Natuurgebied

Rotterdams platteland

Rotterdams platteland

Rotterdams platteland

Op slechts een fietstochtje afstand vanaf de Coolsingel vind je de noordrand van Rotterdam, een stukje oer-Hollands polderland. Hier wandel of fiets je langs langgerekte poldersloten tussen de bloemen, vlinders en vogels in de wei. Geniet van weidse uitzichten, met op de achtergrond de skyline van een wereldstad.

Maurice Kruk
Maurice Kruk

Boswachter van dit gebied

Meer over Rotterdams platteland
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Wandelen door het Kralingse Bos of varen over de Rotte. In Rotterdam is genoeg te beleven. Maar ook net buiten de stad kun je je hart ophalen. Net buiten de stad, aan de noordrand van Rotterdam, kun je wandelen of fietsen door oer-Hollandse weides en polders. Zin om nog even door te fietsen? Dan kom je in Midden-Delfland.

  Langs de Berkelse Zweth zie je van alles: gele plomp en waterlelie in het water, rietsigaren aan de oever en zwaluwen op zoek naar een lekker hapje. Op de achtergrond verrijst de indrukwekkende skyline van Rotterdam uit het polderlandschap. Het contrast tussen stad en natuur, steen en groen, is nergens zo goed te beleven als hier.

  Ackerdijkse Plassen

  Wat kom je tegen aan de Noordrand van Rotterdam? Het Rotterdams platteland is verdeeld in een aantal polders en natuurgebieden die elk hun eigen bijzondere verhaal hebben. Ben je een vogelliefhebber? Ga eens naar een van de drie uitkijkpunten rondom de Ackerdijkse Plassen. Door de afwisseling van moeras, plas, wei en bos, zie je hier grote aantallen verschillende vogelsoorten zoals de grote zilverreiger.

  Ackerdijkse Plassen uitkijksilo

  Polder Schieveen

  Polder Schieveen is een belangrijke ecologische verbinding en weidevogelgebied. Hier vindt onder andere onze nationale vogel de grutto weer een plekje. Buiten het broedseizoen kun je vanuit de Belevenisboerderij Schieveen een wandeling door de polder maken!

  Grutto Thuis voor dieren

  Belevenisboerderij Schieveen

  Bij Belevenisboerderij Schieveen, pal aan het Polderpad, ontdek je het leven op de boerderij. Geef lammetjes in het voorjaar de fles, speel in Speelnatuur van OERRR of koop streekproducten in de boerderijwinkel.

  Gezin in bloementuin Belevenisboerderij Schieveen

  Zuidpolder

  In de Zuidpolder werken we aan natuur waar polderbloemen bloeien, vlinders nectar verzamelen en het kleurrijke puttertje in het najaar naar zaden zoekt. De Melkschuur met Infopunt Zuidpolder vormt het ideale startpunt van een mooie struintocht door deze Rotterdamse polder.

  Schiebroekse Polder

  Vanaf 2020 beheert Natuurmonumenten ook de Schiebroekse Polder tussen Berkel en Rodenrijs en Rotterdam Schiebroek. Onze boswachters werken samen met Herenboeren Rotterdam, een initiatief waarbij 200 gezinnen samen met één boer hun eigen voedsel produceren. In de polder zullen de graslanden en akkers beheert worden met respect voor de natuur. Akkerbloemen zullen terugkeren tussen de gewassen. Van een deel van de akkers halen de Herenboeren geen oogst af; hier krijgt zeldzame akkerflora de ruimte om te bloeien of mogen vogels eten van de zaden. Interesse om Herenboer te worden? Kijk om deel te nemen op rotterdam.herenboeren.nl.

  Voedselbossen planten aan de noordrand van Rotterdam

  Buitenplaats De Tempel

  Buitenplaats De Tempel is een statige buitenplaats vlakbij Oud-Overschie, net buiten Rotterdam. Het is elke dag open en voor iedereen toegankelijk. Een wandeling is zeker de moeite waard. Je wordt getrakteerd op doorkijkjes met waterpartijen, je wandelt over sierlijke bruggetjes en komt langs de oudste eik van Rotterdam. Vanaf De Tempel ben je zo bij Polder Noord-Kethel, een mooi veenweidegebied. Wil je moeras- en weidevogels spotten? Dan ben je hier op het juiste adres!

  Eerste bomen geplant op Landgoed de Tempel

  Fiets het Polderpad   

  Kortom, er is genoeg te beleven aan de noordrand van Rotterdam. Kun je niet kiezen en wil je er een paar uur op uit? Geniet dan van een mooie fietstocht vanuit hartje centrum naar het Rotterdams platteland. Het Polderpad is een nieuw fietspad van Rotte tot Schie en verbindt de stadsparken met alle pareltjes op het Rotterdams platteland. En, wist je dat er in totaal zes verschillende Polderpadroutes zijn? Allemaal ingesproken door presentator Chris Vemer (Radio Rijnmond). Download de route app van Natuurmonumenten voor de complete fietsroutes en stap op de fiets!

