Natuurgebied

Polder Noord-Kethel

Polder Noord Kethel

Welkom in Polder Noord-Kethel

Tussen Schiedam en Delft ligt een mooi veenweidegebied. Wie moeras- en weidevogels wil spotten, wordt hier op zijn wenken bediend. Vanaf verschillende locaties kun je dit natuurgebied prachtig overzien.

Maurice Kruk
Maurice Kruk

Boswachter van dit gebied

Meer over Polder Noord-Kethel
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het gebied

  Tussen Schiedam en Delft ligt een mooi veenweidegebied. Wie moeras- en weidevogels wil spotten wordt hier op zijn wenken bediend. Polder Noord-Kethel biedt nu als weidevogelreservaat een plek aan oer-Hollandse vogels zoals grutto en kievit. Vanaf verschillende locaties kun je dit natuurgebied prachtig overzien.

  Polder voor moeras- en weidevogels

  Begin 21e eeuw was deze polder gewoon modern boerenland. De weidevogels waren grotendeels verdwenen. Inmiddels is 200 hectare weiland als natuurgebied in eigendom en beheer bij Natuurmonumenten. De boswachters werken hier samen met de boeren om weidevogels weer een plek te geven. Zo gebruiken ze geen mest en wordt laat gemaaid zodat weidevogelkuikens de kans krijgen om te leren vliegen. 

  Erfgoed in de polder

  Maar er is meer! De boswachters van Natuurmonumenten beschermen hier een bijzonder cultuurlandschap waar de geschiedenis haar sporen heeft achtergelaten. Natuur en erfgoed komen samen in de polder waar naar alle waarschijnlijkheid het woord polre (polder) voor het eerst is gebruikt. Wil je alles weten over het erfgoed in de polder? Ga op pad met de erfgoedroute!

  Wat kun je in natuurgebied Polder Noord Kethel doen?

  Hoe is het natuurgebied te bereiken?

  Je mag door Polder Noord-Kethel wandelen buiten het broedseizoen. Steek het natuurgebied door, richting een gang onder het spoor door kom je weer op de weg. Ben je hier in het broedseizoen (1 maart tot 1 juli)? Het natuurgebied is goed te overzien vanaf de Kandelaarweg, Groeneweg en Harreweg in Schiedam.

  Stap op de fiets!

  Fiets het Polderpad en ontdek het Rotterdams platteland. Luister ondertussen naar de verhalen van de Hoogheemraadschappen, boeren en historische figuren. Allemaal ingesproken door presentator Chris Vemer.

  Kijk hier voor de verschillende fietsroutes

  Ontstressen in de natuur

  Boswachter Maurice vertelt over de levendige stadstuinen, verrassende vlinders en nieuwe natuur. Ideaal om te kunnen ontstressen.

  Lees meer

  Belevenisboerderij Schieveen

  Stap even af bij Belevenisboerderij Schieveen voor een welverdiende pauze. Op deze Rotterdamse schapenboerderij ontdek je het echte boerenleven. Je kunt lammetjes de fles geven en geiten en kippen voeren. Kinderen kunnen heerlijk ravotten, terwijl ouders en grootsouders genieten van een kopje koffie op het terras.

  Kijk hier wat er allemaal te doen is
 • Fietsen

  Polderpadroute: Rondje Schie, tussen Rotterdam en Delft

  Fiets mee door de open, uitgestrekte polders langs de Schie. Op de achtergrond herken je steeds de skylines van Rotterdam en Delft. Onderweg luister je naar de boeiende verhalen van mensen die hun hart verpand hebben aan dit gebied.

  • 26 km
 • Wandelen

  Erfgoedroute Polder Noord-Kethel in het broedseizoen (1 mrt tot 1 juli), Rotterdams platteland

  Tussen Rotterdam en Delft vind je Polder Noord-Kethel. Dit weidevogelreservaat biedt nu een plek aan oer-Hollandse vogels zoals de grutto. In het broedseizoen is Polder Noord-Kethel afgesloten om de rust voor de vogels te bewaren. Deze alternatieve route biedt net zo'n mooie b...

  • 12 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Polder Noord-Kethel

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Polder Noord-Kethel

  Wat wij hier doen

  Samen beschermen we het groen

  Natuurmonumenten zet zich actief in voor de bescherming van schaarse groene ruimte bij grote steden zoals Rotterdam. Aan de noordrand van Rotterdam gaan we de bloemen, vlinders en vogels terugbrengen in het landschap. Samen met toekomstgerichte stadsboeren, vrijwilligers en de gemeente. De weidevogels staan voorop. We maken het gras natter, zodat er meer bloemen groeien en de kuikens door het gras kunnen lopen om voedsel te zoeken. Daarnaast zorgt de afwisseling van polderbloemen, kruiden en gras voor voldoende insecten, zodat de weidevogels hun buikje rond kunnen eten. Help jij ook mee?

  Help mee en word lidDoneer
  logo