling door de polder maken!

Grutto Thuis voor dieren

Belevenisboerderij Schieveen

Bij Belevenisboerderij Schieveen, pal aan het Polderpad, ontdek je het leven op de boerderij. Geef lammetjes in het voorjaar de fles, speel in Speelnatuur van OERRR of koop streekproducten in de boerderijwinkel.

Gezin in bloementuin Belevenisboerderij Schieveen

Zuidpolder

In de Zuidpolder werken we aan natuur waar polderbloemen bloeien, vlinders nectar verzamelen en het kleurrijke puttertje in het najaar naar zaden zoekt. De Melkschuur met Infopunt Zuidpolder vormt het ideale startpunt van een mooie struintocht door deze Rotterdamse polder.

Schiebroekse Polder

Vanaf 2020 beheert Natuurmonumenten ook de Schiebroekse Polder tussen Berkel en Rodenrijs en Rotterdam Schiebroek. Onze boswachters werken samen met Herenboeren Rotterdam, een initiatief waarbij 200 gezinnen samen met één boer hun eigen voedsel produceren. In de polder zullen de graslanden en akkers beheert worden met respect voor de natuur. Akkerbloemen zullen terugkeren tussen de gewassen. Van een deel van de akkers halen de Herenboeren geen oogst af; hier krijgt zeldzame akkerflora de ruimte om te bloeien of mogen vogels eten van de zaden. Interesse om Herenboer te worden? Kijk om deel te nemen op rotterdam.herenboeren.nl.

Voedselbossen planten aan de noordrand van Rotterdam

Buitenplaats De Tempel

Buitenplaats De Tempel is een statige buitenplaats vlakbij Oud-Overschie, net buiten Rotterdam. Het is elke dag open en voor iedereen toegankelijk. Een wandeling is zeker de moeite waard. Je wordt getrakteerd op doorkijkjes met waterpartijen, je wandelt over sierlijke bruggetjes en komt langs de oudste eik van Rotterdam. Vanaf De Tempel ben je zo bij Polder Noord-Kethel, een mooi veenweidegebied.

Eerste bomen geplant op Landgoed de Tempel

Fiets het Polderpad   

Kortom, er is genoeg te beleven aan de noordrand van Rotterdam. Kun je niet kiezen en wil je er een paar uur op uit? Geniet dan van een mooie fietstocht vanuit hartje centrum naar het Rotterdams platteland. Het Polderpad is een nieuw fietspad van Rotte tot Schie en verbindt de stadsparken met alle pareltjes op het Rotterdams platteland. En, wist je dat er in totaal zes verschillende Polderpadroutes zijn?

Boer en boswachter in gesprek

Midden-Delfland ligt ingeklemd tussen de grote steden Rotterdam, Delft en Den-Haag en 2,5 miljoen inwoners. Dit landschap wordt gekenmerkt door het boerenland en haar boerenbedrijven. Natuurmonumenten werkt hier samen met de boeren die grond van de natuurvereniging pachten en beheren. Boer en boswachter gaan in gesprek en geven jou een kijkje achter de schermen! Lees hier de verhalen van de boeren.

Rotterdam de boer op!

Natuurmonumenten werkt samen in een coalitie van meer dan 20 partners, bestaande uit boeren, ketenpartijen, (online) supermarkten en ondernemers aan meer biodiversiteit op het platteland, eerlijk geproduceerd regionaal eten en een gezonde bedrijfsvoering voor boeren. Deze droom komt tot leven dankzij een speciale gift van 5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Meer info over dit project? Kijk op www.rotterdamdeboerop.nl.

Rotterdams platteland

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Rotterdams platteland

Nieuws

Direct naar

Rotterdams platteland

Wat wij hier doen

Samen beschermen we het groen

Natuurmonumenten zet zich actief in voor de bescherming van schaarse groene ruimte bij grote steden zoals Rotterdam. Aan de noordrand van Rotterdam gaan we de bloemen, vlinders en vogels terugbrengen in het landschap. Samen met toekomstgerichte stadsboeren, vrijwilligers en de gemeente. De weidevogels staan voorop. We maken het gras natter, zodat er meer bloemen groeien en de kuikens door het gras kunnen lopen om voedsel te zoeken. Daarnaast zorgt de afwisseling van polderbloemen, kruiden en gras voor voldoende insecten, zodat de weidevogels hun buikje rond kunnen eten. Help jij ook mee?

Help mee en word lidDoneer