  Boer en boswachter in gesprek

  Midden-Delfland ligt ingeklemd tussen de grote steden Rotterdam, Delft en Den-Haag en 2,5 miljoen inwoners. Dit landschap wordt gekenmerkt door het boerenland en haar boerenbedrijven. Natuurmonumenten werkt hier samen met de boeren die grond van de natuurvereniging pachten en beheren. Boer en boswachter gaan in gesprek en geven jou een kijkje achter de schermen! Lees hier de verhalen van de boeren.

  Rotterdam de boer op!

  Natuurmonumenten werkt samen in een coalitie van 19 partners, bestaande uit boeren, ketenpartijen, (online) supermarkten en ondernemers aan meer biodiversiteit op het platteland, eerlijk geproduceerd regionaal eten en een gezonde bedrijfsvoering voor boeren. Deze droom komt tot leven dankzij een speciale gift van 5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Meer info over dit project? Kijk op www.rotterdamdeboerop.nl.

  Stap op de fiets!

  Fiets het Polderpad en ontdek het Rotterdams platteland. Luister ondertussen naar de verhalen van de Hoogheemraadschappen, boeren en historische figuren. Allemaal ingesproken door radiopresentator van RTV Rijnmond Chris Vemer.

  Kijk hier voor de verschillende fietsroutes

  Ontstressen in de natuur

  Boswachter Maurice vertelt over de levendige stadstuinen, verrassende vlinders en nieuwe natuur. Ideaal om te kunnen ontstressen.

  Lees meer

  Belevenisboerderij Schieveen

  Stap even af bij Belevenisboerderij Schieveen voor een welverdiende pauze. Op deze Rotterdamse schapenboerderij ontdek je het echte boerenleven. Je kunt lammetjes de fles geven en geiten en kippen voeren. Kinderen kunnen heerlijk ravotten, terwijl ouders en grootouders genieten van een kopje koffie op het terras.

  Kijk hier wat er allemaal te doen is
 • Wandelen

  Erfgoedroute Polder Noord-Kethel, Rotterdams platteland

  Tussen Rotterdam en Delft vind je Polder Noord-Kethel. Dit weidevogelreservaat biedt nu een plek aan oer-Hollandse vogels zoals de grutto. Maar er is meer! Wandel deze erfgoedroute en verbaas je over dit bijzondere cultuurlandschap waar de geschiedenis - zichtbaar en onzichtba...

  • 12 km
 • Wandelen

  Lange historische polderwandeling vanaf Buitenplaats De Tempel, tussen Rotterdam en Delft

  Buitenplaats De Tempel bij Rotterdam Oud-Overschie is het startpunt van een reis door heden en verleden. Wandel maar liefst 24 kilometer door het historische cultuurlandschap langs de Schie.

  • 24 km
 • Rotterdams platteland

  Agenda

  Lammetjes bij Belevenisboerderij Schieveen Rotterdam
  zo 09 jan

  Op pad met de stadsherder van Rotterdam tijdens lammetjestijd

  Op dit moment worden de lammetjes geboren! Stadsherder Martin Oosthoek geeft daarom unieke rondleidingen vanaf Belevenisboerderij Schieveen naar de grote schapenstal waar ruim 1000 schapen hun lammetje krijgen.

  Lammetjes bij Belevenisboerderij Schieveen Rotterdam
  zo 09 jan

  Op pad met de stadsherder van Rotterdam tijdens lammetjestijd

  Op dit moment worden de lammetjes geboren! Stadsherder Martin Oosthoek geeft daarom unieke rondleidingen vanaf Belevenisboerderij Schieveen naar de grote schapenstal waar ruim 1000 schapen hun lammetje krijgen.

  Lammetjes bij Belevenisboerderij Schieveen Rotterdam
  za 15 jan

  Op pad met de stadsherder van Rotterdam tijdens lammetjestijd

  Op dit moment worden de lammetjes geboren! Stadsherder Martin Oosthoek geeft daarom unieke rondleidingen vanaf Belevenisboerderij Schieveen naar de grote schapenstal waar ruim 1000 schapen hun lammetje krijgen.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Rotterdams platteland

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Rotterdams platteland

  Wat wij hier doen

  Samen beschermen we het groen

  Natuurmonumenten zet zich actief in voor de bescherming van schaarse groene ruimte bij grote steden zoals Rotterdam. Aan de noordrand van Rotterdam gaan we de bloemen, vlinders en vogels terugbrengen in het landschap. Samen met toekomstgerichte stadsboeren, vrijwilligers en de gemeente. De weidevogels staan voorop. We maken het gras natter, zodat er meer bloemen groeien en de kuikens door het gras kunnen lopen om voedsel te zoeken. Daarnaast zorgt de afwisseling van polderbloemen, kruiden en gras voor voldoende insecten, zodat de weidevogels hun buikje rond kunnen eten. Help jij ook mee?

  Help mee en word lidDoneer
  logo