Natuurgebied

Polder Schieveen

Polder Schieveen

Welkom in Polder Schieveen

Ontsnap even aan de drukte van de grote stad. Laad je batterij weer op tijdens een wandeling of fietstocht door de weides en polders. Hier, op het Rotterdams platteland kun je bijzondere weidevogels spotten als de grutto, lepelaar en tureluur.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Polder Schieveen

Over het gebied

Ontsnap even aan de drukte van de grote stad. Laad je batterij weer op tijdens een wandeling of fietstocht door de weides en polders. Hier, op het Rotterdams platteland kun je bijzondere weidevogels spotten als de grutto, lepelaar en tureluur.

Poldersloten, rietsigaren en boerenzwaluwen

Wandelend of fietsend langs de poldersloten en de Berkelse Zweth zie je van alles: gele plomp en waterlelie in het water, rietsigaren aan de oever en zwaluwen scherend over het water op zoek naar een lekker hapje. Geef je ogen de kost! Op de achtergrond verrijst de indrukwekkende skyline van Rotterdam uit het polderlandschap. Het contrast stad en natuur, steen en groen, is nergens zo goed te beleven als hier.

Polder Schieveen, gruttopolder

Het Rotterdams platteland is verdeeld in een aantal polders. Polder Schieveen is een belangrijke ecologische verbinding en weidevogelgebied. Hier vindt onder andere onze nationale vogel de grutto weer een plekje. De aantallen van deze typische Nederlandse poldervogel nemen in rap tempo af. En juist omdat ons land, onze polders, zo essentieel zijn voor de grutto, hebben wij daarmee de verantwoordelijkheid om alles op alles te zetten om dit bijzondere dier te behouden. Het gebied is daarom niet toegankelijk, maar wel goed te overzien vanaf omliggende wegen.

 

Melkschuur Zuidpolder

Melkschuur en Infopunt Zuidpolder vormt het ideale startpunt van een mooie fietstocht door de Rotterdamse polders. Enthousiaste vrijwilligers informeren je met plezier over het nog te realiseren natuur- en recreatiegebied bij Rotterdam. Door de ligging bij metrohalte Rodenrijs is deze toegangspoort tot het Rotterdams platteland binnen 5 minuten met de metro te bereiken vanaf Rotterdam CS.

Kleurexplosie in de wilde bloementuin

Rondom de melkschuur is een tuin vol wilde bloemen ingezaaid. In de zomer is daar een kleurrijk bloementapijt te zien. Vrijwilligers bemensen in de zomermaanden tijdens een aantal weekenden per maand het infopunt en een andere vrijwilligersgroep onderhoudt de wilde bloementuin.

Boswachter Juriaan van Leeuwen:

‘De kracht die de stad uitstraalt is intens. Maar omdat je hier echt even weg - in de polders - bent, krijg je toch voldoende ruimte om tot rust te komen en naar adem te happen.’

Ontdek het Rotterdams platteland

Wil jij de polders ontdekken? Er is een scala aan wandel- en fietsroutes over het Rotterdams platteland en in Midden-Delfland. En deze keuze blijft maar groeien!

Download een van de Polderpadroutes in de gratis route app van Natuurmonumenten en geniet tijdens de fietstocht van de buitelende kieviten in de lucht die vrolijk de lente aankondigen op het Rotterdams platteland. Luister tijdens de route naar de boeiende verhalen van mensen die hun hart verpand hebben aan dit gebied. Of kijk alvast op www.polderpad.nl!

Hoe is polder Schieveen te bereiken?

  • De polder Schieveen is niet toegankelijk voor bezoekers.
  • Wel is het gebied goed te overzien vanaf de Hofweg, Oude Bovendijk en Doenkade in Rotterdam

 

Ontspanning vanachter je beeldscherm

De boswachters laten je op Instagram zien dat natuur overal en heel dichtbij kan zijn. Verbaas je over planten die tussen de stenen een weg naar het zonlicht vinden, of over de zeldzame vogels die op fietsafstand van de stad een slaapplek vinden in Midden-Delfland. Volg ons op Instagram >

Bezoekersinformatie

Verkennen

Direct naar

Polder Schieveen

Nieuws van de boswachter