Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boswachters van het Rotterdams platteland vragen rust voor kraamkamer van Moeder Natuur

20 maart 2023 | Natascha Hokke

De lente is begonnen! Het is duidelijk zichtbaar in de natuur: de knoppen aan bomen en struiken schieten de lucht in en vogels maken zich duidelijk hoorbaar op voor een nieuw broedseizoen. Het gaat slecht met de weidevogels in Nederland, maar in deze polders dichtbij de stad broeden ze jaar na jaar. De boswachters van Natuurmonumenten kijken altijd reikhalzend uit naar deze periode waar nieuw leven ontstaat. Tegelijkertijd zien ze toenemende drukte in de natuur en daarbij het overtreden van de regels in de weidevogelreservaten. “De toegangsregels zijn er niet om bezoekers te pesten, ze zijn er om de natuur te beschermen én te zorgen dat je er van kunt blijven genieten”, vertelt Gerard van Winden, boswachter en toezichthouder bij Natuurmonumenten.

Grutto

De gevolgen van verstoring in de natuur zijn juist in het voorjaar groot en hebben effect op parende, broedende, barende of zogende dieren. De verstoring komt door loslopende honden, mensen die van het pad af gaan en plekken betreden waar dat niet mag. Maar ook afval dat bezoekers achterlaten in de natuur is een probleem omdat bijvoorbeeld vogels de rommel gebruiken in hun nest waar kuikens in verstrikt kunnen raken. Veel mensen beseffen niet wat hun gedrag betekent voor de natuur en waarom de regels in de natuur er eigenlijk zijn. Het gevolg van verstoring is dat vogelsoorten die op de grond broeden worden verjaagd en hun kuikens niet overleven, jonge reekalfjes worden verstoten of hazen raken in de stress.

“De lente is er om van te genieten! Maar het is ook van belang dat bezoekers beseffen dat ze in het voorjaar de kraamkamer van Moeder Natuur betreden,” zegt Gerard van Winden, boswachter en toezichthouder bij Natuurmonumenten.

Polderwandeling Polder Noord-Kethel

Boerenlandpaden zijn afgesloten in het broedseizoen, net als het wandelpad door Polder Noord-Kethel

Weidevogelreservaat onder de rook van Rotterdam

En een van die kraamkamers vind je onder de rook van Rotterdam. Hier hebben de grutto, tureluur en kievit hun plek gevonden in weidevogelgebieden aan de noordrand van de stad. De boswachters van Natuurmonumenten beheren samen met boeren de graslanden speciaal voor de weidevogels. Dat betekent dat zij in hun werk rekening houden met de wensen van deze oer-Hollandse vogels. Omdat onze boswachters en boeren geen kunstmest en gif meer gebruiken, het waterpeil omhoog gaat en we niet maaien voor 15 juni, gaat het goed met de weidevogels in o.a. Polder Schieveen en Polder Noord-Kethel. Een aantal jaar geleden broedden hier slechts enkele. Nu vinden tientallen hier een broedplek. En daar zijn de kieviten, grutto's én boswachters erg blij mee!

“Dat willen we natuurlijk graag zo houden. Dus om die broodnodige rust te bewaren voor de weidevogels, is het wandelpad in Polder Noord-Kethel afgesloten in het broedseizoen. Weidevogels zijn grondbroeders en de nesten zijn goed gecamoufleerd. De nesten en eieren gaan zó goed op in de omgeving, die zie je gemakkelijk over het hoofd. Je wilt ten alle tijden voorkomen dat de eieren tot moes vertrapt worden. Daarnaast geldt ook: hoe langer de oudervogels op het nest zitten, hoe warmer de eieren blijven en hoe sterker de jongen zijn die er straks uitkruipen. Wanneer de ouders schrikken, vliegen ze op en koelen de eieren af”, legt boswachter Gerard uit.

Kievit op nest

Kievit op nest

Op kraamvisite

Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. Met een gezamenlijke actie vragen de boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. De natuurorganisaties willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het hele voorjaar zijn ze in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten. De terreinbeheerders vragen bezoekers dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn, laat geen afval achter.

Fiets de weidevogelroute

De meeste wandel- en fietspaden in natuurgebieden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar dieren zich kunnen terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars en fietsers om van de natuur te genieten. Op sommige plekken zijn extra maatregelen getroffen om dieren te beschermen. Zo is het wandelpad door Polder Noord-Kethel van 1 maart tot 1 juli afgesloten. Wel kun je van het gebied genieten door de omliggende uitkijkpunten, zoals vanaf de zwevende picknickbank de Overtoom aan de Harreweg en het uitkijkpunt aan de Groeneweg.

Of fiets eens de weidevogelroute langs verschillende polders op het Rotterdams platteland!

Polderwandeling Zwevende picknickbank Polder Noord-Kethel

Bezoek de zwevende picknickbank aan de rand van Polder Noord-Kethel

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter