Ga direct naar inhoud
Terug

Weidevogelroute op het Rotterdams platteland

Waar: natuurgebied Zuidpolder

Grutto vliegend
2 uur 9
26 km

Over de route

Welkom op het Rotterdams platteland. Je zou het misschien niet verwachten, maar de havenstand heeft haar eigen weidse polderland! Vanaf metrohalte Rodenrijs fiets je zo de polders in. Een groot deel van deze boerengraslanden worden beheerd door de boswachters van Natuurmonumenten. In deze omgeving werken we samen met lokale boeren om te zorgen dat zeldzame, oer-Hollandse weidevogels weer een toekomst hebben.

Praktische informatie

Deze route is 26 km en gaat over openbare wegen.

Kom je uit een ander deel van het land? Je kunt een OV-fiets bij Rotterdam CS huren. Fiets van daaruit naar het startpunt of reis met de fiets (buiten spitstijden) in de metro naar Rodenrijs.

Waar kun je starten

Boterbloem Zuidpolder
Startpunt

Fietsenstalling metrostation Rodenrijs

Wat kom je onderweg tegen?

Melkschuur Zuidpolder
Putter op een distel
Groene Halte Rodenrijs ligt pal aan het Polderpad

1. Polderbloemen en -vogels

Het eerste stuk van de fietstocht gaat dwars door de Zuidpolder over het Polderpad. Tot 2016 was dit nog gewone landbouwgrond. Nu de boswachters van Natuurmonumenten dit gebied beheren, komen er steeds meer bloemen, vogels en vlinders in de wei. En let goed op de natuurvriendelijke sloten die gegraven zijn. In deze oevers kun je vaak de prachtigste bloemen en vogels zien.

Klik hier om het audiopunt te beluisteren.

Speelnatuur van OERRR bij Belevenisboerderij Schieveen
Bloementuin bij Belevenisboerderij Schieveen
Belevenisboerderij Schieveen

2. Belevenisboerderij Schieveen

Is de schapenboerderij open? Kom gerust binnen. Hier werkt Natuurmonumenten samen met stadsherders Martin en Petra. Je ontdekt hier het boerenleven! Knuffel met boerderijdieren, ontdek bloemen en planten in de moestuin of ravot in Speelnatuur van OERRR. Laad even op voor je weer verder fietst en drink rustig een kopje koffie of thee op het terras. De lokale Schieveense kruidkoek van boerin Petra is een echte aanrader!

De Belevenisboerderij ligt in Polder Schieveen. Samen met de gemeente Rotterdam en lokale boeren als Martin en Petra beheren onze boswachters de grootste open polder van Rotterdam. Belangrijk om te weten is dat er in deze polder een groot bedrijventerrein gepland was. Vanwege de crisis is dat voorlopig niet doorgegaan en dankzij Natuurmonumenten is er juist ruimte voor weidevogels ontstaan!

Klik hier om het audiopunt te beluisteren.

grutto
Polder Schieveen
Grutto tussen wilde bloemen

3. Contrast

Grutto-grutto. 

Hoor je dit geluid? Dan heb je onze nationale vogel gehoord, de grutto. Gemakkelijk te herkennen toch? Hij roept zijn eigen naam en broedt hier in Polder Schieveen. 

Vanaf hier heb je misschien wel het mooiste uitzicht op de Rotterdamse polders én de skyline van de stad. Het contrast tussen stad en natuur, steen en groen, is nergens zo goed te beleven als hier. Boer en boswachter werken hier samen om weidevogels een toekomst te geven. Het gaat namelijk erg slecht met de weidevogels. Door de intensivering van onze landbouw daalt het aantal grutto’s, kieviten en tureluurs rap in Nederland. En als je weet dat ruim 90% van de grutto’s in Nederland broedt, begrijp je dat bescherming hard nodig is om de soort te behouden. 

In Schieveen werken onze boswachters met de voorlopers onder de boeren om de boerenlandvogels weer een plekje te geven. Zo maaien ze bijvoorbeeld niet het gras voor 15 juni. Wanneer de kuikens in het voorjaar uit het ei zijn gekropen, hebben ze alle tijd om te leren vliegen. Als de boer met de trekker het gras maait na half juni, hebben de jonge grutto’s, kieviten en tureluurs de kans om weg te vliegen.

Klik hier om het audiopunt te beluisteren.

Neem je nog even een foto van het uitzicht voor je weer verder fietst?

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda